tűztövis

A tűztövis jellemzői, gondozása, szaporítása, metszése, kártevői és betegségei

Ha örökzöld, igénytelen sövényt vagy cserjét szeretnénk telepíteni a kertünkbe, akkor érdemes a tűztövist is számításba vennünk, persze csak ha szúrósságával is együtt tudunk élni. Leveleivel virágaival és ősszel érő termésével egész évben üde színfoltot képez a kertben, remekül nyírható, alakítható sövénynövény, és minden idegent megállít, ha a kerítés közelébe ültetjük. Mindemellett termését imádják a madarak, így minden madárbarát kertben nélkülözhetetlen.

A tűztövis jellemzői

A közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea) Ázsia és Európa délnyugati részeiről származó, örökzöld közepes méretű cserjeféle. A rózsafélék családjába, és az almafélék alcsaládjába tartozik. Rendkívül gyors növekedésű, évente akár 70 cm-t is nőhet, tüskés, sűrű ágrendszerű cserje, melynek kifejlett magassága 2-3 méter. Hajtásai felfelé törekvőek vagy enyhén lehajolva nőnek. Virágait nyár elején hozza, heteken át pompáznak fehér színben, erős illatot árasztva, majd ősszel narancssárga bogyóival  díszíti a kertet. Neve is árulkodó: a tűz jelző a bogyók égő, izzó színére, a tövis pedig a sűrűn tövises ágrendszerére utal. Mivel örökzöld növény, ezért télen is díszíti lombozatával a kertet, sőt bogyói is sokáig a bokrokon maradnak, így azok is óriási díszítőértékkel bírnak a téli hónapokban. Leveleit fokozatosan cseréli, de sohasem kopaszodik le teljesen, ezért egész évben díszít.

tűztövis

Vegyük figyelembe, hogy bogyói mérgezőek, ezért csak óvatosan telepítsük olyan kertekbe, ahol kisgyermekek hozzáférhetnek! Ugyanakkor bogyói a madarak körében nagy népszerűségnek örvendenek, ezért minden madárbarát kertben ott a helye! Telepíthetjük utcafrontra, kerítés mellé védvonalat képezve, de akár szoliterként is. Jól tűri a városi körülményeket is, ezért utak mellé, panelházak előkertjeibe is bátran telepítsük.

A tűztövis igényei és gondozása

A tűztövis igénytelen növény, mind gondozását, mind vízigényét tekintve. Talaj tekintetében sem válogatós, jól tűri a szárazságot, ezért az egyre gyakoribb aszályos, száraz időjárás miatt is megfontolandó az ültetése. Szárazságtűrését mélyre hatoló, szerteágazó gyökérzetének köszönheti. Ültessük napos helyre, de tolerálja a félárnyékos helyeket is. Azonban napos helyeken virágzik a leggazdagabban és itt hozza a legtöbb termést is.

Ha sövényként szeretnénk telepíteni, akkor a töveket egymástól 50-70 cm távolságban ültessük el. Alakító metszése nyáron lehetséges, amikor az új hajtásai már megszilárdultak, ám vegyük figyelembe, hogy a virágokat és a bogyókat az előző évi hajtásokon hozza. A metszést jól tűri, amatőr kertészek sem tudják elrontani az alakító metszését, bátran álljunk neki.

Az új növényeket tavasszal vagy ősszel lehet telepíteni. Az ültetőgödörbe tegyünk szerves trágyát vagy érett komposztot, majd öntözzük be alaposan. Az első években öntözzük rendszeresen, de mértékletesen.

tűztövis

Télen szükséges egy kicsit jobban odafigyelni a gondozására, hiszen nem teljesen vagy csak mérsékelten fagytűrők (fajtától függően). Minél nedvesebb a talaj, a fagy annál nagyobb károkat tud okozni a növények gyökérzetében. Emiatt télen takarni szükséges a töveit. Ezt megtehetjük szalmával, fakéreg-mulccsal, fenyőágakkal vagy a lehullott avarral is.

A tűztövis metszése

Ahogy fentebb írtuk, alakító metszését nyáron végezzük, emellett ha tömöttebb cserjét szeretnénk, akkor ősz végén, októberben-novemberben ismét visszavághatjuk, így dúsabb átjárhatatlanabb sövénysorunk lesz.

A sövény vagy a cserje magasságát inkább kora tavasszal vágjuk vissza, ilyenkor is igazíthatunk az alakján is. Vegyük figyelembe, hogy minél gyakrabban metsszük meg a növényt, annál kevesebb virágot és termést fog hozni, hiszen azokat az előző évi hajtásokon hozza, igen könnyen gyökeresedik.

A tűztövis szaporítása

A tűztövist legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk. Ugyanakkor azon hajtásai, amelyek leérnek a földre, ott gyökeret eresztenek, így elegendő csupán levágni a meggyökeresedett hajtásokat. Természetesen magunk is készíthetünk hajtásdugványokat. Ehhez vágjunk le 10-15 cm-es dugványokat, távolítsuk el a töviseket, alsó leveleket, ültessük el laza, jó vízáteresztő képességű talajba vagy tegyük vízbe őket. Ha cserepekbe ültettük, húzzunk rájuk egy nejlonzacskót, hogy folyamatosan párás környezetben legyenek. Kb. 6 hét alatt meggyökeresednek, így ősszel már kiültethetők a végleges helyükre.

A tűztövis kártevői és betegségei

Alapvetően ellenálló növényfajta, kártevői szinte nincsenek. Egyedül a tűztövis-gubacsatka okozhat benne károkat, ez a leveleken vörös foltok megjelenésével jár, illetve a levelek fonákán gubacsok jelennek meg. Nem okoz nagy károkat, ezért nem szükséges vele foglalkozni. Egyes fajták hajlamosak a varasodásra, amely a termések elfeketedésével jár, ezeket kéntartalmú szerekkel permetezhetjük, de alapvetően ez sem okoz jelentősebb gondot. Emellett baktériumok okozhatnak a növénynél hajtásszáradást, amely következtében levelei és hajtásai elszáradhatnak. A fertőzött ágakat ebben az esetben metsszük ki, közben fertőtlenítsük a metszőollót.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
páfrány a kertben

Páfrányok a kertben: jellemzőik, gondozásuk, szaporításuk, kártevőik és betegségeik

Következő cikk
sudárzsálya

A sudárzsálya jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek