másodvetés

Másodvetésű növények a kertben

másodvetésAmikor július végén, augusztus elején kertünkben a zöldágyások megüresednek, érdemes még számos őszi, illetve tavaszi betakarítású zöldségfélét vetnünk, kihasználva a kisebb kertet, vagy nagyobb kert esetén a lehetőséget.

Másodvetésű növény ültetéséhez csak abban esetben kezdjünk, ha van lehetőségünk az öntözésre, mivel ezeket a szabadföldi növényeket okvetlenül öntözni kell. A rossz kelés oka sokszor a nagy melegben gyorsan kiszáradó talaj, ezért legalább kétnaponta szükséges az öntözés. A kelés akkor is lehet sikertelen, ha a talajt a fő növény után felássuk, és nem hagyjuk, hogy leülepedjen. Ekkor a laza talajfelszínen a vetőmag az öntözések miatt olyan mélyre kerül, hogy elmarad a csírázás.

Milyen növények alkalmasak  másodvetésre?

Nyáron jól termeszthetők július végi, augusztus elejei másodvetéssel az őszi és téli retekfajták. Ilyen lehet az Erfurti kerek fekete, a Müncheni sör, vagy a jégcsap típusúak, melyeknek termésük október körül takaríthatók be.

Kiválóan alkalmas júliusi másodvetésre a bokorbab (zöldbab). A sárgahüvelyű fajták, úgymint a Rézi, a Bodor, a Róna vagy a zöldhüvelyű fajták Főnix, Invicta fajtákat célszerű kipróbálni.

Augusztus végéig próbálkozhatunk a zöldborsó vetésével, de ezt is csak akkor, ha tudjuk öntözni. Választhatunk a korai fajták közül is: Rajnai törpe, Debreceni korai, Debreceni világoszöld fajtákkal.

Nagyon jól és sikeresen termeszthető ugyancsak július, augusztus elejei vetéssel a cékla, melynek a Bordó, a Rubin, Pablo, a Nero fajtáival próbálkozzunk.

Áttelelőnek vessük a sóskát, augusztus végén, szeptember elején, erre legjobban alkalmas a Pallagi nagylevelű, melyet a magvetés mellett tőosztással is szaporíthatunk.

másodvetésTöbbször és keveset vessünk a spenótból. Még augusztus elején, közepén elvethetjük a magot, áttelelésre, jól megdolgozott, nedves talajba. Az áttelelők közül a Parys F vagy az Eszkimo fajta a legalkalmasabb.

Július végétől, augusztus közepéig vethetjük az áttelelő vöröshagymát. Ügyeljünk arra, hogy nyáron a hagymamag rosszabbul csírázik, számoljunk nagyobb magmennyiséggel. Javasolt fajták: Meteor F1, Radar, Sziberia F1, melyeket következő év március közepétől zöldhagymaként, nyár elején pedig főzőhagymaként használhatunk.

A ritka zöldségfélék közül az édeskömény magját július közepétől vessük. A hagymaszerűen megvastagodott levélnyelek alsó részét fogyasztjuk. Egyik legismertebb őszi tenyésztésű fajta a Fenouil de Florance .

Próbálkozhatunk augusztus első napjaiban  a kel fajtákkal: a bordás kel és a kevésbé ismert kínai kel magjának elvetésével.

Újra népszerű lett a régen szegénynek salátájának tartott madársaláta, melyet vethetünk július végétől szeptember elejéig. Mivel nagyon igénytelen növény, nem kell félteni a hidegtől sem, mert jól bírja a hideget.

Ha tépősalátát akarunk ültetni másodvetésként, azt is augusztus első napjaiban végezzük el.

Total
209
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
őszirózsa

A kerti őszirózsa ültetése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
sásliliom

A sásliliomok jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek