bársonyvirág

A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Finom tapintása, ugyanakkor erős illata teszi különlegessé az Amerika déli területeiről származó, mexikói eredetű bársonyvirágot vagy közönséges névén büdöskét.

A tizenhatodik században már gyógynövényként Európában is ismerték, és a tizennyolcadik század közepére hazánkban is elterjedtté vált. Az őszirózsafélék családjához tartozik, az alcsalád nemzetsége körülbelül húsz alfajt tart számon. A népnyelvben nevezik még: büdös rózsának és borsolának. A vidéki kertek, parkok elmaradhatatlan, ugyanakkor kedvelt dísznövénye, mely szegélyként, csoportosan, más dísznövény közé ültetve is látványos képet mutat. A virágok színe a sárga szinte minden színváltozatában előfordul a halvány sárgától a mélyvörösig, sőt már a fehér színű virág is kezd elterjedni. A növénynek sokak számára kellemetlen az illata, azonban erős szaga távol tartja a kártevőket, megvédi a növényeket, így a biokerteknek is kedvenc növényévé vált.

A bársonyvirág egynyári dísznövény, minden évben újra kell ültetni, viszont a virágzása tavasz végétől egész nyáron át, őszig kitart. Napjainkban már nagyon sok fajtából választhatunk az alacsonytól a középmagason keresztül az egész magas fajtákig. Ültethetők kertbe, virágtartóba, balkonládába.

A bársonyvirág  vagy büdöske (Tagetes) fajtái

A növényből nagyon sok fajtát nemesítettek, a választékban megtaláljuk az egyszerű és telt, kis és nagy virágú fajtákat. Igénytelensége miatt kedvelt növénnyé vált.

A nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta)

Feltörő növekedésű, magassága a huszonöttől kilencven centiméterig terjed. A virágok száma kevesebb, de nagyobb virágzatot tömör virágfejet fejleszt. Célszerű széltől védett helyre ültetni, mivel a virágfejek nehezek, könnyen törhet. Háttérnövényként, ágyásmagasítására is ültethető, és dézsában nevelve is alkalmas.

A kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula)

Tizenöttől harminc centiméterig terjed a magassága, virágai lehetnek telt vagy szimpla egységes vagy vegyes színű virágok. Sok virágot hoz és erősen bokrosodik, kedvelt dísznövénye a sírkerteknek, virágágyásoknak.

A bársonyvirág (Tagetes) ültetése, gondozása

A növény helyben is vethető vagy elővethető. A magokat februárban vessük el és neveljünk palántákat, melyeket májusban kiültethetünk. Talajigénye nincs, megfelel számára az egyszerű kerti talaj. Napfénykedvelő növény, napos helyen folyamatosan hozza virágait. Rendszeres öntözésre nincs szüksége, viszont a száraz meleg napokon szükséges a vízpótlás számára. A büdöske virágzási idejét meghosszabbíthatjuk és szebbé tehetjük a bokrokat, ha alkalmanként az elszáradt, elnyírt virágokat eltávolítjuk a növényről.  Közben a magokat begyűjthetjük, biztosítva a következő évre a büdöske ültetését. Tápanyagra, tápanyag utánpótlásra nincs szüksége a növénynek és betegségek is ritkán támadják meg. Mivel elűzi a növény a fonalférgeket és más egyéb kártevőket, célszerű a veteményes kertbe a zöldségágyások közé is ültetni.

A bársonyvirág (Tagetes) felhasználása

A növény nem csak kertek ékes dísze lehet, hanem a növény virágszirmai is felhasználhatók gyógyteának, saláták ízesítésére. A büdöske virágzatában található színanyagok színezékként is felhasználhatók. Számos trópusi országban a növényt természetgyógyászati célokra fájdalom és lázcsillapítóként szél és vízhajtóként is alkalmazzák. Virágzata illóolajat is tartalmaz, melyet az illatszeripar hasznosít.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bazsarózsa

A bazsarózsa (Poeonia) jellemzése, ültetése, gondozása és fajtái

Következő cikk
papagájvirág

A pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek