körteszüret

A körte betakarítása és tárolása

Mint minden gyümölcsnél, a körténél is nagyban befolyásolja a szedés időpontja a gyümölcs utóérését, fogyasztási értékét, beltartalmi jellemzőit és tárolhatóságát. A gyümölcsök érettségi fokát célszerű legalább két-három módszerrel meghatározni, úgymint húskeménység, keményítőtartalom, gyümölcshéj alapszínének változása.

A körte szedésének ideje

körteszüretSzüretre alkalmas időszak akkor van, amikor a különböző kiszámított módszerekkel kiszámított időpontok leginkább egybeesnek.
A fajták zöménél a gyümölcsökön nincs fedőszín, amely még akkor is elősegítené az eladhatóságot, hogyha a szüret nem az optimális időben történt meg. Az almához viszonyítva még nagyobb jelentősége van a gyümölcsök optimális időben történő leszedésének, mivel a körte érése gyorsabb. A szüret időpontja nagyobb hatással van a tárolásra, a ki és betárolás ütemére.
Ha túl korán szedjük le a körtét, rosszul tudjuk tárolni, a kitárolás után az utóérés nem következik be a zamat, az íz, a héj sárga színe nem alakul ki és a gyümölcs nem puhul meg, hanem összefonnyad.
A tartós tárolásra szánt legtöbb körtefajtánál meg kell várni a legalább hetven-hetvenöt százalékos érettséget.
A közvetlen friss fogyasztásra szánt gyümölcsöt legalább nyolcvan-kilencven százalékos érettségnél szedjük le. A korábbi szüret rövidebb szállítást és átmeneti tárolást is lehetővé tesz számunkra, de ebben az esetben a fogyasztás előtt rövid utóérésre lesz szükség.
A kilencven százalék feletti érettséggel rendelkező gyümölcsök nehezen szállíthatók és egyáltalán nem tárolhatók, ezért felhasználásukról célszerű helyben gondoskodni.

 

Hogyan szedjük a körtét?

A körtét csak kézzel szabad szüretelni. Nagy gondot fordítsunk arra is, hogy a körte szedése kocsánnyal történjen, mivel a kocsányok megvédése nagyon fontos. A törött kocsányok ugyanis sok gyümölcssérülést okozhatnak, különösen a hosszú és korán fásodó kocsányú fajtáknál.
A leszedett gyümölcsöket megfelelő előkészítés után minél hamarabb, a lehető leggyorsabban hasznosítani (szállítani, tárolni) kell.

körteszüret

A körte tárolási vesztesége lehet az apadás, mely körülbelül hat százalékot tesz ki. Magházrothadás általában a késői szüret következménye. A gombás betegségek közül elsősorban a gyümölcsök raktári varasodása okoz problémát, mivel más gombás fertőzéseknek is utat nyit. A fertőzés megakadályozására a szüret napjaiban végzett növényvédelemre is szükség lehet.

A körte termesztés sajátosságai közé tartozik a gyümölcsök utóérlelése. A nyári és a tartós tárolásra nem alkalmas, hideg hatást nem igénylő őszi fajták gyümölcsei, a szüret után közvetlen értékesítésnél kettő-öt nap utóérlelést igényelnek, amely legtöbbször a szállítás alatt megtörténik.

Total
0
Shares
3 hozzászólás
 1. “A fertőzés megakadályozására a szüret napjaiban végzett növényvédelemre is szükség lehet.”
  Árulja el nekem, hogy a szüret időpontjában milyen gombaölőszert lehet használni. Nem ismerek 0 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező fungicidet. Ha mégis tudna ilyet, kérem írja meg nekem. Viszont, ha nincs, szíveskedjék törölni az idézett mondatot.

  1. Kedves János!
   Valóban kissé félreérthető az idézett mondat, a varasodás fertőzési veszélye miatt a szüretet megelőzően, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt betartva szükséges a vegyszeres védekezés.
   Köszönjük az észrevételt!
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Szeretném megkérdezni, hogy az Őszi körtét, hogyan tárolhatom.Most sok van nekem, de még sosem sikerült huzamosabb ideig tárolni.Válaszát köszönöm.,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
almaszüret

Az alma szedése és tárolása

Következő cikk
birs

A birstermesztés jelentősége, betakarítása és tárolása

Kapcsolódó cikkek