May in the garden

Kerti teendők májusban

„Minden akác földre néz
Pillantásuk tiszta méz.
Virágszemmel pillognak,
Fehér ingben villognak.

Méhek járnak csapatban
egész méhe-vihar van.
Mind a mézért csatázik,
míg az akác virágzik.

Májusban már a kertekben dandárja van a munkának, a kertművelők szinte ki sem látszanak a teendőkből. Kikeltek a korábban elültetett magok, virágzik a természet, minden napra akad valamilyen tennivaló a kertben.

Díszkerti munkák májusban

mayMiután már reményeink szerint fagyveszély nem fenyegeti a növényeket, el lehet ültetni azokat a gumós virágokat, amelyek még nem kerültek földbe.
A kerti tavak vize lassan felmelegszik, így megkezdődhet a vízi növények ültetése, telepítése is.
A hagymás virágaink lassan visszahúzódnak, azokkal nincs teendőnk, csak abban az esetben, ha a hagymákat másik helyre szeretnénk ültetni, vagy ritkítani akarjuk.
Ha már elég melegek az éjszakák is, lassan ki lehet rakni a szobanövényeket , és telelőhelyükről az érzékenyebb növényeinket is.
Az elvirágzott orgonabokrokról az elszáradt ágakat le kell vágni, és a rózsatövekről a vadhajtásokat le kell metszeni.

Teendőink a zöldséges kertben

palántanevelésMiután kikeltek az elvetett magok: borsó, sárgarépa, hagyma és társaik, ezek sor közötti gyomtalanításáról megfelelően gondoskodjunk (kapálás, gyomlálás). Ha még nem virágoznak a gyomnövények, belerakhatjuk a komposztba, a virágzóval vigyázzunk, mert szétszórhatják magjukat és a jövőben bosszúságot okozhatnak.

Eljött az ideje a palánták kiültetésének is a kertekbe. Az éjszakai hőmérsékletre érzékeny palántákat szükség esetén takarjuk be fóliával, így elkerülhetjük, hogy megfázzanak.
Ilyenkor van itt az ideje a káposztafélék kiültetésének is, sőt minden egynyári növényt kiültethetünk.

Májusi teendők a gyümölcskertben

Az esetleges májusi fagyok nagy kárt tudnak okozni a gyümölcsösben, a szőlő ültetvényeken. Ha elmarad a virágzás és a megporzás, nem várható ősszel szüret. Védekezzünk az éjszakai fagyok ellen, akár füstöléssel, akár fátyolfóliával. A gyümölcsfákról a felesleges zöldhajtásokat, a tőhajtásokat vágjuk le, távolítsuk el.
Az egres és ribiszke virágzáskor sok vizet igényel, óvatosan öntözzük ilyenkor.
Sajnos a május magával hozza a növénykártevőket is, mely ellen védekezzünk. Fátyolfóliával letakarva a növényhez nem tud eljutni a kártevő, és nem tudja lerakni petéit. Megjelennek a lótetűk, a vakondok, melyeket el kell távolítani, mielőtt még kiforgatnák a növények gyökereit.
Sok kárt okoz, sőt kiszáradáshoz is vezethet, ha monília fertőzés éri gyümölcsfáinkat, főleg a meggy és a sárgabarack van ennek a veszélynek kitéve. A fertőzött ágaktól szabadítsuk meg a fát és égessük el a száraz ágakat. Levéltetű ellen rakjuk ki a csapdákat.

Mivel a kertművelés nem csak a növények gondozására terjed ki, megfelelően kell gondoskodni arról is, hogy a kerti madarak fészkét ne veszélyeztesse semmi, biztosítva legyen számukra a tojások költése (elsősorban a macskák jelentenek veszélyt).
A madáritatókat is töltsük fel rendszeresen vízzel, hogy ne maradjanak itatás nélkül a kert madarai.

Mivel májusban virágzik az akác, a bodza, nem tudunk betelni illatukkal, melyet a madarak éneke kísér. Megkezdhetjük ezen virágok begyűjtését melyek, tiszta, nem forgalmas út mellől történjenek. Ez a két növény május elejétől május végéig virágzik, bőven van idő gyűjtésre.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sarkantyú

Növénydoktorok a kertben

Következő cikk
Visegrádi palotakert

A Visegrádi Királyi Palota kertje – Visegrádi Palotakert

Kapcsolódó cikkek