begónia

A kerti vagy mindignyíló begónia jellemzői, gondozása, szaporítása és teleltetése

Hazánkban az egyik legelterjedtebb egynyári növény, nem véletlen, hogy sokan kedvelik, hiszen apró virágaival egész nyáron díszíti a balkonokat, erkélyeket, de szabadföldbe is kiültethető.

A kerti begónia jellemzői

begóniaA kerti begónia (Begonia semperflorens) Dél-Amerikából, Brazíliából, Afrikából származó növény, eredeti élőhelyén évelő, a trópusi esőerdőkben él. Nálunk azonban a hideg telek miatt nem teleltethető át, fagyérzékeny egynyári növény. Van lehetőség azonban átteleltetni, ha ősszel cserepekbe ültetjük, és fagymentes helyre állítjuk a cserepét.

Egynyári növényként népszerűsége töretlen: ültethető virágládákba, cserepekbe, de szabad földbe is, csoportosan vagy sorokba rendezve. Számtalan fajtája ismert: léteznek alacsonyabb és magasabbra növő fajták, csüngő változatok, szimpla és teltebb virágúak, zöld vagy bordó levelű változatok, és mindez sok-sok színváltozatban! Virágaikkal egész nyáron díszítenek, május végétől az első fagyok beálltáig. Virágai leggyakrabban fehér, rózsaszín vagy piros színűek.

JÓ TUDNI! A VIRÁG MINDEN RÉSZE ERŐSEN MÉRGEZŐ!!!

A kerti begónia gondozása

A mindignyíló begónia fényigényét tekintve jól tolerál minden fényviszonyt, ültethető a legnaposabb helyekre is, ám a félárnyékos helyeket is elviseli. A víz tekintetében sem igényes: szereti, ha rendszeresen öntözzük, minél több vizet kap, annál gazdagabban virágzik, ennek ellenére a szárazságot is jól tolerálja.

A kerti begónia ültethető virágládákba, dézsákba, cserepekbe, ám fontos, hogy tápanyagban gazdag földbe ültessük, melynek vízelvezetéséről is gondoskodtunk. Érdemes a cserepét kavicságyra állítani, és rendszeresen párásítani körülötte

A kerti begónia szaporítása

A kerti begónia szaporítása kétféle módon lehetséges: magról vagy hajtásdugványról. Dugványozás esetén igen könnyen és jól gyökeresedik. Ehhez válasszunk le minimum 4 levéllel rendelkező hajtásvégeket a növényről, az alsó leveleket távolítsuk el, és úgy ültessük a földbe, hogy ez a rész a talajszint alá kerüljön. A talajt ne hagyjuk kiszáradni. Ha már jól begyökeresedtek a hajtások, ültessük őket jó vízáteresztő képességű, laza földbe.

A kerti begónia teleltetése

Ugyan nálunk egynyári növény, ennek ellenére – ahogy fentebb is említettük – átteleltethető. Ehhez ősszel ültessük a növényeket cserepekbe, és állítsuk azokat fagymentes, ám világos helyre, a legjobb egy nem fűtött helyiség ablakába állítani. Tavasszal vágjuk vissza és fokozatosan szoktassuk a kinti viszonyokhoz. Májusban, a fagyok elmúltával kitehetjük újra a szabadba.

A kerti begónia betegségei és kártevői

A begónia nem igazán érzékeny a betegségekre és a kártevőkre sem, ennek ellenére előfordulhat, hogy megbetegszik. Ismert károsítói a lisztharmat és a rovarkártevők, ez utóbbiak ellen rovarölős permetszerrel védekezhetünk.

Total
11
Shares
3 hozzászólás
  1. Azt szeretném kérdezni,hogy a teleltetési idő alatt, milyen a vízigénye a begóniának, hogy locsoljam?

  2. Hetente egyszer érdemes meglocsolni. Tápanyag gyanánt élesztős vizet is kaphat néha. Anyukám már negyedik éve telelteti ki ugyanazt a tövet.

  3. 20 éve nevelem a folyton virágzó begóniákat: télen télikertben virágzik 10-15 fokban, májustól kinn a kertben. Ha felnyurgul, levagdosom, vagy ha letörik egy szára 1-2 nap szikkasztás után bedugom a többi mellé: szépen begyökeresedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Gyógynövények fogbántalmakra

Gyógynövények fogproblémákra

Következő cikk
egyensúlyfejlesztés a kertben

Így fejlesztheted gyermeked egyensúlyát a kertben!

Kapcsolódó cikkek