fürtös györgyike

Amikor a tavasz kék színbe öltözik…

ibolyaMivel a természet csodákra képes a tavasznyitogató visszafogott halovány színek után, találkozhatunk  gyönyörű kék színekkel  a természetben is : ártéri erdeink avar takaróját felváltja a tömegesen nyíló csillagvirág, mely kék szőnyeget borít a fák alá. Virít az ibolya, és sok kék színű virágot költöztethetünk kiskertünk, lakásunk díszítésére.

Igaz, hogy a kék szín hideg hatást kelt, de ha mértékkel használjuk, és törjük más színű növényekkel, nagyon szép és kellemes hatást érhetünk el. Legszebben mutatnak a kék színű virágok  a sárga lombú növények előterében, leggyakrabban ezzel társítják, de szép hatást kelt a rózsaszín, a fehér, sőt a piros virágok mellett is.

A tavasz egyik jelképes és első a nyíló virágok között az illatos ibolya, mely erdeinkben tömegesen jelenik meg. Gyomként tekintünk rá kertjeinkben,  mivel indáival nagy területet foglal el, és gyorsan szaporodik.

A fehér, vagy a liláskék harangvirágok közül az igazi kék virágokat bontó, ám kevésbé ismert a Campanula haylodgensis. A sokszirmú, apró virágok a lombot sűrűn borítják. Kerti nevelését elvirágzást követően kezdjük el, és félárnyékos helyre ültessük. Mivel a kiszáradásra érzékeny, ezért jó vízelvezetésű és folyamatosan nedves talajt biztosítsunk számára.

Hazánkban is honos az egy vagy kétnyári növény: a kék búzavirág. Tavasz végén és nyár elején hozza virágait, melyek rendszerint kékek, de a kerti változatok kaphatók fehér és rózsaszínben is.

Első pillantásra a hajnalkához hasonlít a háromszínű szulák (Convolvulus tricolor). A hajnalkával ellentétben ez nem kúszónövény, hanem inkább bokros, elterülő a növekedése. Kora tavasszal vessük tálcába a magját, majd áprilistól ültessük helybe.

Nálunk is előfordul kertészetekben az indás ínfű (Ajuga reptans) alapfaja. Kúszó növekedésű évelő, ami szőnyegszerű borítást alkot. Kielégítően fejlődik napon és árnyékos helyen is, sőt néha terjeszkedése megfékezhetetlen.  Talajtakarónak cserjék közé ültessük. Kerti változatai lilás vagy kék virágúak.

hortenziaA talaj kémhatásától függ a hortenziák virágszíne. Kék színűre a savas kémhatású talajban fejlődnek, ezért előfordulhat, hogy a kéknek vásárolt fajta semleges vagy lúgos kémhatású közegben rózsaszínűre színesedik.

Az örmény nőszirom (Iris reticulata) gyönyörű kék virágait megcsodálhatjuk nem csak kertben, hanem cserepes növényként is. Nagyon rövid virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha nem a szobában, hanem hűvös helyen, például balkonládába ültetjük vagy teraszon tartjuk.

A boglárkafélék családjába tartozó, hazánkban negyven fajjal rendelkező szarkaláb, nyúlánk, erős  virágszárán , tömött fürtvirágzatban fejlődnek ki  a  virágok. Ezek a virágok lehetnek kék, fehér vagy rózsaszínűek. Nyáron az évelő növények közül minden bizonnyal egyediek a királykék virágot hozó szarkalábak.

A kék színű virágok közül nem maradhatnak ki a tárnicsok. Világszerte elterjedt nemzetség, melyet kőedényekben vagy sziklakertekben is sikerrel nevelhetünk, üde, jó vízáteresztő képességű talajban.

A fürtös györgyike szinte minden talajon megél, de kertek díszeként is gyönyörködhetünk ebben a hagymás virágban. A virágok sötétkék vagy kékeslila színűek és illatosak. Bárhol találunk számára helyet a kertünkben, de cserépbe is ültethetjük. Nagyon gyorsan szaporodik, hamar virágszőnyeget képez kertünkben.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kakukkfű

A kert minden szegletében, legyenek gyógynövények, például: kakukkfű!

Következő cikk
magyal

A türelmet igénylő közönséges magyal gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek