nyíllevél

A nyíllevél jellemzői, gondozása, igényei, szaporítása és kártevői

Ha egy igazán dekoratív, ugyanakkor kis igényű, kevés gondozást igénylő szobanövényt keresel, akkor a nyíllevél lesz számodra a megfelelő választás.

A nyíllevél jellemzői

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) elnevezését nyílhegy alakú leveleiről kapta, hiszen a levelek színétől függetlenül, az alakjuk mindig nyílhegyre emlékeztető alakú (a fiatal leveleké, hiszen az idősebb levelek tenyeresen összetettek). A növény Közép-Amerikából származik, trópusi, esőerdei környezetből és a kontyvirágfélék családjába tartozik. Könnyen gondozható, nem nagy igényű szobanövény, mely igen népszerű hazánkban is. A növény levele eredeti élőhelyén sötétzöld volt, a nemesítések következményeképpen ma már többféle színben kaphatók. Léteznek halványzöld, tarka, egészen világos, akár fehér színű levelekkel rendelkező nyíllevelek is, sőt előfordulnak rózsaszínes vagy bordós árnyalatú levelek is.

Alapvetően a formáját mi alakíthatjuk, ha nem metsszük, akkor inkább futó habitusúak, de némi alakítással bokros formára is nevelhető.

nyíllevél

Nagyon fontos tudni, hogy a nyíllevél MÉRGEZŐ növény, ezért óvatosan, körültekintően bánjunk vele, ha kisgyermek vagy háziállat van a családban. Ugyanakkor remek légtisztító növény, mely a levegőben lévő káros anyagokat, köztük a formaldehid mennyiségét is képes csökkenteni.

A nyíllevél igényei és gondozása

Alapvetően a levél színe határozza meg a növény fényigényét, minél világosabb a nyíllevél levelének a színe, annál több fényt igényel a növény. A sötétzöld levelű fajták kevés fénnyel is beérik, míg a világosabb levelűeknek sok-sok fényre van szüksége, így válasszuk meg helyüket a lakásban. Jó tudnunk viszont, hogyha a növény leveleit közvetlenül éri a napfény, akkor kifehérednek, majd kiégnek.

Vízigényét tekintve is hálás növény, ugyanis jelzi, amikor öntözésre van szüksége. Ha kiszárad a talaja, levelei lehajlanak, lekókadnak, mikor megöntözzük őket, újra felállnak. De a legjobb, ha nem várjuk meg, amíg jelzi a növény í vízigényét, hiszen ekkor már nagyon szomjas. Ne hagyjuk a talaját teljesen kiszáradni, ha a talaj felső része száraz, akkor öntözzük meg. Általában hetente, másfél-hetente ez esedékes, attól függően, hogy mennyire van meleg a lakásban vagy mennyire száraz a lakásunk levegője.

Kerüljük el a növény túlöntözését is, mert az könnyen gyökérrothadáshoz, majd a növény kipusztulásához vezet. Tápanyag-utánpótlásra a növekedési időszakban kéthetente van szüksége folyékony tápoldattal, télen elég havonta egyszer tápoldatozni. Kedveli a magas páratartalmú levegőt, ezért rendszeresen párásítsunk körülötte. Cserepét ne tegyük huzatos helyre, mert ezt nehezen viseli.

Hőigény tekintetében nem igényes, a szobahőmérsékletű helyiségeket kedveli, 18-24 C fok közötti hőmérsékletet. Nem kedveli a túl meleg hőmérsékletet, melyen levelei összezsugorodhatnak, és a túl hideget sem, hiszen akkor, mint bármely más szobanövény, elpusztulhat.

nyíllevél

Ültessük jó minőségű, jó vízáteresztő képességű talajba, B típusú virágföldbe. Átültetése tavasszal esedékes, olyan cserépbe ültessük, amelyen van vízelvezető nyílás. Nem szükséges minden évben átültetni, csak akkor, ha úgy érezzük, talaja már rossz szerkezetű és megérett a cserére.

Ritkán jellemző a nyíllevél virágzása, szobai körülmények között erre nem is igazán számíthatunk. Viszont ha kitesszük nyáron a növényt a szabadba, közvetlen napfénytől védett helyre, például teraszra, ahol elegendő számára a páratartalom, akkor apró fehér virágokat hozhat.

Ha nem szeretnénk, hogy több méter hosszú futónövény váljon belőle, akkor rendszeresen vágjuk vissza, így bokros alakú marad. Viszont ha futónövényként szeretnénk, akkor felfuttathatjuk egy mohakaróra, így is igazán dekoratív éke lesz a szobának. Az idősebb növényeknek – rokonához, a filodendronhoz hasonlóan – léggyökerei vannak.

A nyíllevél szaporítása

Szaporítása rendkívül könnyű, dugványokkal történik. Vágjunk le egy dugványozásra alkalmas növényszárat, állítsuk vízbe, ha kigyökerezik, elültethetjük.

A nyíllevél kártevői és betegségei

Ahogy már említettük, kerülni kell a nyíllevél túlöntözését, mert az gyökérrothadáshoz és a növény kipusztulásához vezethet. A folyamatosan magas páratartalom pedig bakteriális fertőzést okozhat, ami a levelek sárgulását okozza.

Kártevői a pókatkák vagy takácsatkák, a leveleken lévő apró sárga foltokból következtethetünk a jelenlétükre. Mossuk le a leveket szappanos vízzel, vagy erre a célra való rovarirtószerrel kezeljük azokat.

Néhány további praktika a nyíllevéllel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy a boltban vásárolt tarka levelű változat egy idő után elveszíti a tarkaságát, és „visszazöldül”, csak zöld leveleket hoz. Ennek oka, hogy a növény nem kap elég fényt. A világos levelű változatoknak sok fényre van szükségük, állítsuk át a cserepet ilyen helyre.

Ha a növény leveleinek szélei elbarnulnak, az a nem megfelelő öntözés jele lehet, pl. túl sok tépoldatot adtunk a növénynek vagy magas az öntözővíz só- ásványi anyag- vagy klórtartalma. Öntözzünk ebben az esetben esővízzel.

Total
25
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna!
    Az a kérdésem, hogy a nyíllevél levele bepöndörödve marad és nem lesz belőle rendes levél forma. Mitől van ez?
    Válaszát köszönöm előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
olla öntözés

Használj ollát, agyagedényt csepegtető öntözéshez!

Következő cikk
fás bazsarózsa

A fás bazsarózsa jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek