papagájvirág

A pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) jellemzése és gondozása

Valóban, mint egy szép színes papagáj. Nevét nem véletlenül kapta erről a kedves madárról, hiszen az alakja olyan, mint egy papagáj csőre, színe pedig több változatban előfordul, ugyanúgy, mint a madárnak. A Kanári-szigeteken szabadföldi termesztése nagyüzemi szinten történik, eredeti származási helye azonban Dél-Afrika. Napjainkban megtalálható számos egzotikus országban. Nevezik még paradicsommadárnak is, látványos büszke és törékeny.

Hazánkban többnyire csak virágbolti forgalomban láthatjuk, vágott virág formájában, pedig évelő dísznövényként nevelhető kertben és lakásban egyaránt. Termete miatt nagy a növény hely igénye, úgyhogy, amikor döntünk termesztéséről számoljunk a helyének biztosításával, mivel a növény, ahogy idősebb lesz az egy méter magasságot is elérheti. Színpompában tündöklő virágai a hatalmas levelek között találhatók, melyeknek színe sárga, narancssárga és kék. A virágok mérete nagy: tizenöt-húsz centiméter és több héten keresztül nyílik.

A pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) jellemzése

A növény igen nagy. Lédús, húsos gyökere mélyen a talajba hatoló és messzire terjedő. Töve elágazó, egy-egy elágazásban öt-hat hosszúkás levelet fejleszt, mely levelek a banán leveleihez hasonlók.

A pompás papagájvirág virágai virágzatban egyesülnek, melyet egy hengeres levélhüvely tart, ami a virágzat csúcsán elhajlik, és csónakszerű buroklevélként védi a virágot kinyílás előtt, kinyílás után pedig tartja azt. A buroklevelekben kifejlődött virágok egyenként egymás után nyílnak a madárfejre hasonlítanak, szirmuk dárda formájú narancssárgák és sötétkékek.

A pompás papagájvirág ( Strelitzia reginae) ültetése és gondozása

Szobanövényként nevelve, hely igényes növény  melynek  tartása és gondozása sok türelmet és odaadást kíván. Télen is biztosítani kell számára a megfelelő fényt, mivel fényigényes, de nem szabad meleg helyen teleltetni. Túlfűtött helyiségben a levelek leszáradnak. Időnként szükséges párásítani és a leveleket a portól áttörölni. A nagyra fejlődött növényeknek nem szükséges az évenkénti átültetése, de a kisebbeket évenként ültessük át.  Két átültetés között a talaj felsőrétegét célszerű frissíteni. A  már kifejlődött és  virágzó növények a kinőtt cserépben érzik jól magukat. A föld, amibe átültetjük, laza, jó vízáteresztő képességű legyen.

Tavasszal kiültethetjük a kertbe is, azonban nem szabad sem a tűző napra, sem pedig szeles helyre ültetni, mert levelei megégnek és a növény tönkre megy. Lehetőleg napfény csak a kora délelőtti órákban érje. Öntözzük rendszeresen és szükség szerint, de a túlöntözéssel vigyázzunk, nehogy a gyökerek kirothadjanak. Tápoldatozni  havonta egyszer kell, amit  az öntözővízzel keverve juttassunk a növénynek.

A pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) szaporítása

A papagájvirág szaporítható magról is és tőosztással is. Tőosztással csak a terebélyes töveket célszerű szétvágni kétfelé, átültetéskor. Egy-két év kell ahhoz, hogy az így szaporított tövek regenerálódjanak.

Legcélszerűbb és leghatásosabb módja a papagájvirág szaporításnak a magról szaporítás. A fekete színű fényes magokat langyos vízben áztatni kell tizenkét órán keresztül, majd földkeverékbe két-három centire egymástól vessük el. Csírázásra húsz fok körüli hőmérséklet biztosítása mellett,  negyven-ötven napra van szükség. A kikelt növényeket ezután ültessük át cserepekbe és biztosítsuk számukra a megfelelő hő és páratartalmat.

Total
4
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bársonyvirág

A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Következő cikk

A guava (Psidium guajava) jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek