bunkóliliom

A bunkóliliom (Cordyline terminalis „Atom”) gondozása, szaporítása, betegségei

Dekoratív bordó csíkozott leveleivel elegánsan kitűnik a többi szobanövény zöld egyhangúságából, így igen könnyű beleszeretni minden növényrajongónak. Mivel gondozása sem igényel nagy odafigyelést, ezért még népszerűbb a kertbarátok körében.

Gondozása

bunkóliliomA bunkóliliom gondozása nem igényel túl nagy odafigyelést, bár van néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk, és számára megfelelő környezetet kell biztosítanunk. Gondozásához tudnunk kell, hogy ez a növény Ázsiából származik, trópusi növény, ebből következik, hogy minimum 18-20°C-ot igényel, de még jobb, ha folyamatosan tudjuk számára biztosítani a 25-27°C-os hőmérsékletet.

A levelek élénk színe a bunkóliliom legnagyobb éke, ám ezt csak akkor fogja tudni folyamatosan ilyen élénken tartani, ha elegendő fény éri. Ellenkező esetben a levelek fakók, fénytelenek, színtelenek lesznek. Helyezzük tehát a cserepét olyan helyre, ahol éri napfény, de annak ereje nem olyan nagy, hogy a levelei megégjenek.

Öntözését tekintve a bunkóliliom fajták igen vízigényesek, folyamatos nedvességet igényel, de azt sem szereti, ha túlöntözzük. Nyáron több vizet igényel, mint télen, de akkor is nyirkosan kell tartani a földjét.

A bunkóliliom a magas páratartalmú levegőt kedveli, nem véletlen, hiszen trópusi növény! Tegyük párás helyre, vagy folyamatosan párásítsunk körülötte! Ezt a párás levegőt úgy is elérhetjük, ha a növényt kavicsokkal teli tálcára állítjuk, amelyet előzőleg felöntöttünk vízzel.

A trágyázás tekintetében nem igényes, elegendő évszakonként egyszer tápoldatot tenni az öntözővizéhez. Ugyanígy az átültetésre sem igényes, hiszen elegendő csak akkor átültetni, amikor kinőtte a cserepét.

Lehetőség van a visszavágására abban az esetben, ha túl nagyra nőne, vagy az alsó leveleit lehullajtja. Ebben az esetben nyugodtan vegyük elő az ollót, és vágjuk vissza, így elősegítjük, hogy megbokrosodjon és egészségesebb legyen a kinézete.

Szaporítása

Legegyszerűbben átültetéskor tőosztással szaporítható, megfelelő tartás esetén erre bőven lesz alkalmunk, hiszen sok sarjhajtást nevel a növény.

bunkóliliom

Betegségei

A bunkóliliomok nem érzékenyek a kártevőkre, nincsenek nagyobb ellenségei, ám ha túl sok napfény éri a növény leveleit, akkor azok megbarnulhatnak, foltosodhatnak és elszáradhatnak. Ilyenkor helyezzük a növényt kevésbé napos helyre. Ha a levelei túl fakóak, az a fényhiány oka, ilyenkor naposabb helyre kell állítanunk a cserepét.

A levelek lehullását a túl kicsi páratartalom okozza, ezt a leveleken megjelenő barna foltok is jelzik. Rendszeresen párásítsunk körülötte!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sansevieria

A szobai szanszeviéria - anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
körte tárolása és tartósítása

A körte tárolása és tartósítása

Kapcsolódó cikkek