A fokhagyma jellemzői, termesztése, ültetése és betakarítása

Talán nincs is még egy ilyen csodaszer, mint a fokhagyma, mely képes betegségeket megelőzni, antibakteriális, vírusölő hatású, koleszterinszint-csökkentő, jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, és kedvező hatásait még sokáig lehetne sorolni! Éppen emiatt, és persze az ételeknek adott jó íze miatt, egyetlen kertből sem hiányozhat!

A fokhagyma jellemzői

A fokhagyma (Allium sativum) az emberiség egyik legrégebben termesztett zöldségféléje, és már az ókorban is ismerték gyógyhatásait, hiszen gyógyszerként is alkalmazták. Évelő, hagymás növény, hagymájáért termesztjük. Népiesen büdös hagymaként is ismert, Pitagorasz a fűszerek királynőjeként emlegette. Nyugat- és Közép-Ázsiából származik, ezen a területen még ma is találhatunk vadon élő példányokat.

A fokhagyma termesztése

A fokhagyma termesztése nem igényel nagy szaktudást, ám ahhoz, hogy sikerünk legyen vele, nem árt néhány alapvető tudnivalóval tisztában lennünk. Hazánkban kétféle fokhagyma termesztése a leggyakoribb: a tavaszi és az őszi fokhagymáé. Nevükből egyértelműen adódik, hogy a tavaszi fokhagymák gerezdjeit tavasszal, míg az ősziekét ősszel kell elduggatnunk. A fokhagyma fejét tehát gerezdjeire szedjük szét, és ezeket duggatjuk el a földbe, hegyesebb felével fölfelé. A gerezdek között hagyjunk kb. 10 cm távolságot, a sorok között pedig kb. 20 cm-t. Ne ültessük túl mélyre, 5-6 cm az ideális.

A fokhagyma nem igényes növény, kis fényigényű, ezért árnyékban is viszonylag jól termeszthető, így ültethetjük gyümölcsfák alá is. Mivel erős, bojtos gyökérzettel rendelkezik, ezért még a szárazabb talajból is képes felszívni a vizet, emiatt öntözni nem, vagy csak aszályos időszakban szükséges. A többi zöldségfélével ellentétben nem kedveli a frissen trágyázott, komposzttal dúsított talajt, ezért jó, ha csak az előző évben trágyázott helyre ültetjük. Az őszi fokhagymát október elején, míg a tavaszit március elején dugassuk a földbe. Mivel az őszi fokhagyma még a tél beköszönte előtt kibújik, ezért a kemény fagyok ellen érdemes takarással védekeznünk.

Aki biztosra szeretne menni, az ültesse el ősszel a fokhagyma-gerezdeket poharakba, tálcákba, tartsa üvegházban, és csak akkor ültesse ki, amikor már kikeltek, megerősödtek. Ha az időjárás már nem engedi, akkor csak kora tavasszal.

A fokhagyma sekélyen gyökerezik, ezért a gyomok komoly vetélytársai lehetnek, rendszeresen gyomtalanítsunk körülötte, óvatosan, nehogy megsértsük a hagymákat.

Felmerülhet a kérdés, hogy a boltokban, étkezési célra árult fokhagymát el lehet-e ültetni? A válasz igen, de ilyenkor számítanunk kell arra, hogy a növény vírusfertőzött lehet. Emiatt célszerű inkább vetőfokhagymát vásárolnunk, mely nagy valószínűséggel a saját éghajlatunkra való.

Kártevői és betegségei nincsenek, ezért nem szükséges a védekezés sem ezek ellen.

A fokhagyma betakarítása

A fokhagyma már nyáron is fogyasztható frissen, ám betakarítani akkor kell, amikor a szárai megszáradtak, általában július végén vagy augusztusban. A fokhagymafejeket húzzuk ki kézzel, vagy ássuk ki kötött talaj esetén. Ezt követően tisztítsuk meg a földtől és fonjuk koszorúba, vagy tároljuk szellős helyen.

Total
19
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A cékla jellemzői, termesztése, tárolása, kártevői és betegségei

Következő cikk

Pályázati felhívás gyerekeknek - Kertelj Te is kiskertet!

Kapcsolódó cikkek