Home Biokert A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

bársonyvirág
Tetszett a cikk?

Finom tapintása, ugyanakkor erős illata teszi különlegessé az Amerika déli területeiről származó, mexikói eredetű bársonyvirágot vagy közönséges névén büdöskét.

A tizenhatodik században már gyógynövényként Európában is ismerték, és a tizennyolcadik század közepére hazánkban is elterjedtté vált. Az őszirózsafélék családjához tartozik, az alcsalád nemzetsége körülbelül húsz alfajt tart számon. A népnyelvben nevezik még: büdös rózsának és borsolának. A vidéki kertek, parkok elmaradhatatlan, ugyanakkor kedvelt dísznövénye, mely szegélyként, csoportosan, más dísznövény közé ültetve is látványos képet mutat. A virágok színe a sárga szinte minden színváltozatában előfordul a halvány sárgától a mélyvörösig, sőt már a fehér színű virág is kezd elterjedni. A növénynek sokak számára kellemetlen az illata, azonban erős szaga távol tartja a kártevőket, megvédi a növényeket, így a biokerteknek is kedvenc növényévé vált.

A bársonyvirág egynyári dísznövény, minden évben újra kell ültetni, viszont a virágzása tavasz végétől egész nyáron át, őszig kitart. Napjainkban már nagyon sok fajtából választhatunk az alacsonytól a középmagason keresztül az egész magas fajtákig. Ültethetők kertbe, virágtartóba, balkonládába.

A bársonyvirág  vagy büdöske (Tagetes) fajtái

A növényből nagyon sok fajtát nemesítettek, a választékban megtaláljuk az egyszerű és telt, kis és nagy virágú fajtákat. Igénytelensége miatt kedvelt növénnyé vált.

A nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta)

Feltörő növekedésű, magassága a huszonöttől kilencven centiméterig terjed. A virágok száma kevesebb, de nagyobb virágzatot tömör virágfejet fejleszt. Célszerű széltől védett helyre ültetni, mivel a virágfejek nehezek, könnyen törhet. Háttérnövényként, ágyásmagasítására is ültethető, és dézsában nevelve is alkalmas.

A kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula)

Tizenöttől harminc centiméterig terjed a magassága, virágai lehetnek telt vagy szimpla egységes vagy vegyes színű virágok. Sok virágot hoz és erősen bokrosodik, kedvelt dísznövénye a sírkerteknek, virágágyásoknak.

A bársonyvirág (Tagetes) ültetése, gondozása

A növény helyben is vethető vagy elővethető. A magokat februárban vessük el és neveljünk palántákat, melyeket májusban kiültethetünk. Talajigénye nincs, megfelel számára az egyszerű kerti talaj. Napfénykedvelő növény, napos helyen folyamatosan hozza virágait. Rendszeres öntözésre nincs szüksége, viszont a száraz meleg napokon szükséges a vízpótlás számára. A büdöske virágzási idejét meghosszabbíthatjuk és szebbé tehetjük a bokrokat, ha alkalmanként az elszáradt, elnyírt virágokat eltávolítjuk a növényről.  Közben a magokat begyűjthetjük, biztosítva a következő évre a büdöske ültetését. Tápanyagra, tápanyag utánpótlásra nincs szüksége a növénynek és betegségek is ritkán támadják meg. Mivel elűzi a növény a fonalférgeket és más egyéb kártevőket, célszerű a veteményes kertbe a zöldségágyások közé is ültetni.

A bársonyvirág (Tagetes) felhasználása

A növény nem csak kertek ékes dísze lehet, hanem a növény virágszirmai is felhasználhatók gyógyteának, saláták ízesítésére. A büdöske virágzatában található színanyagok színezékként is felhasználhatók. Számos trópusi országban a növényt természetgyógyászati célokra fájdalom és lázcsillapítóként szél és vízhajtóként is alkalmazzák. Virágzata illóolajat is tartalmaz, melyet az illatszeripar hasznosít.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...