Sárgarépa vetése és gondozása tavasszal

Zöldségek betakarítása és tárolása

A megtermelt zöldségeket időben le kell szüretelni és – amennyiben nem tudjuk azonnal elfogyasztani – be kell tárolni. E két feladat legalább olyan sok törődést igényel, mint a növények termesztése.

Mit mikor szüreteljünk?

Általában igaz, hogy a leveleket a legjobb kora reggel leszedni, amikor még frissek, nedvesek. Délutánra általában lekókadnak, elfonnyadnak, de ha csak ekkor tudjuk leszedni őket, akkor állítsuk bele egy vödör vízbe őket, hogy feléledjenek.

A terméseket és a gyökereket a nap folyamán bármikor betakaríthatjuk, többen úgy tartják, hogy a gyökerek finomabbak este szedve. Minél fiatalabb, zsengébb valami, annál fontosabb, hogy közvetlenül fogyasztás, felhasználás előtt szedjük le.

Termésükért termesztett zöldségek betakarítása

Terméseikért termesztjük például a borsót, a tökféléket, a paradicsomot, paprikát, a csemegekukoricát. Ezeket az érettségnek abban a fokában szedjük le, amikor a legjobban szeretjük, amikor számunkra a legjobb ízt adják. Nyáron van időnk kikísérletezni, hogy hogyan változik az ízük az érettségük különböző fokain. Például a zöldborsó zsenge korában még édes, később, egyre inkább elveszíti édességét, ahogy a benne lévő cukor keményítővé alakul át. Ugyanez játszódik le a csemegekukorica esetében.

Ha babot szeretnénk télire tárolni, akkor várjuk meg, amíg a növényen teljesen megszárad, és ezután fejtsük ki.

Gyökérzöldségek betakarítása

Amíg nincsenek nagy fagyok, addig a gyökérzöldségeket nyugodtan a földben hagyhatjuk, mert így felhasználás előtt mindig frissen tudunk szedni belőlük. Sőt, még télire sem feltétlenül felszednünk őket, takarjunk szalmát vagy szénát rájuk a keményebb fagyok előtt. A takarás melegebben tartja a talajt, nem engedi átfagyni, és könnyedén hozzájutunk télen is a friss gyökérzöldségekhez. Egyetlen hátránya van a téli takarásnak: ez búvóhelyet biztosíthat a rágcsálóknak és a meztelecsigáknak, ezért ha ilyen veszély van nálunk, akkor jobb, ha felszedjük, és betároljuk a gyökérzöldségeket. A legjobb egy nyirkos helyen tárolni őket homokkal rétegezve, például pincében vagy veremben, így sokáig frissek maradnak.

Leveles zöldségek őszi betakarítása

A leveles zöldségeket a fagyok előtt mindenképpen be kell takarítanunk. Ha még szeretnénk továbbra is használni őket, akkor földlabdával szedjük ki őket, amit egy műanyag dobozba helyezünk és fagymentes helyre állítunk. Így egy hónappal is meghosszabbíthatjuk a leveles zöldségek élettartamát.

brokkoli gondozása, palántázása

Tárolás

Egyes zöldségek a hidegben (pl. hűtőszekrény), 3-6 C fok közötti hőmérsékletet preferálják, míg mások jobban elállnak, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket. Szobahőmérsékleten tároljuk a batáta gumóit és a sütőtököt. Fontos azt is tudnunk, hogy némely gyümölcs az érése során etilént bocsát ki, amelyek hatással vannak a tárolandó zöldségekre is, így tartsuk őket ezektől elkülönítve. Érésük során etilént bocsátanak ki: az alma, a paradicsom, az avokádó. A levélzöldségeket néhány napig tárolhatjuk műanyag zacskóban is, ez segít őket frissen tartani.

Néhány zöldségféle tárolási tudnivalói

Padlizsán

Legjobb, ha frissen felhasználjuk, szobahőmérsékleten kb. egy hétig eltartható, de fokozatosan megpuhul és keserűvé válik.

Spárga

A spárga sípjait hűtőben tárolhatjuk nejlonzacskóban maximum 3 napig, ezután a szárai megfásodnak, a síp rügyei pedig kinyílnak.

Szárazbab

A zsizsikesedés elkerülése érdekében tárolhatjuk lefagyasztva, de ha teljesen megszáradt, akkor üvegekben is kiválóan tárolható, akár 2 évig is.

Cékla

Fogyaszthatjuk frissen, de hűtőben is eláll néhány napig. Ősszel felszedve is jól tárolható, de a talajban is hagyhatjuk, még némi fagyot is elvisel, de tartós, vagy -3 C fok alatti hőmérsékletnél szedjük fel. Mosatlanul tároljuk zsákokban vagy dobozokban fagymentes, hideg helyen.

Leveles kel

Bírja a fagyokat is, így kint hagyhatjuk a kertben, ha betakarítjuk, tároljuk hűvös, párás helyen, hűtőszekrényben, nejlonzacskóban.

Sárgarépa

Tartós fagy esetén a sárgarépa elfolyósodik, használhatatlanná válik, ezért a tartós fagyok előtt mindenképpen takarítsuk be! Tároljuk mosás nélkül, hideg, fagymentes helyen.

Fokhagyma

Betakarítás után tegyük meleg, jól szellőző helyre, majd tároljuk száraz szobahőmérsékletű helyen.

Póréhagyma

Szintén a talajban maradhat annak teljes átfagyásáig. A nyári és őszi fajtákat szedjük ki a fagyok előtt, a télieket a földben hagyhatjuk, majd tavasszal tovább nőnek. A felszedett póréhagymák legjobban a hőtőszekrényben tárolhatók, bezacskózva, vagy a gyökerén egy kis földet hagyva fagymentes helyen.

Paszternák

A paszternák gyökerei magas szárazanyag-tartalmúak, így maradhatnak a földben egész télen. Jól tűrik a fagyokat, ám a bennük lévő keményítő fokozatosan cukorrá alakul.

Paradicsom

Szobahőmérsékleten viszonylag jól eltartható, bár folyamatosan érik. Ősszel, ha leszedjük a zöldparadicsomokat, szobahőmérsékleten tartva még beérnek, bár nem lesznek olyan édesek, mint az éretten szedettek.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kártevők és betegségek megelőzése a konyhakertben

Következő cikk

Különleges gumós zöldségek: gumós sarkantyúka, oca, gumós bazella, inkagumó

Kapcsolódó cikkek