sarkantyú

Növénydoktorok a kertben

Növényállományunk egészségben tartása és egészségben történő neveléséhez elengedhetetlen, hogy ültetés előtt megfelelően és körültekintően kialakítsuk a vetésforgót.
Mivel a növényfajok többsége nem közömbös egymás iránt, az egyik növény kiválóan előkészíti, míg a másik kárt okoz azzal, hogy a talaj összetétele megváltozik, egyáltalán nem vagy silány terméseket hoz.
Nem is gondolnánk, hogy a növények védelmét kémiai beavatkozás nélkül egyszerűen, egy kis odafigyeléssel elvégzik maguk az ültetett növényeink. Ugyan annyi kárt is okozhat azonban, ha nem megfelelően történik kertünkben a növények társítása.

növénytársítás

Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Magához csalogatja a levéltetveket zsenge lédús hajtásaival, mely által megvédi a kultúrnövényt a kártevőktől. Nem elriasztja, hanem összegyűjti a kártevőket, így gyümölcsfák alá, a fa töve köré ültetve távol tartja a vértetveket is, és segít a csigák, hernyók, hangyák távol tartásában. Mustárolaj tartalma miatt a kerti bolhák is igen kedvelik.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikom cukkini vagy uborka közé ültetve elősegíti a zárt kelést, így a levelek sokáig zöldek maradnak, javítja a termés minőségét. A paradicsom íze finomabb lesz, ha bazsalikom közelébe ültetjük.

Büdöske vagy bársonyvirág (Tagetes sp)

Amellett, hogy egy hasznos gyógynövény, csodálatosan virít a kertben nagyon jó kártevő pusztító is. Erős illóolaj illatával tartja távol a férgeket, gombákat, káros baktériumokat és egyéb talajlakó kártevőket. A fonálféreg fajokra tiofén tartalma miatt hat. A gyümölcsfák alját tányérozzuk ki és ültessünk bátran büdöskét,védelmet nyújt a levéltetű inváziótól.
Ültessük bátran kertünkbe, akár a sorok közé, főleg uborka vagy paradicsom szomszédjába.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Főleg málna mellé ültessük, véd a gyökérmolyok ellen és a levéltetveket is távol tartja. Borsó közé ültetve megakadályozza, hogy a borsó eldőljön, karóként alkalmazkodik a növény mellett. A körömvirág kiváló gyógynövény is, számos területen alkalmazzák.

Mustármag (Sinapis alba)

A mustár a kertben kiváló zöldtrágya és talajtakaró, mindamellett, hogy kiváló vitaminforrás is. A mustár, ha kikel a gyomokat elfojtja és levelei beárnyékolják a talajt, védve a kiszáradás ellen.

Kapor (Anethum graveorens)

A kaprot sok kertben nem szükséges még vetni sem, hiszen magjait elszórja és magától kikel. Erős illatával tartja távol kertünkből a kártevő rovarokat.

Borágó (Borago officinalis)

Ezt a növényt nem csak gyógynövényként használjuk, hiszen kertünkből kiűzi a csigákat szőrös levelei segítségével. Annyit kell tennünk, hogy azokat a növényeket, amelyeket a csigák kedvelnek ültessük körbe ezzel a növénnyel, és elkerülhető a kár.

Fokhagyma (Alliun sativum)

Növénytársításban a többi növényfajjal együtt használható szürkepenész ellen. Erős illatának köszönhetően riasztja az egereket és a fonálférgeket is.

Ricinus (Ricinus communis)

A mérgező magvú ricinus a komposzttároló környékén lehet segítségül a házi legyek távol tartásában.

Amikor a kertek doktorairól ejtünk szót, nem csak a veteményesben található növényekre gondolunk, hanem a gyümölcsfák doktorairól is szót kell ejtenünk.

A fák doktoraként elsősorban a harkályokat ismerjük, melyeknek hazánkban kilenc fajtáját tartják számon.
A harkályok speciális nyelvükkel nyársalják fel a lárvákat, melyekhez vésőhöz hasonló csőrüknek köszönhetően jutnak hozzá.
Elkerülhető a vegyszeres lárva és féreg irtása, ha a kertünket a harkályok látogatják.

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
vakondtúrás

Váratlan vendégek a kertben, avagy hogyan védekezzünk a vakondok ellen?

Következő cikk
May in the garden

Kerti teendők májusban

Kapcsolódó cikkek