magyal

A türelmet igénylő közönséges magyal gondozása és szaporítása

magyalA közönséges magyal (Ilex aqufolium) termesztését ősi pogány legendák övezik, melyek egyike szerint az istenek kedvenc növénye volt, amit szent növényként ültettek, és tisztelték.  Betegséget, bajt is távoltartó hatást tulajdonítottak neki.

Másik legenda Krisztus szenvedés történetét említi, miszerint a szúrós levelű növény a töviskoronát, a pirosló termések a vércseppet jelképezik.

Napjainkban a terméses növényágakat és  zöld lombozatát nagy mennyiségben használják virágkötészetek. A karácsonyi ünnepkör idején,  az angolok egyik legkedveltebb örökzöldje.

A kertek látogatóit a közönséges magyal piros termései nem csak télen karácsony táján, hanem egészen tavaszig megörvendeztetik.

Leggyakrabban az adventi időszak közeledtével figyelünk föl rá, de a csodálatosan fénylő mélyzöld lombozata egész évben díszlik.

Elsősorban tölgyesekben, bükkösökben telepszik meg, de jól alkalmazkodik más körülményekhez is, akár az erdők szélén is megél. Hosszú életű növények közt tartják számon.

A közönséges magyal a magyalfélék növénycsaládjának tagja, ágas kisebb fa vagy gyönyörű örökzöld cserje. Szabályosan kúpos keskeny koronája elérheti az akár tíz-tizenöt méter magasságot is. Kemény, vastag  bőr nemű levelei szórtan helyezkednek el sima felületű hajtásain. A levelek fénylő sötétzöldek, fonákjuk világosabb. Kétlakúságot mutatnak: a fiatal növényeken szúrós fogas szélű levelek láthatók, az idősebb egyedeken gyakran előfordulnak ép szélű levelek is.

Hogyan szaporítsuk a magyalt?

magyalA magyalt viszonylag könnyen szaporíthatjuk, csak legyünk hozzá türelmesek, mert néha évekig elfekhetnek a magjai. Mivel az embriók a friss magokban még fejletlenek, a vetés évében még nem kelnek ki a magok. Gyorsíthatjuk a kelést, ha a megért terméseket ősz végén begyűjtjük, hagyjuk megpuhulni. Ezután a magokat mossuk vagy nyomkodjuk ki a termésekből, majd keverjük nyirkos homok közé, rétegezve és várjunk a vetéssel legalább őszig, vagy másik év tavaszáig. Tavasszal cserepekben elhelyezett kerti földbe ültessük, egy-másfél centiméter mélyre a magokat és tartsuk nyirkosan. Nem biztos, hogy első évben kikelnek a magok, akkor sem kell elkeseredni.

A fiatal növényeket feltétlenül védett helyen kell tartani, a téli hideg ellen pedig takarjuk le. Mivel a fiatal csemeték az átültetést rosszul tűrik, mindig földlabdával együtt vegyük ki és helyezzük át másik helyre. A türelmet, ami a magyal nevelése során szükséges, a lassan kifejlődő növények meghálálják, mert kifejlődve annál szebbek lesznek.

A magyal igényei

A növény szereti a humuszos, üde, tápdús kissé kötöttebb talajt, és a félárnyékos helyen érzi legjobban magát. Fiatalon kissé fagyérzékeny, ezért védettebb fekvésbe telepítsük, annál is inkább, mert az erős széltől és légszárazságtól, aszálytól szenved.

Mikor virágzik a magyal és milyen termést hoz?

Apró, finom illatú fehér virágai, májusban-júniusban nyílnak.  Az elnyílás után november környékén érnek a ragyogóan pirosló, gömbölyded, néha hosszúkás termései. A magok mérgezőek! – gyermekek játszóhelye közelébe ne ültessünk magyalt.

 

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fürtös györgyike

Amikor a tavasz kék színbe öltözik...

Következő cikk
paprika

Eljött az ideje a paprika palántázásának!

Kapcsolódó cikkek