eper

A szamóca (földieper) gondozása, fajtái és szaporítása

Tél után, amikor az emberi szervezetben elfogynak az energiatartalékok, alig várjuk, hogy friss gyümölcs kerüljön asztalunkra. Kertünkben gyermekeinkkel, unokáinkkal türelmetlenül nézegetjük a szépen virágzó szamóca (vagy ahogy a legtöbben nevezzük: földieper) ágyásainkat, hogy hol pillantjuk meg a tavasz első pirosan mosolygó gyümölcsét. A saját magunk által termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek, így a földiepernek is különösen jó íze van, érezzük benne a növények tiszteletét, a Földanya szeretetét.

A szamóca eredete

eper3Szinte a világ minden országában megtalálható gyümölcs, Ázsiából származik, de már az őskorban is fogyasztották a vadon termő fajtáját. Nagyon jó alkalmazkodó képességű növény. Hazánkban is bárhol termeszthető, azonban az ország déli részén sokkal hamarabb terem és érik meg. Az eltérés akár három-négy hét is lehet. Eltérő a virágzásának ideje is, és mivel elhúzódó a virágzása, a termés folytonossága is elhúzódik. Gyönyörű látvány, amikor a földi eper virágba borul.

A magyar termesztett gyümölcsöt epernek, a vadon termő gyümölcsnek erdei szamóca (fragaria vesca) a neve. A nevét illetően azonban számos vita forrása, mely szerint a fán termő gyümölcsöt hívjuk epernek, a földön termő lágyszárú növény a szamóca, míg mások szerint szamócának csak a z erdei (vad) változatát nevezzük, ami otthon, a kertben terem, az földieper. Szerintem kár ezen vitát nyitni, hiszen ha azt mondom hazánkban, hogy földieper, úgyis tudja mindenki, hogy melyik növényre gondolok. És az a lényeg, hogy megértsük egymást.

Az eper vagy szamóca nagyon melegtűrő, elviseli a harmincfokos meleget is.

Fajtái

Három fajtáját ismerjük: egyszer termő, a hónapos eper és a folyton termő eperfajta. Az egyszer termő fajták hozzák a legnagyobb epertermést, szedhetjük két- három héten keresztül a legnagyobbra nőtt eperszemeket.

A hónapos eper balkonládában is megterem, így erkélyen is kitűnően meg tudjuk termelni.

A folyton termő eper nyár elejétől terem pár hétig, nagy szemeket, majd később még többször megérlelik gyümölcsszemeiket.

Az eper termesztése

eperAz eper, nagyon meleg tűrő növény, ezért nagyon bőséges a víz- és a tápanyagigénye is. Nagyon fontos elvégezni ültetés előtt a talajfertőtlenítését, hogy egészséges szemeket szüretelhessünk. Mikor megtörtént a talaj megfelelő előkészítése, használjunk fekete fóliát a földterület eltakarására, mely nagyon sok az előnyt jelent a termesztés során. Nem gyomosodik el a növény, megmarad a víztartalék, mivel nem szárad ki a föld, kisebb a romlás veszélye, és előnye még, hogy kevésbé szennyeződnek el a szemek.

Jó tudni! A földieper talajzsaroló növény, ami azt jelenti, hogy két-három év alatt feléli a talaj tápanyagtartalmát. Ezt abból is látjuk, hogy a harmadik, negyedik évben egyre kevesebb és kisebb szemű a termés. Általában az eper ültetvényeket három évnél hosszabb ideig nem szoktuk megtartani, érdemes az ültetvényt időközönként megújítani, átültetni másik helyre. A sikeres termés alapja a jó palánta, mely palántákat az indákról szedjük, így nem jelent nehézséget szaporításuk.

eper4

Betakarítás és felhasználási mód

Az epret két-három naponta szedhetjük, a napfényes napoktól függően és termesztésük során körülbelül tíz-tizenöt alkalommal.

Hűtőszekrényben pár napig eltarthatjuk, de sokáig nem tárolható. Rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre, mivel az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, mert kalóriában szegény, nem hizlal. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és szomjoltó. Fogyasztása nagyon ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Felhasználása nagyon sokrétű, készíthetünk belőle különféle lekvárokat, dzsemeket, használhatjuk joghurtok ízesítésére. Kiváló sütemények, torták ízesítésére, de fagylalt és gyümölcslének is nagyszerűen alkalmas.

Total
4
Shares
3 hozzászólás
  1. A cikk írójának elég felületes ismeretei vannak!
    Ez bizony szamóca, az eper meg az eperfán terem 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Murvás Kert

Minden, amit a murva kerti alkalmazásáról tudni kell

Következő cikk

Mire használhatók a gyakorlatban az egyes termőföld-típusok?

Kapcsolódó cikkek