paprika

Eljött az ideje a paprika palántázásának!

A veteményes és a gyümölcsös ezekben a tavaszi hetekben minden nap ad munkát, hiszen elérkezett a palántázás és a vetés csúcsidőszaka. A bő termés érdekében dolgoznak a méhek is. Hangos zümmögéssel lepik el a virágzó gyümölcsfákat, ilyenkor lehetőleg kerüljük el a permetezést, de mindenképpen méhkímélő szereket alkalmazzunk.

Paprika a házi kertben

paprikaMint minden más növénynél,  a paprika termesztésénél  is a fajták kiválasztásával és a nevelésmódjának  megválasztásával kezdődik a munka.

A paprika meleg-, víz-, fény- és tápanyagigényes növény, ezért a hosszabb tenyészidejű fajtákat fólia sátorban vagy üvegházban neveljük. Szabadföldbe rövid tenyészidejű fajtákat ültessünk.

Érdemes olyan fajtákat választanunk, amelyeket a magyar viszonyokra nemesítettek, szép számmal találunk a magyar fajták között is házi kertbe ajánlottakat.

A folyton növő fajták karózást, amit fóliában nevelünk huzalos nevelést igényelnek. Ilyen a tölteni való fajták közül például a Ciklon F, a Cecei, a Táltos F, az Alba Regia, a jól ismert sárga húsú fajta a Fehérözön és a Tizenegyes.

Karózást igényelnek az almapaprikák is. Annak, aki kerüli a csípős ízt,  választhatja  az Édes almafajtát. A Nagykúti fajták csípősek, savanyításra és frissen fogyasztásra alkalmasak.  Kaliforniai típusú, zöldből pirosba érő, erőteljes növekedésű a Gigant F. paprikafajta. A pritaminpaprikák frissen fogyasztva is ízletesek, de ledarálva, sózva vagy savanyítva jól tartósíthatók. Ebben a típusban kiváló fajta a Greyco , melynek nagy előnye, hogy nem hajlamos a magházpenészedésre.

Szedés után hetekig eltarthatjuk a vastag húsú, édeskés ízű,  pirosba érő,  kápia típusú paprikát, érdemes ebből a fajtából is egy-egy tövet ültetnünk.

A házi kerti fűszerpaprikák közül felfűzve száríthatjuk a Macska piros hosszúkás termésű és a Kalocsai cseresznye gömbölyded formájú terméseket.

Hogyan szaporítható a paprika?

paprikaLegbiztonságosabban a paprikát palántavetéssel tudjuk szaporítani. Szabadföldi termesztéshez a magokat március végén el kell vetni, vagy üvegházba, vagy egyszerűen a fűtött lakás ablakpárkányán tartva. Ezeknek a magoknak nevelésére megfelel az egyszerű műanyagpohár vagy szaporító tálca.  Szabadföldbe csak a fagyosszentek után (május közepe) ültessük.

A paprika palánták neveléséhez jól megművelt porhanyós, könnyen átmelegedő tápanyagban dús talajra van szükség. Ültetést követően azonnal alaposan be kell öntözni a palánták tövét, és az egész tenyészidőszak alatt gondoskodnunk kell a víz és tápanyag utánpótlásáról, mivel a paprika igen víz és tápanyag igényes növény. Az öntöző víz sem legyen hideg, mindig léghőmérsékletűre melegített vizet használjunk, amiben egyben a tápanyagot is feloldhatjuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
magyal

A türelmet igénylő közönséges magyal gondozása és szaporítása

Következő cikk
díszfüvek a kertben

Napjainkban divatos díszfüvek

Kapcsolódó cikkek