rododendron

A havas szépe (Rhododendron) jellemzése, gondozása, virágzása

A havas szépe (Rhododendron) jellemzése, gondozása, virágzása

Nekem már a neve is gyönyörű. Valami rejtelmes szépség érződik a név mögött, amikor kimondjuk vagy leírjuk a nevét. Havas szépe.

Évezredekkel ezelőtt előkelő helyet foglalt el a Japán és a kínai császári kertekben. Díszítő elemként használták a régi keleti porcelánok és selyem táblaképek készítésénél. Meghatározó dísznövény lett Európában is,  a tizenkilencedik századi főúri parkokban.

Hazánkban nem csak havas szépe néven, hanem  hangarózsa, vagy havasi rózsa néven is ismerik, melyből arra lehet következtetni, hogy a növény a galagonyafenyők és havasi rétek találkozásánál él a Kárpátokban és az Alpokban.

A növény eredete  vagy őshazája a Távol-Kelet, de mára már elterjedt  Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában, de a legtöbbet Kínában, Indiában és a Himalája lejtőin találunk. Döntő szerepet játszott elterjedésében a kertészek kitartó munkája abban, hogy az európai körülményekhez hamar hozzászokjon. A legszebb rhododendron kerteket Angliában és Írországban tudták kialakítani, a hűvös, nedves, párás éghajlaton.

Hazánkban szombathelyi Kámoni arborétumban található legnagyobb állományai, de fel-lelhetők Kőszegen, Zircen és Sárváron is.

A rhododendron alkalmazkodó képessége kiváló, ezért tudott alkalmazkodni a különféle éghajlatokhoz, és lettek a fajok jellegzetességei igen változatosak. Vannak örökzöld és babérlevelű örökzöld fajai, és vannak lombhullató fajok. A havas szépe virágainak illata és színgazdagsága leírhatatlan. A virágok színe szinte bármilyen lehet, de legtöbb a fehér, a sárga, a vörös és a bíbor színű. Hazánkban a rhododendron május elejétől június végéig virágzik. Ha csoportosan van telepítve látványával elvarázsolja környezetét virágzás idején.

A havas szépe termesztése, gondozása

Parkokban, ritkás lombos fák vagy tűlevelű fenyők között félárnyékos helyen érzi legjobban magát. Legjobb, ha tőzegtalajba vagy erdei avarral fedett talajba kerül és csapadékos, párás a környezet számára. Ha kevésbé kedvező a talajunk évente szórjunk a növény töve köré szerves trágyát vagy friss tőzeget ezzel biztosítva a talaj savanyítását.

A levegőtlen pangó vizes talajon megbetegszik, esetleg elpusztul. Száraz időjárásban,  ha esővízzel öntözzük tenyészidőszakában meghálálja. Szebbek lesznek a levelek és fejlettebbek a virágok.

Virágzáskor az elszáradt virágokat le kell törni, mert ha rajta marad a száraz virág meggátolhatjuk a következő évi virágzást.

A havas szépe szaporítása

A növényt célszerű hajtásról szaporítani, de magról is szaporítható. A félfás csúcshajtásokat tíz-tizenkét centiméter hosszan vágjuk le és gyökereztessük tőzeg és homok keverékébe. Tegyük hűvös, árnyékos helyre a kertünkbe és tartsuk nyirkosan a talajt. Ahhoz hogy a hajtás gyökeret eresszen,  több időre,  néhány hónapra van szükség. Ősszel az új növényeket a fagyoktól védjük meg, fagymentes helyen teleltessük  és tavaszig hagyjuk megerősödni.

A növényt tavasszal az utolsó fagyok elmúlása után ültessük, megfelelően előkészített és feljavított talajba. Ha ültetésünk szervezett és szakszerű, akkor viszonylag kevés gondozásra lesz szükségünk ahhoz, hogy fény derüljön arra, hogy mit takar a gyönyörű név: havas szépe.

Erdélyi havas szépe

Erdélyben terem hozzánk legközelebb az erdélyi havas szépe, mely a havasok csúcsát piros színűre festik virágzáskor. Örökzöld törpe cserje, mely gombákkal él szimbiózisban és savanyú talajt igényel.

Total
15
Shares
2 hozzászólás
  1. Vásároltam egy cserép Havas szépet. Piros virág helyett egy fehér ragacsos valami nyílik rajta. Ezt nem mondanám szépnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jalapeno

A jalapeno paprika jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
fikusz

A szobafikusz jellemzése, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek