A cékla jellemzői, termesztése, tárolása, kártevői és betegségei

Ha a legegészségesebb zöldségféléket kellene számba venni, akkor a cékla minden bizonnyal dobogós helyen végezne, hiszen tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal természetes nitrát-, vas-, magnézium és kalciumforrás. Értágító, magasvérnyomás-csökkentő, rákmegelőző, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérszegénységet és kiváló zsírcsökkentő is. Mindenképpen megéri tehát vele foglalkozni, idén ültessünk a kertünkbe mindenképp!

A cékla jellemzői

A cékla (Beta vulgaris) az egyik legegyszerűbben termeszthető zöldségféle, kezdő kertészeknek is bátran ajánlom kipróbálásra! Gyorsan, látványosan fejlődik, így hamar sikerélményt okoz. Elsősorban gyökerét (gumóját) fogyasztjuk, ám jó, ha tudjuk, hogy minden része ehető.

A cékla kétnyári növény, vagyis a magokat a második nyáron hozza, ezeket is csak akkor, ha legalább egy hónapot hidegben töltött, és gyökerei eléggé fejlettek ehhez. Ma más sokféle formában és méretben kaphatók, és elterjedtek az eredeti céklavörös színtől eltérő változatok is.

Mint a legtöbb zöldségféle a cékla is legjobban napos helyen érzi jól magát, de mivel meglehetősen igénytelen növényről beszélünk, ezért árnyékos helyen is jól termeszthető, ilyenkor azonban kisebb terméshozamra kell számítani.

Talaj tekintetében sem válogatós, de gumója akkor lesz szép nagy, ha jó vízelvezetésű, szellős talajba vetjük a magjait. A kötött, agyagos földben gumói nem tudnak akkorára kifejlődni.

A cékla termesztése

A céklamagok elvetésével meg kell várnunk, hogy a talaj némiképp felmelegedjen, és víztartalma is csökkenjen. A legideálisabb időpont a vetésre az április, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 10 C fokot.  Ugyanakkor a cékla kiváló másodvetésű növény is, vagyis vethető még június-július hónapok folyamán is akár. Megtehetjük azt is, hogy szakaszosan, három-négyhetente vetjük el a magjait, így folyamatosan tudjuk majd szüretelni.

Magvetés előtt nem árt némi tápanyaggal (komposzt, szerves trágya) dúsítani a talajunkat, a cékla meghálálja ezt a gondoskodást!

Érdemes 5-10 cm távolságra vetni a magokat egymástól, de ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor kikelés után ritkítsuk ki a növénykéket, ezekből az aprócska növénykékből készíthetünk salátát. Viszonylag lassan kelnek ki a magok, mivel kemény külső héjjal rendelkeznek. Ezt gyorsíthatjuk egy kicsit, ha vetés előtt egy éjszakára vízbe áztatjuk a magokat. Ne vessük a magokat túl mélyre, 1,5-2 cm az ideális, hiszen a cékla gumójának felső része a föld felett fejlődik.

Ahhoz, hogy elkerüljük a fásodási hajlamot és a gumók felrepedését, rendszeresen öntözni szükséges a növényt (10-14 naponta).

A levelek, ha elérik a 15 cm-t, már szüretelhetők, zsengén a legízletesebbek!

A céklát ősszel ássuk ki a földből, de nyáron is kiáshatók, ha már elérték az 5-6 cm-es vastagságot. Október végéig, novemberig a talajban maradhat, így kevesebb ideig kell tárolnunk, frissebben eltartható. Akár 3-4 hónapig is jól tárolhatók a gyökereik, fagyközeli hőmérsékleten, fontos, hogy magas páratartalmat biztosítsunk számukra (98-100%). Fontos, hogy csak a sérülésmentes céklákat tároljuk!

Felszedés után megfőzve savanyítva is elraktározható, egész télen biztosítható vele a család ásványi anyag és vitaminszükséglete. Felszedéskor hagyjunk a gyökereken legalább 2-3 cm zöldet, hogy főzéskor ne sérüljenek meg, ne folyjon ki a levük. Nagyjából 1-2 óra alatt főnek meg a gyökerek (a gumó korától függően), ezt követően könnyen hámozható.

A cékla kártevői és betegségei

Igazán komoly kártevők és betegségek nem jellemzők a céklára, leveleit megtámadhatják a levéltetvek, földibolhák, ezek azonban a gyökereket nem károsítják. Némely betegség a levelek foltosodásával jár, de ezt elkerülhetjük, ha napos helyen termesztjük a növényt.

A csigák jelentik talán a legnagyobb bosszúságot e növény esetében is, de ha sikerül őket távoltartani, akkor minden további gond nélkül termeszthető.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A lóbab vetése, termesztése, gondozása, betakarítása és kártevői

Következő cikk

A fokhagyma jellemzői, termesztése, ültetése és betakarítása

Kapcsolódó cikkek