almaszüret

Az alma szedése és tárolása

Ilyenkor szeptember végén és október elején, amikor megkezdődnek az őszi betakarítások, többek között elérkezik az alma betakarítás vagy szüret ideje. Nem kis munkát igényel és az sem mellékes, hogy milyen körülmények között és hogyan történik mindez, és mit kell tennünk ahhoz, hogy még tavasszal is friss ropogós gyümölcs legyen a család asztalán.

Az alma érését jelző tulajdonságok

almaszüretAz almát függetlenül attól, hogy milyen célra akarjuk szedni, fogyasztásra érett állapotban takarítjuk be. Szedési idő szempontjából legfontosabb az alma alapszíne, mértéke és mérete. Fontos, hogy a kocsány könnyen váljon el a termőrésztől, melynek a szedés mennyisége céljából is meghatározó a szerepe lehet. A nem kellően érett alma nehezen válik le a termőrésztől, mely ha azzal együtt szakad le, kihathat a következő év termésére is.
Hosszan tartó száraz, meleg időjárás esetén az alma gyorsan érik, melyet abból is észre vehetünk, hogy el kezd az alma hullani.
Az alma érettségét jelzi még a gyümölcs húsának keménysége és illata.

Az alma betakarításának módjai

almaszüretHa saját célra, azaz friss fogyasztásra akarjuk az almát szedni, mindenképpen a kocsányával együtt szedjük le, ha azonban ipari felhasználás a cél, akkor nem fontos a kocsánnyal történő szedés, de az alma ebben az esetben lehet sérült.
Hazánkban az almaszedés általában kézzel történik, így kellőképpen meg tudjuk védeni az esetleges sérülésektől, ütődésektől.
A szedést a korona aljától szedjük, kívülről befelé haladva. Ezzel a módszerrel megvédjük a többi gyümölcs esetleges leverését, vagy lehullását.

A nyári vagy egyes őszi fajtákat több menetben, két-három hetes eltéréssel kell szedni, mivel az érés nem egyszerre történik, így elhúzódhat. A téli almafajtáknál a szedés egyszerre történhet.
A kíméletes kézi szedés almaszüretnél elengedhetetlen. A szedés során fontos arra törekedni, hogy mennél kevesebb alkalommal kelljen az almát átrakni egyik tárolóból a másikba, az esetleges ütődések miatt, hogy törődésmentesen kerüljön tárolóba vagy a felhasználóhoz.

Hogyan tároljuk az almát?

almaszüretHűvös, jól szellőzött helyiségben az alma utóérik, néhány hétig így is jól eltartható. Ha otthon saját célra termesztünk almát, a tárolás nem jelent különösebb gondot. Ha üzemi célra történik a termesztés, akkor már a tároláshoz szükség van egy hűtött tárolókamrára, mely ha szabályozott légterű, akár a következő új évi almaérésig is eltartható frissen a gyümölcs.

Az almatárolásnak lehetnek veszteségei, melyekre érdemes odafigyelnünk. Az almatárolás természetes következménye a tömegveszteség, mely adódik a légzési és apadási veszteségből. További veszteségek lehetnek még a parazitás és nem parazitás veszteségek, ezért is nagyon fontos a tárolási technológiákat betartanunk.

Ha nem csak saját célra, hanem eladásra is termesztünk almát, akkor az eladásra kívánt mennyiséget elő kell készíteni áruvá. Korábban az alma áruvá válása megtörténhetett már a fa alatt, ami a válogatást és csomagolást jelentette. Ma már amikor a nagyáruházak és áruházláncok igényeit kell kielégíteni, több fontos műveleten megy át az előkészítés. Ezek a tisztítás, a méretre válogatás a csomagolás, melynek két formáját szokták alkalmazni, a nyitott és zárt csomagolási formát.
Kiskereskedelmi, piaci és boltok igényeinek kiszolgálása a tízes rekeszekben történő elhelyezési forma.

Napjainkban nagyon népszerű a „szedd magad” értékesítési forma, mellyel a leszedett gyümölcs azonnal áruvá válik.

Total
1
Shares
2 hozzászólás
 1. Tisztelt ANNA !

  A fukszia kapcsán kerültem erre az oldalra , ezután az alma téli tárolására. a problémám a következő,

  a golden almák a száruktól kezdenek el rohadni és rövid idő alatt továbbterjedve teljesen elrohad.

  Az almák pincében vannak tárolva polcon kiterítve, burgonya is van a pincében ami így ha jól tudom

  nem szerencsés .Többfajta alma is van ,de leginkább ez a fajta érintett

  Mitől van ez a probléma és miképpen orvosolható?

  Tisztelettel:Gébert János

  Bonyhád-Majos 2016.11.12

  1. Kedves János!

   Az almák téli tárolásának sikere több tényezőtől is függ, melyek részben függnek az alma fajtájától, a termesztés körülményeitől (víz- és tápanyagellátás), részben pedig a szedés időpontján és a válogatáson is múlik. Meglehetősen összetett dologról van tehát szó.
   Ahhoz, hogy hosszú ideig egészségesen tárolhassuk az almákat, elengedhetetlen, hogy azok egészségesek legyenek, és fontos, hogy időről-időre átválogassuk azokat. Azok az almák, amelyek egész télen elállnak, szüret előtt nagy valószínűséggel valamilyen vegyszeres kezelést kapnak, ezt én nem támogatnám.
   A piros gyümölcsű fák almáit érintő leggyakoribb tárolási betegség az alma lenticella foltosság. Ennek jellemzője, hogy az alma héján 2-3 mm átmérőjű kerek sötétbarna foltok láthatók, melyek a húson nem láthatók. Ennek oka a mészhiányra vezethető vissza, melyet az időjárás is befolyásol, száraz időben ugyanis az almafa kevés tápanyagot tud felvenni. Másik oka a túlzott káliumtrágyázás is lehet.
   A másik leggyakoribb tárolási betegség az ún. taplófoltosság. Ez leggyakrabban a Golden Delicious fajtánál jelentkezik, mely nemcsak a héjon, hanem a gyümölcs húsában is megjelenik és keserű ízű foltokat okoz.
   A puhább húsú almák esetében jelentkező tárolási betegség még, hogy a gyümölcs húsa megpuhul és kásás lesz, és egyre nagyobb barna, puha foltok lesznek láthatók rajta. Ez leginkább a gyümölcs túlérettségéből fakad.
   Ha meleg az ősz, az fokozza a tárolás nehézségét és az almák romlandóságát is, hiszen felgyorsul az érési folyamat, emiatt az almák gyorsabban romlanak. Csak hibátlan almákat tároljunk, és hetente válogassuk át a ládákat, ezzel késleltethetjük a romlás folyamatát.
   Remélem, ezzel a pár sorral tudtam Önnek segíteni!

   További sikeres kertészkedést és gyümölcstermesztést kívánok!

   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
faültetés

Gondoljunk a jövőre, ősszel ültessünk fát!

Következő cikk
körteszüret

A körte betakarítása és tárolása

Kapcsolódó cikkek