jalapeno

A jalapeno paprika jellemzése, ültetése és gondozása

Talán kevesen tudják, de a csili paprikák között az egyik leggyakoribb és leghíresebb paprikafajta a jalapeno paprika (Chile jalapeno). A növény Mexikóból származik,  de a világon minden területet meghódított és vált egyik legnépszerűbb fűszernövénnyé. Hagyományosan a mexikói Xalapa városban termesztik, a neve is onnan ered.

A csili paprikák fogyasztásának és gyógyító hatásának jelentőségét már a kínai tudósok is bebizonyították. A szakemberek szerint a kapszaicin és a kapszaicionidok adják a jalapeno paprikafajták gyógyító erejét.

Mi jellemzi a jalapeno paprikát?

A jalapeno paprika fajta egy középmagasra növekvő nagyon csípős paprika fajta. Az olyan közkedvelt paprikafajták közé tartozik, mint például a cseresznyepaprika. A növény magassága ötventől-kilencven centiméterig terjedhet, tenyésztési ideje körülbelül  két hónap. A növény virágainak  színe fehér. A paprikának egy tövén akár harminc paprika is teremhet, megfelelő körülmények között. Termésének mérete változó, öt-tíz centiméter hosszú és három centiméter széles. Folyamatosan szedhető a termés, melyeknek a  színe lehet zöld és piros, általában a szezon végére megpirosodik. Szárításra általában még mielőtt beérne, le kell szedni és úgy kell hagyni megpirosodni és beérni.

A jalapeno paprika ültetése

A növénynek termesztése nem bonyolultabb, mint bármelyik más paprika fajtáknál , jól előkészített talajra van szüksége, mely talaj legyen ellátva megfelelően tápanyagokkal és a vízelvezetése legyen megoldott, ugyanis mint általában minden paprikafajta ennek a fajtának  is rengeteg öntözésre van szüksége. Legjobb, ha csepegtető öntözést alkalmazunk, mert nem használ a termésnek, ha közvetlenül éri a víz.  Meleg igénye magas a növénynek ezért, olyan helyre ültessük ahol éri elég napfény, legjobb számára a húsztól huszonhét fokig terjedő hőfok. Figyeljünk  a hőmérsékletre, mivel ha nem elég meleg az idő a paprika magok csírázása elmaradhat, így  a növény nem hajt ki, illetve palánták esetében a palánták sem maradnak életben. Túl meleg, harminc fok feletti hőmérséklet esetében pedig kevesebb lehet a termés.

Fontos, hogy a tenyészidő alatt kísérjük figyelemmel a növényeken a száraz, elhajt hajtásokat és gondoskodjunk azok eltávolításáról, mert előidézhetik a betegségek, kártevők terjedését, ami akár a növény pusztulásához is vezethet.

A jalapeno paprika betakarítása

A növény gondozásának fontos része a paprika helyes betakarítása, hiszen  meghatározza a feldolgozás további lehetőségeit. A terméseket óvatosan kell lecsípni a szárról akkor, amikor még nem váltott a színe a termésnek pirosra. Azok a paprikák alkalmasak szedésre, amelyek már elég kemények.

Milyen betegségei vannak a jalapeno paprikának?

Bőséges öntözéssel és rendszeres ellenőrzéssel, távol tarthatjuk a növénytől a károkozókat, csökkenthetjük a kártevők okozta kellemetlenségeket.

A növény leggyakoribb kártevői a levéltetvek, a földi bolhák és hernyók. Folyamatos ellenőrzés hiányában ezek megtámadhatják a növényt és kárt okozhatnak benne. Ha ez megtörténne, alkalmazzunk erős vízpermetet, vagy növényt kímélő szereket.

A jalapeno paprika felhasználása

A termést  széles körben fel lehet használni, de mint minden zöldség esetében, legjobb frissen fogyasztva. Lehet használni ételek ízesítésre, hiszen erős íze élvezhető aromát ad az ételeknek.

Befőzésre, savanyításra is kiválóan alkalmas, akár önmagába, akár más savanyúságok mellé rakva. Szárított formában,  egészben vagy összemorzsolva is használható. Légmentesen tárolva fagyasztásra is alkalmas.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A hajdina jellemzése, termesztése

Következő cikk
rododendron

A havas szépe (Rhododendron) jellemzése, gondozása, virágzása

Kapcsolódó cikkek