Locsoljunk víztakarékosan!

Az utóbbi években sajnos szinte nincs olyan nyár, amikor ne lenne szükség a növények intenzív öntözésére, mivel a globális felmelegedés egyre fokozottabban érezteti hatását. Régi megállapítás az, hogy kétféleképpen pusztíthatjuk el a növényeket: vagy kiszárítjuk, vagy pedig túlöntözéssel vízbe fullasztjuk. A természetes kertben fontos szempont, hogy hatékonyan és takarékosan bánjunk, a növények egyik fontos táplálékával: a vízzel.

Milyen a helyes locsolás?

Egyik legfontosabb szabály, hogy a talaj vízmegtartó képességét növeljük. A nehéz kötött talajt humusszal lazítsuk fel, így a locsolóvíz és az esővíz gyorsabban szivárog be a talajba. A homokos talajon át fut a víz, ezért az ilyen talaj humusztartalmát szerves anyagokkal kell növelni. Lassítani tudjuk a víz elpárolgását,  ha megkapáljuk a területet, állítólag egy kertészeti szabály szerint egy kapálással háromszori locsolást spórolhatunk meg. A beárnyékolás is lassítja és megakadályozza a talaj kiszáradását, ezért takarjuk a talajt szerves anyagokkal, kéregmulccsal, lenyírt fűvel, szecskázott növényi részekkel. Fontos a víztakarékos öntözőberendezések használata. Ilyen berendezés a mikro szórófejes öntöző, vagy csepegtető berendezés alkalmazása. Lehet, hogy költséges a beruházásuk, de hosszú távon megtérülnek.

Hogyan locsoljunk helyesen?

A locsolásra legjobb időszak a kora reggeli öntözés, mert akkor a növények gyorsan megszáradnak. Esti locsoláskor a csigák kihasználják az éjjeli nedvességet táplálékszerzésre, és kárt tehetnek a növényekben. Ezt a reggeli locsolással el tudjuk kerülni. Lehetőleg úgy locsoljunk, hogy a növények leveleit ne érje víz, szárazak maradjanak, mivel a nedves levelek növelik a gombás megbetegedések kockázatát. Az öntözőberendezést úgy állítsuk be, hogy a talajt vagy a füvet érje a vízsugár. Kerüljük el, hogy vízcseppek maradjanak locsoláskor a leveleken, mert égési sérüléseket okozhatnak verőfényes idő esetén.

Ne locsoljunk minden nap, inkább néhány naponta bőségesen öntözzünk, hogy a talajba a víz mélyebben behatoljon és lassabban párologjon el. Hagyjuk, hogy a talaj jól átnedvesedjen.

A csepegtető öntözés előnyei

A csepegtető öntözés nagyon sok gazdasági és ökológiai előnnyel rendelkezik. Csepegtető öntözés esetén kevesebb gombás betegség lép fel, mivel a növények levelei szárazak maradnak. A víz egyenletesen oszlik el az önszabályozó csepegtetőrendszer elhelyezésével, így a nyári forró napokon elmarad a haszontalan vízelpárolgás. Akát ötven százalékos is lehet a vízmegtakarításunk, a hagyományos esőztető öntözéshez viszonyítva. A csepegtető öntözéshez a csöveket könnyen behelyezhetjük a talajba, de a felszínen is használhatók. Teraszos kiképzésű területeken, vagy házfalak közelében kifejezetten előnyös a csepegtető öntözés, hiszen ott szórófejes öntözést nem tudunk alkalmazni. Időnként a vezetékrendszert vízkőtelenítsük, hogy minél tovább tartson.

Az erkélyládák takarékos locsolása

Egy forró napsütötte nyári napon a növényeknek akár két liter vízre is szüksége lehet. Mivel az erkélyládáknak és a virágcserepeknek korlátozott a földtartalom mennyisége, ezért a vízmegtartó kapacitása nyáron hamar kimerül, és a növények kiszáradhatnak. Ennek megakadályozására kiválóan alkalmas, ha speciális beépített víztartállyal ellátott erkélyládát használunk, melyekben a vizet a növények kapilláris szalagon, vagy vízáteresztő szöveten szívják magukba.

Másik lehetőség a kiszáradás megakadályozására, ha csepegtető rendszeren keresztül a vezérlés szenzoron keresztül történik, ami a növény földjének nedvességtartalmát érzékeli.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Egész évben gyümölcs, régi fajok és fajták felfedezése

Következő cikk

Kerítésmegoldások a természetből

Kapcsolódó cikkek