Mire használhatók a gyakorlatban az egyes termőföld-típusok?

A kertes házzal rendelkezők bizonyára tisztában vannak vele, hogy milyen nagy értéke van a saját zöldövezetünkben a megfelelő minőségű és mennyiségű termőföldnek. Segítségével alakíthatunk ki tündöklő pázsitot, általa termeszthetünk ízletes házi zöldségeket és gyümölcsöket, de terep- és kertrendezéskor egyaránt nagyon hasznos lehet belőle néhány köbméternyi. Hogy mi az a termőföld, milyen típusai vannak és ezek mire alkalmazhatók a gyakorlatban? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat az alábbiakban!

Mi az a termőföld?

A termőföld esetünkben egy ömlesztett anyag, mely jellemzően egy semleges, de tiszta és rendezett múlttal rendelkező, már használaton kívüli, korábban gazdálkodásra alkalmazott területről, gyakran speciális földbányákból vagy töltésekből kerül kitermelésre a legkülönfélébb markoló- és kotrógépek segítségével. Ez az úgynevezett nyers termőföld, mely közvetlen felhasználásra csak ritka esetben alkalmas, de manapság már léteznek különféle eljárások, melyek tápanyagban gazdaggá, tisztává és porhanyóssá tudják tenni a kitermelt talajt, ami sok esetben nagyon fontos szempont lehet.

A nyers termőföld

Nyers termőföldnek nevezzük azt az ömlesztett anyagot, amit a kitermelés után különösebb utómunka nélkül, gyakorlatilag azonnal teherautóra tesznek, majd a helyszínre szállítanak. Ennek az állaga és minősége gyakran kiszámíthatatlan – természetesen megrendelés előtt leinformálható –, ezáltal előfordulhat, hogy olyan helyről kapjuk, ahol porhanyós és tiszta volt a talaj, de sajnos ennek a totális ellentétével egyaránt találkozhatunk. Ez annyit jelent, hogy a feldolgozatlan termőföld ilyenkor tartalmazhat növényi hulladékot, akár más idegen anyagokat, de kavicsokat, illetve nagyobb hantokat is.

Ez a típus általában akkor lehet ideális, ha süllyedő talaj feltöltésére van szükség, esetleg olyan munkálatokra, ahol szükséges a föld átdolgozása a végleges elterítés előtt, ezáltal sziklakertek alapjaiként, de akár füvesítésre is ideális lehet, hiszen ilyen esetben a vetés előtt alapos gereblyézéssel a hantok, kövek és növényi hulladékok kitermelhetők belőle.

A darált termőföld

 A darált termőföld alapját jellemzően a nyers termőföld adja, vagyis a frissen kitermelt ömlesztett anyagot egy speciális, nagy teljesítményű munkagép segítségével alaposan átdolgozzák, gyakorlatilag ledarálják. Ennek a lényege, hogy a föld átmozgatásra kerüljön, a nagyobb rögök és hantok összetörjenek benne, az egész állaga kellemesen porhanyóssá, azonnal eldolgozhatóvá váljon, miközben kiszűrhetők belőle a különféle növényi hulladékok, a fűcsomók, a gazok, a kisebb-nagyobb faágak, a kövek, illetve az egyéb idegen anyagok.

Ez a termőföldtípus jellemzően bizonyos finom földmunkákhoz ideális, gyakorlatilag bármihez, ahol vékonyan és esztétikusan kell dolgozni vele. Sokszor kérik füvesítéshez, hiszen egy nagyon kellemetlen munkafolyamatot könnyedén megkerülhetünk vele, ami nem más, mint a hantolás és a tisztítógereblyézés. Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában darált termőfölddel kevesen foglalkoznak, jellemzően altípusait keresik, melyek között a trágyázott, valamint a komposztált és trágyázott változatok ismertek.

A komposztált termőföld

 Komposztált termőföldről akkor beszélünk, amikor olyan helyről történik az ömlesztett anyag kitermelése, melynek komposztált talaj adta az alapot. Minden esetben darálás után kerül kiszállításra, és jellemzője, hogy sokkal nagyobb tisztaságú, tápanyagokban gazdagabb megoldásról van szó, mint a hagyományos, illetve nyers típus esetén.

Jellegéből fakadóan akkor ideális választás, ha komplett talajcserékre van szükség, de például a díszkertek kialakításakor is érdemes inkább ezt választani, hiszen a növényzet sokkal gyorsabban meg tud indulni egy ilyen környezetben, legyen szó fűről, díszfáról, sövényről vagy éppen gyümölcsfáról. Ebből kifolyólag az egyik legjobb alternatíva akkor is, ha a kerti veteményesünket frissítenénk fel, de cserepekbe és kaspókban úgynevezett virágföldként egyaránt megállja a helyét.

gereblye

 A komposztált és trágyázott termőföld

Ha létezne olyan besorolás, hogy a termőföldek luxuskategóriája, akkor a komposztált és trágyázott típust alighanem ide lehetne helyezni. Ez a kevert alternatíva ugyanis egy olyan komposztált, darált termőföld, melyet az előkészítési folyamat során, a szállítás előtt minőségi, jellemzően állati eredetű, tehát természetes trágyával kevernek össze annak érdekében, hogy a végeredmény vegyszerektől és egyéb mesterséges anyagoktól mentesen, ámde magas tápanyagtartalommal rendelkezzen.

Jellemzően ritkán alkalmazzák önmagában, többnyire csak keverve, vagy csak egy felső talajfrissítés során lehet ideális például díszkertbe vagy konyhakertbe annak érdekében, hogy növényeink szépek és egészségesek legyenek, mindemellett pedig magas terméshozamot produkáljanak.

Így számolhatjuk ki, hogy mennyi termőföldre van szükségünk

Míg a típus kiválasztása a legtöbb esetben nem okoz különösebb nehézséget a termőföld esetében, az viszont már lényegesen bonyolultabb kérdéskör, hogy miként határozhatjuk meg, mekkora mennyiségre lenne szükségünk belőle. A legtöbb helyen a termőföldet köbméterenként árulják, így a feladatunk csupán annyi lesz, hogy vizualizáljuk egy ilyen egységnyi ömlesztett anyag mennyiségét. Ezt a legegyszerűbb módon úgy tehetjük meg, ha tisztázzuk magunkban, hogy 1 köbméter föld nagyjából 10 négyzetméternyi terület 10 centiméter vastag fedésére alkalmas.

Ennek a képletnek az ismeretében már könnyen kiszámolhatjuk kertünk méreteihez viszonyítva, illetve a leendő munka jellege alapján, hogy milyen mennyiségű termőföldre lesz szükségünk.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
eper

A szamóca (földieper) gondozása, fajtái és szaporítása

Következő cikk
Zöld energiatakarékos tippek

Az árnyékolótól a klímáig: zöld tippek az energiatakarékosabb életmódhoz

Kapcsolódó cikkek