Augusztusi teendők kertjeinkben

Lassan véget ér a nyár, a gyerekek lázasan készülődnek az óvoda, iskolakezdésre, a szülők tervezgetik a beruházások költségeit, a kertészek pedig végzik a nyárutó-őszelő teendőit a kertekben. Ugyanis annak, akinek kertje van, szinte az év minden szakaszában van valamilyen kerti teendője. Ahhoz, hogy meg tudjuk tervezni a sorrendet, szét kell választani a gyümölcsös, zöldséges és virágoskert elvégzendő feladatait. A nyári üdülés, nyaralás után kipihenten és megújult erővel folytatjuk a munkát, hiszen egy kert ad elfoglaltságot, akár hobbi szinten végezzük, akár életvitelszerűen dolgozunk benne.

Augusztusi munkák a virágos kertben

Az augusztus szárazság esetén még megkívánja, hogy öntözzük virágainkat, hiszen ilyenkor kezd nyílni az őszirózsa és a többi későn virágzó növény. Ilyenkor kell kiültetni a kétnyári virágok előnevelt példányait ahhoz, hogy meg tudjon a gyökérzetük erősödni őszre, mikorra beköszöntenek a hűvösebb éjszakák. Ha magról szaporítunk évelőket, akkor már azt megtettük a korábbi hónapokban. Ebben a hónapban is, és folyamatosan meg kell szedni az elvirágzott fejekről a továbbszaporításra szánt magokat, mielőtt még eltávolítanánk a kertből. Augusztusban van az ideje a muskátlik leoltásának is, ekkorra már erős fás szárral rendelkeznek, így könnyen gyökeret eresztenek és megerősödnek az átteleltetésre.

A virághagymákat, évelőket melyek megkívánják az átültetést és virágzás után felszedtük őket, most kell elültetni, és várni, hogy tavasszal az új élet reményében kihajtsanak. Az évelő virágokat, melyeket a földfelszín felett visszavágtunk, locsoljuk folyamatosan ugyanúgy, mint a gyepet, ha van a kertünkben. A locsolástól esetleg megkeményedett talajt, nem árt néha kicsit megkapálni, fellazítani a növények közt. A rózsatövekről az elszáradt virágokat távolítsuk el, serkentve ezzel a késő őszig tartó virágzásra. Ugyanúgy a sövényeket is vizsgáljuk át, a száraz beteg szárakat távolítsuk el. A pótlásról őszre gondoskodjunk, ha szükséges.

Augusztus a gyümölcsös kertekben

Szükség esetén, a gyümölcsfákon végezzük el zöldmetszést, nem elfeledve a sebek lekezelését. Ilyenkor szoktuk átültetni a földieper töveket, amit ajánlott háromévente, vagy ha nagyon begyomosodott. Szebb termést kapunk a jövő tavasszal. Ha vannak ősszel szüretelendő gyümölcsfáink, nem szabad elfeledni és figyelemmel kísérni az egyre nehezedő, gyümölcsökkel rakott ágakat és alátámasztani, nehogy leszakadjanak a tehertől. Száraz nyár idején a gyümölcsfáknak pótoljuk a vizet, öntözzük folyamatosan. A málna és szederféléket vágjuk vissza, a ribiszke, egres bokrokat ritkítsuk meg.

A zöldséges kerti munkái augusztusban

A nyári zöldségek betakarítása és szedése folyamatos, ahogy a különböző zöldségfélék igénylik. A gyomtalanítást is végezni kell folyamatosan és egyben a növényekről a fertőzött beteg részeket is távolítsuk el. Általában az augusztus második felére szoktuk felszedni a krumplit, levegős, száraz, árnyékos helyen tárolva addig, míg végleges helyére nem kerül.

A káposztaféléket, a céklát még öntözzük igény szerint, nagyobbak, szebbek lesznek. A tökféléket csak fagyveszély esetén kell leszedni, addig maradhatnak a tövön, hogy minél nagyobbakra tudjanak nőni. A megüresedett zöldségek helyére legjobb, ha a tyúkokat ráengedjük, akik elvégzik a kártevő mentesítését, jobban, mint bármelyik egészségre ártalmas vegyszer.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A befőzés hagyományai

Következő cikk

A szilva eredete és régi fajtái

Kapcsolódó cikkek