körte tárolása és tartósítása

A körte tárolása és tartósítása

A legtöbb zöldség- és gyümölcstermesztő számára az egyik legfontosabb dolog, hogy az általa megtermelt árut, avagy konkrétan a még élő terméseket a lehető legmegfelelőbb formában tartósítsa és eltegye télire. Ez nem csak az ipari mennyiségű termelés esetén kiemelten fontos tényező, hanem természetesen abban az esetben is, ha van néhány körtefánk a kertben, amely olyan sok termést hoz minden évben, hogy a java a fán, vagy a fa alatt rohad el.

Ne hagyjuk, hogy így legyen, hiszen számtalan formában gondoskodhatunk arról, hogy a körte garantáltan sokáig elálljon, és még a leghidegebb téli estéken is értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal szolgálhasson szervezetünk számára.

Tartósítsuk frissiben!

A körte tartósítására, felhasználására, illetve tárolására számtalan lehetőségünk van. Mielőtt bárki döntésre jutna, érdemes megjegyezni, hogy minden esetben alkalmazkodni kell az aktuális helyzethez és körülményekhez, hiszen amikor sok a termés és száraz a nyár, a kártevők – főként a darazsak – olyannyira megtámadhatják a fát, hogy akár a termés jelentős részét el is pusztíthatják.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy már érés előtt leszedjük a körtét, és hagyjuk, hogy hűvös helyen, például egy pincében érjen be a későbbiekben. Nem kell aggódni, a körte így is tele lesz értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, szépen meg is puhul majd, noha azért természetesen sem az íze, sem az értékes anyagok mennyisége nem vethető össze azokkal a termésekkel, amelyek akár az ősz közepéig is a fán maradhatnak, ellenben ha belegondolunk, ez a megoldás még így is jobb, mintha mind elpusztult volna.

Természetesen a tartósítás függ attól is, hogy milyen fajtáról esik szó. Érdemes a régi körtefajtákat is kipróbálni, mert sokszor ezeknek könnyebb az eltartása, mint a modernebb fajtáknak!

A körtéről tudni kell, hogy a leghatékonyabban a fán hagyva tartósíthatjuk, hiszen egy olyan gyümölcsről van szó, ami a legkisebb ütődéstől is könnyedén megrothad, megpuhul, így nehéz úgy leszedni minden egyes darabot, hogy az épségben átvészeljen heteket, illetve hónapokat.

Nyilván nem lehetetlen, de a boltokba kerülő körték is csak úgy maradhatnak ilyen frissek és üdék, hogy még éretlenül, esetleg félérett állapotban leszedik őket. Bármelyik eshetőséget is választjuk – a korai szüretelés általában akár 1-2 hónappal tovább is elállhat –, a tartósítás alapfeltétele minden esetben egy megfelelően lehűtött helyiségben keresendő.

Mivel hűtőháza kevés embernek van otthon, ezért érdemes például letenni a pince leghidegebb, de egyben legszárazabb helyére is ahhoz, hogy a körte elálljon. Ügyeljünk a tároláskor arra, hogy ne nyomódjanak, ne pakoljunk egymásra túl sokat, a legjobb, ha megfelelően tudjuk szellőzni hagyni őket egy soros vonalban. Még ilyenkor is elengedhetetlen a folyamatos válogatás, ezáltal amelyik kezd megrohadni vagy megpuhulni, azonnal fogyasszuk el, máskülönben néhány nap alatt tönkremegy. Ha nincs pince, megfelelően hűvös ősz és tél esetén egy a kertben ásott földi verem is tökéletesen megteszi a tartósítás szempontjából!

Egyéb tartósítási lehetőségek

A körtéből számtalan kiváló csemege készíthető, amelyek bár talán veszítenek tápértékükből a feldolgozás során, de ha nagy mennyiségű termés áll a rendelkezésünkre, érdemes egy részét elrakni télire. Az egyik legjobb választás – ha még megfelelően kemény a körte húsa – a kompót befőzése, de istenien finom lekvár és gyümölcslé is készíthető belőle, amit a befőttel egyetemben elegendő lesz csupán pasztőrözni, így tartósítószer nélkül garantáltan eláll akár évekig is. Természetesen nem szabad kidobálni a rohadásnak indult körtéket sem, ezeket cefrében gyűjthetjük össze, amiből megfelelő mennyiség esetén ízletes pálinkát főzhetünk.

Total
0
Shares
3 hozzászólás
 1. Nagyon nagy gondunk, hogy a körtefánk tűzelhalásban elpusztult a napokban(aug 8). A szép termést leszedtük, utoéresre valószínüleg alkalmas. Ezek a gyümölcsök a fa betegsége miatt fogyaszthatók-e valamilyen formában.
  Köszönettel:Dr.Sz.Kiss Sándor

  1. Kedves Dr. Sz. Kiss Sándor!

   A tűzelhalás elsősorban a virágzáskor támadja meg a fákat, és ilyen hirtelen nem okozza a fa pusztulását, nem lehetséges, hogy a fájuk a moníliának esett áldozatul? Inkább erre a betegségre jellemző, hogy a fa ilyen hirtelen elpusztuljon. Köszönöm válaszát!
   Anna

 2. Kedves Anna!

  A fánk biztos a tűzelhalás áldozata lett. A levelei megfeketedtek, nyár óta folyamatosan vágjuk le a beteg ágakat. A kérdés az, hogy a gyümölcs fogyasztható-e valamilyen formában.Köszönettel Dr.Sz.Kiss Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bunkóliliom

A bunkóliliom (Cordyline terminalis „Atom”) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
Őszi munkák a kerben

Őszi kerti munkák, amiket feltétlenül el kell végeznünk

Kapcsolódó cikkek