egyensúlyfejlesztés a kertben

Így fejlesztheted gyermeked egyensúlyát a kertben!

A babák és a kisgyermekek nagyon könnyen tanulnak. Nem úgy tanulnak meg dolgokat, mint a felnőttek, hanem folyamatosan fejlődnek játék közben. A gyermek, ahogy egyre cseperedik, szépen lassan tapasztalja meg az élet dolgait, ilyen például az egyensúlyozás, mely elengedhetetlen számunkra! Egyensúly nélkül a gyerek szédül, sokszor elesik, megütheti magát. Nehezebben tanul meg járni, motorozni, futni. Ha a kisgyermekünknek rossz az egyensúlyérzéke, akkor mindent leejt, kiesik minden a kezéből és mindent kiborít. Ezért sosem szabad leszidni őt, hiszen nem akaratosan csinál rossz dolgokat, egyszerűen neki sokkal nehezebbek ezek a tevékenységek.

Az egyensúlyérzésre nem az óvodában vagy az iskolában van szükség. Senki nem fogja számon kérni tőlünk, de a hétköznapi életben nagyon nehéz dolgunk lehet nélküle. Szerencsére rengeteg olyan játék van, ami segíthet a kisgyermekek egyensúly-fejlesztésében és ezekkel a gyakorlatokkal sokat segíthetünk kisgyermekünkön. Legtöbb esetben a szülő dolga észre venni azt, ha a gyermekének nem jó az egyensúlyozása, de védőnő, gyerekorvos is felhívhatja erre a figyelmünket. Nem kell tehát pánikba esnünk, ha úgy vesszük észre, hogy gyermekünk kicsit instabilan közlekedik, vagy többször elesik és kiejt dolgokat a kezéből. Játszunk vele olyan játékokat, melyek fejlesztik az egyensúlyát és ezeket a játékokat még ő is élvezni fogja!

Egyensúlyfejlesztés játékokkal

Hintázás

Nem is gondolnánk, hogy a hintázás mennyire fejlesztő hatással van a gyerek egyensúlyára! Pedig ugyanúgy, ahogy a többi játszóteres játékok, ez is fontos a gyerek fejlődéséhez! Nem kell azonban csüggednünk, ha nincs játszótér a közelünkben, hiszen az egyensúly fejlesztésére akármilyen hinta megfelel! Legyen az kerti hinta, otthoni, plafonba fúrt hinta, vagy esetleg hintaszék. Ha azonban nincs otthon semmilyen hinta, akkor üljünk törökülésbe és fenekünkön dülöngéljünk előre és hátra ütemesen. Betanulhatunk valami aranyos mondókát is, mellyel könnyebben megszerettethetjük a gyerekkel ezt a mókás játékot!

Egyensúlyozás különböző felületeken

Kis széken, nagy labdán, padon, fellépőn. Akármin, akárhol gyakorolhatjuk az egyensúlyozást! Számukra is nagyon izgalmas lehet, ahogy próbál egy lábon megállni a kisszéken, vagy próbál lábujjhegyen lépkedni a fellépőjére. Ha azonban még sincs kedve ilyet játszani, akkor kérjük meg egyszerűen a gyereket, hogy próbáljon meg úgy felöltözni, hogy nem ülhet le, hanem a lábán kell állnia. Így megtanulja azt, hogyan kell egy lábon egyensúlyozni. Ne siettessük, ne sürgessük a gyakorlatok közben! Akkor játszunk vele ilyet, ha nem sietünk sehova!

Járjunk a Vonalon

Helyezzünk a földre egy szalagot, madzagot, vagy vékony kötelet! Mutassuk meg gyermekeinknek hogyan kell végig sétálni rajta. Mutassuk be azt is, hogyan tudunk egyensúlyozni a kezeinkkel, ha szét tárjuk őket! Az utánzás miatt, hamar megfogják ők is próbálni a vonalon járást! Eleinte a vonal legyen egyenes, majd, amikor azt már ügyesen begyakoroltuk, akkor letehetjük a szalagot csigavonalba, cikk-cakk alakba, vagy hullámosan! Ez nehezítés, adjunk időt, amíg a gyerek ráérez a dologra! Utcán való sétálás közben is gyakorolhatjuk az egyensúlyozást, ha megbeszéljük vele, hogy csak a járda repedésén szabad lépnie. További egyensúlyfejlesztő eszközöket itt találunk.

Asztalterítés

Sokszor a picit nagyobb gyerekeket már bevonhatjuk olyan otthoni dolgokba, mellyel segíteni tudnak nekünk, számukra mégis érdekes, közös játék. A játék mellett azonban ezek a gyakorlatok mind-mind fejlesztő hatással vannak gyermekeinkre. Az egyensúlyozás megtapasztalására szuper segítség lehet, ha megkérjük, hogy pakoljon elő vacsorának valókat az asztalra. Fogja ügyesen két kézzel a tányérokat, evőeszközöket és sétáljon el az étkezőasztalig úgy, hogy azokat ne ejtse le! Legyünk türelmesek és ne sürgessük őket semmibe! Számukra ez nagy koncentrációt igényel! Később kipróbálhatjuk azt is, ha pohárba vizet töltünk, és azt kell elvinnie az asztalig, esetleg idővel vihet kettő poharat, aztán tehetünk több vízzel teli poharat egy tálcára. Tartania kell a súlyt is, ezáltal érezni fogja, hogy hogy kell egyensúlyozni! Ha a gyerek elesik, vagy leejti a poharakat, sose legyünk rá mérgesek! Sok türelem, sok nevetés és játék kell ahhoz, hogy a gyereknek legyen kedve megtanulni ezeket a dolgokat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
begónia

A kerti vagy mindignyíló begónia jellemzői, gondozása, szaporítása és teleltetése

Következő cikk
csarab

Kedvelt télálló növényeink: a csarab és az erika

Kapcsolódó cikkek