biokert

Miért legyen bio a kert?

A kert az elveszett Paradicsom legutolsó földi maradványa” – írja Marie Luise Kreuter könyvében. És valóban. Hiszen ilyen lehetett a Paradicsom is: tarka virágok ringnak a szélben, a fűszernövények illatukkal lengik be a teret, a gyümölcsfák pedig ontják mézédes gyümölcseiket. Miért is szeretnek oly sokan kertészkedni? Mert a kert a természet csöppnyi szelete, ahol még uralkodnak a természeti törvények, ahol az ember megvalósíthatja álmait, kiélheti kreativitását, és gyönyörködhet mindabban, amit két kezével létrehozott, élvezheti a megtermelt gyümölcsök és zöldségek semmivel össze nem hasonlítható ízét.

biokert

Sok évszázadon át az ember harmóniában élt a természettel, egymást segítve, kölcsönösen jót téve egymásnak. Aztán valami véget ért, és “felvilágosodott” gondolkodás vette kezdetét, amikor már nem a kölcsönös segítés eszméje uralkodott, hanem az ember szerette volna legyőzni a természetet. Azt ellenségének tekintve igyekezett kiirtani a kártevőket, vegyszerrel bombázta a földeket, nem adta meg neki azt, ami járt volna (pl. trágyázás), csupán a hasznait igyekezett megszedni. Lettek hasznos és káros növények és állatok, a gyomok ellenségekké váltak, amelyek ellen gyomirtós hadviselés vált szükségessé. Ezzel csupán egy baj volt: ez a fajta földhöz, kerthez való hozzáállás nem válogatott a hasznos és káros élőlények között, mindent egyaránt elpusztított. És a következmény? Kizsigerelt földek, szennyezett talajvizek, a zöldségek és gyümölcsök egyre kisebb vitamintartalma, a betegségeknek kevésbé ellenálló növényfajták, és ellenállóbb kártevők.

biokertészkedésEzeket a folyamatokat és tényeket felismerve, ismerik fel egyre többen, hogy ez az út zsákutca, és még időben vagyunk, hogy visszafordítsuk ezeket a folyamatokat. És mivel más terep erre nem nagyon adódik számukra: marad a kert, ahol újra megteremthetjük magunknak a paradicsomi állapotokat, egészséges zöldségeket és gyümölcsöket, vegyszer nélkül termelt élelmiszert. Ahogy ma már számos pozitív példa és történet bizonyítja, ez igenis lehetséges. És hogy mindezt hogyan lehet a gyakorlatban is megvalósítani, abban segít Anna kertjének Biokertes oldala, számos elméleti és gyakorlati tudnivalóval, praktikával.

biokertA legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartanunk: a saját kertünkben nem a gazdasági haszon, a minél nagyobb terméshozam az elsődleges szempont, hanem az, hogy a saját kezünkkel megtermelt élelmiszert teszünk a család asztalára, mely nem tartalmaz vegyszert, és sokkal egészségesebb, mint a boltokban kapható társaik. És nem utolsósorban arra törekszünk, hogy visszaálljon a természettel való viszonyunk eredeti rendje, és tudjunk vele harmóniában élni!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kullancs a kertben

Kullancsok a kertben, mit tehetünk ellenük?

Következő cikk
talajtipusok

Egy kis talajismeret

Kapcsolódó cikkek