Home Díszkert Kerti teendők májusban

May in the garden
Tetszett a cikk?

„Minden akác földre néz
Pillantásuk tiszta méz.
Virágszemmel pillognak,
Fehér ingben villognak.

Méhek járnak csapatban
egész méhe-vihar van.
Mind a mézért csatázik,
míg az akác virágzik.

Májusban már a kertekben dandárja van a munkának, a kertművelők szinte ki sem látszanak a teendőkből. Kikeltek a korábban elültetett magok, virágzik a természet, minden napra akad valamilyen tennivaló a kertben.

Díszkerti munkák májusban

mayMiután már reményeink szerint fagyveszély nem fenyegeti a növényeket, el lehet ültetni azokat a gumós virágokat, amelyek még nem kerültek földbe.
A kerti tavak vize lassan felmelegszik, így megkezdődhet a vízi növények ültetése, telepítése is.
A hagymás virágaink lassan visszahúzódnak, azokkal nincs teendőnk, csak abban az esetben, ha a hagymákat másik helyre szeretnénk ültetni, vagy ritkítani akarjuk.
Ha már elég melegek az éjszakák is, lassan ki lehet rakni a szobanövényeket , és telelőhelyükről az érzékenyebb növényeinket is.
Az elvirágzott orgonabokrokról az elszáradt ágakat le kell vágni, és a rózsatövekről a vadhajtásokat le kell metszeni.

Teendőink a zöldséges kertben

palántanevelésMiután kikeltek az elvetett magok: borsó, sárgarépa, hagyma és társaik, ezek sor közötti gyomtalanításáról megfelelően gondoskodjunk (kapálás, gyomlálás). Ha még nem virágoznak a gyomnövények, belerakhatjuk a komposztba, a virágzóval vigyázzunk, mert szétszórhatják magjukat és a jövőben bosszúságot okozhatnak.

Eljött az ideje a palánták kiültetésének is a kertekbe. Az éjszakai hőmérsékletre érzékeny palántákat szükség esetén takarjuk be fóliával, így elkerülhetjük, hogy megfázzanak.
Ilyenkor van itt az ideje a káposztafélék kiültetésének is, sőt minden egynyári növényt kiültethetünk.

Májusi teendők a gyümölcskertben

Az esetleges májusi fagyok nagy kárt tudnak okozni a gyümölcsösben, a szőlő ültetvényeken. Ha elmarad a virágzás és a megporzás, nem várható ősszel szüret. Védekezzünk az éjszakai fagyok ellen, akár füstöléssel, akár fátyolfóliával. A gyümölcsfákról a felesleges zöldhajtásokat, a tőhajtásokat vágjuk le, távolítsuk el.
Az egres és ribiszke virágzáskor sok vizet igényel, óvatosan öntözzük ilyenkor.
Sajnos a május magával hozza a növénykártevőket is, mely ellen védekezzünk. Fátyolfóliával letakarva a növényhez nem tud eljutni a kártevő, és nem tudja lerakni petéit. Megjelennek a lótetűk, a vakondok, melyeket el kell távolítani, mielőtt még kiforgatnák a növények gyökereit.
Sok kárt okoz, sőt kiszáradáshoz is vezethet, ha monília fertőzés éri gyümölcsfáinkat, főleg a meggy és a sárgabarack van ennek a veszélynek kitéve. A fertőzött ágaktól szabadítsuk meg a fát és égessük el a száraz ágakat. Levéltetű ellen rakjuk ki a csapdákat.

Mivel a kertművelés nem csak a növények gondozására terjed ki, megfelelően kell gondoskodni arról is, hogy a kerti madarak fészkét ne veszélyeztesse semmi, biztosítva legyen számukra a tojások költése (elsősorban a macskák jelentenek veszélyt).
A madáritatókat is töltsük fel rendszeresen vízzel, hogy ne maradjanak itatás nélkül a kert madarai.

Mivel májusban virágzik az akác, a bodza, nem tudunk betelni illatukkal, melyet a madarak éneke kísér. Megkezdhetjük ezen virágok begyűjtését melyek, tiszta, nem forgalmas út mellől történjenek. Ez a két növény május elejétől május végéig virágzik, bőven van idő gyűjtésre.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...