faültetés

Gondoljunk a jövőre, ősszel ültessünk fát!

„Itt van az ősz, itt van ujra
S szép, mint mindig énnekem
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.”

– írja Petőfi Sándor gyönyörű versében. Ilyenkor, mikor bizony az ősz nem csak a kertek alatt jár, hanem nap mint nap megtapasztalhatjuk, hogy itt van: elgondolkozunk őszi teendőinkről és elkezdjük megvizsgálni kertünket, melyek azok a gyümölcsfák, amelyek elpusztultak, vagy nem váltották be hozzájuk fűződő reményeinket, mivel nem hoztak elég termést, így gondoskodnunk kell pótlásukról.

Melyek az első teendőink?

Először is gondosan össze kell válogatnunk, hogy milyen facsemetére van szükségünk, melyről érdemes listát készítenünk, hogy nehogy kimaradjon valamelyik. Meg kell néznünk kertünkben a helyszínt, hogy melyik fát hova helyezzük el, figyelembe véve kertünk természeti adottságait, mint például a kert fekvése, a napfényes órák száma, öntözési lehetőség.
Érdemes felkutatni és utána nézni, hogy melyik kertészetben, vagy faiskolában vásároljuk meg a facsemetét, hogy választásunk tartós és eredményes legyen.

Hogyan válasszunk facsemetét?

faultetesMiután mindent körülményt figyelembe vettünk, tudjuk a fafajták talajigényét kertünkben, ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb fajtát.
Érdemes fiatal facsemetét választani, mivel ezek a facsemeték, gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez, és a kisebb fák gyorsabban is fejlődnek, mint a nagyobb társaik és bepótolják az esetleges lemaradást.
Nagyon fontos a kiválasztásnál, hogy megnézzük, hogy sértetlen legyen a csemetének a gyökérzete, ágai, a metszési helyek is mennél kisebbek legyenek. Ha a gyökérzet csomagolva van, ne spóroljunk a kibontásával, nézzük meg a gyökérzetet, nehogy később csalódnunk kelljen.
A fiatal fák nagyon érzékenyek, ezért a szállításnál legyünk óvatosak és körültekintőek, nehogy szállítás közben sérüljön a növény.
Amennyiben nem történik meg az azonnali ültetés, lehetőleg gondoskodjunk a növény gyökerének nedvesség pótlásáról, nehogy kiszáradjon ültetésig.

A facsemete ültetésefaültetés

Az ültetőgödör mérete a talajszerkezetétől függetlenül, legalább a gyökér méretének két-, háromszorosa kell, hogy legyen. Az ültetőgödröt nem árt, ha beöntözzük mielőtt belehelyezzük a növényt, és miután a gyökérzetről eltávolítottuk a csomagolást, lazán, óvatosan beültetjük a fát. Érdemes mellé karókat helyezni, amíg a gyökérzet megerősödik.
Az őszi faültetés azért előnyösebb, mert a fának van ideje gyökeret ereszteni és nem kell olyan intenzíven öntözni, mint a tavasszal ültetett facsemetéket.
Fontos figyelembe venni, hogy a frissen ültetett növényeket nem szabad trágyázni. Ezután már nincs más teendőnk, mint bízni a jövőben és várni, hogy tavasszal, mikor a „nyitnikék” megszólal, új fáink rügyet bontsanak.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gardening calendar

Szobanövényápolási munkanaptár (júliustól decemberig)

Következő cikk
almaszüret

Az alma szedése és tárolása

Kapcsolódó cikkek