kullancs a kertben

Kullancsok a kertben, mit tehetünk ellenük?

A kullancsok elszaporodása miatt ma már nem csak az erdőkben és a mezőkön találkozhatunk kullanccsal, hanem sajnos a kertjeinkben, udvarainkon is. Mit tehetünk, hogy ne zavarjanak minket a kertészkedésben, és elkerüljük a kullancsok által terjesztett betegségeket? Írásunkban összefoglaljuk.

A legfontosabb célkitűzés, hogy megakadályozzuk a kertben való szaporodásukat, tehát jelenlétüket a minimálisra kell csökkentenünk ahhoz, hogy ne okozzanak problémát családtagjainknak és a kertben élő állatainknak.

Sokan úgy gondolják, hogy télen nincsenek kullancsok, pedig – főleg az ilyen enyhe teleken – könnyen áttelelnek, hiszen rendkívül ellenálló rovarfajjal van dolgunk. A leginkább a nedves, nyirkos helyeket kedvelik, ezért a csapadékos időjárás még inkább kedvez elszaporodásuknak és továbbélésüknek. A leggyakrabban a kullancscsípés okozta megbetegedéseket a saját kertünkben összeszedett kullancsok terjesztik, mindenképpen fel kell tehát vértezni magunkat ellenük!

Egy kis kullancsismeret

A tévhitekkel ellentétben nem csak egyféle kullancs létezik, hanem körülbelül 25 féle, és legközelebbi rokonaik a pókok, melyeknek szintén 4 pár lábuk van. A kullancsokat speciális érzékelőjük segíti az áldozatuk felismerésében, ugyanis a melegvérűek szén-monoxid kibocsátása segíti őket. Emellett jó a hőérzékelő képességük és a szaglásuk is. Szintén tévhit, hogy a kullancsok a fákon ülve várják áldozatukat, akire menet közben ráhullanak. A kullancsok a nedves fűben, aljnövényzetben élnek, és innen másznak rá a „kiszemelt” áldozatra. Elsősorban a test hajlatait keresi, a bőrt nyelvével érzésteleníti, így fúrja be magát a bőrbe. Ezután kezdi meg a vér szívását, melyet teljesen észrevétlenül, fájdalommentesen végez, akár több napon át is. A legfontosabb, hogy minél hamarabb vegyük észre a jelenlétét, és távolítsuk el, hogy a fertőzés lehetőségét a minimálisra csökkentsük.

Védekezés a kertben lévő kullancsok ellen

A globális felmelegedés hatására már nem csak elvétve találkozhatunk kullancsokkal, elterjedésük egyre nagyobb méreteket ölt, ezért meg kell tanulnunk védekezni ellenük. Mit tehetünk a kertben, hogy kevesebb legyen a kullancs?

  • A kullancsok előszeretettel bújnak meg a fák és a bokrok alatt, ahol nem tudjuk tökéletesen lenyírni a füvet, ezért ezeken a helyeken végezzünk utómunkálatokat, és metszőolló segítségével nyírjuk le a füvet.
  • A nyílt felületeket nem kedvelik a kullancsok, legyen minél több ilyen a kertünkben. Ne hagyjuk elől az avart ősszel, és a lomokat is minél jobban takarítsuk el a kertünkből.
  • A füvet nyírjuk rendszeresen, ne hagyjuk hosszúra nőni, ez ugyanis a kullancsok kedvelt búvóhelyévé válhat.
  • A kullancsokat legtöbbször az állatok hurcolják a kertünkbe, védekezzünk a vadállatok ellen, kerítéssel, akadályokkal.
  • Ha már nagyon fertőzött a kertünk, akkor védekezzünk vegyszerekkel, hogy visszaszorítsuk jelenlétüket.
  • A kerítés szélénél alkalmazzunk murvát, kavicsokat egy félméteres szakaszon, ezzel csökkenthetjük a kertünkbe való bejutásukat.
  • A kertészkedéshez viseljünk erre a célra rendszeresített ruhát, amit ne a lakásban, hanem egy kinti helyiségben tároljunk. Ha fűben kell nyúlkálnunk, akkor viseljünk védőkesztyűt!
  • Ne feledjük: minél inkább napfényes a kertünk, annál kevésbé fogják kedvelni a kullancsok!

Ha a fenti óvintézkedések ellenére mégis kullancscsípést szenvedtünk el, akkor tanuljuk meg, hogy hogyan lehet azt minél hatékonyabban és gyorsabban eltávolítani vagy forduljunk szakemberhez!

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
filodendron

Mérgező szobanövények listája képekkel

Következő cikk
biokert

Miért legyen bio a kert?

Kapcsolódó cikkek