A szőlő (Vitis) gondozása, metszése, hajtások kezelése

Milyen gondozásra van szüksége a szőlőnek?

A szőlő gondozása fajtáit tekintve, más és más növényvédelmet és gondozási technológiát igényel. Európában a szőlőtermesztés alapját a Vitis vinifera fajták, valamint a direkt termő fajták adják. A szőlő gondozását a metszéssel kell kezdeni, ahhoz hogy minden évben egyenletes bő és jó minőségű legyen a termés. Metszéskor győződjünk meg arról, hogy érte-e a vesszőt fagykárosodás, egészségesek-e a vesszőn a rügyek. Metszéskor a feleslegessé vált fás részeket távolítjuk el, lehetőleg a csonk meghagyása nélkül. A többéves részek levágásánál törekedjünk arra, hogy minél kisebb csonkot hagyjunk megelőzve a fás részeket megtámadó fertőzéseket, betegségeket. Feltétlenül kerüljük a nagy sebzési felületek kialakítását.

A kártevők elleni védekezés a tavaszi lemosó permetezéssel kezdődik, mely a megelőző védekezés egyik talán legfontosabb része. A szőlő további évközi munkáit a permetezés mellett a zöldmetszés és a szőlőkötözés teszi ki. A kötözés, amikor a szabadon növekvő vesszőket rögzítjük.

A szőlő metszése

A telepített szőlőt első évben nem szükséges metszeni, mivel az ültetéskor két rügyre vissza-metszettük. Ilyenkor azonban tudnunk kell, hogy milyen tőkeformát szeretnénk kialakítani, mert a metszést annak megfelelően kell végeznünk. Hazánkban a hideg teleken a védetlen tőkerészek elfagyhatnak, ezért az alacsony művelésű tőkék kialakítása ajánlott, melyeket ősszel, földdel betakarunk, védelmet nyújtva a téli fagyok ellen. A lugasok kialakítása széltől, hidegtől védettebb helyeken, némely fajtákat alkalmassá tesz a termesztésre. Egy szépen, gondosan kialakított szőlőlugas szép dísze lehet kertünknek. Lugas kialakításkor az első évben a kifejlődött két legerősebb vesszőből, vastagabból alakítjuk ki a törzset, illetve a lugas kart. A vékonyabb vesszőt két rügyre vágjuk vissza. Megfelelő gondozással a másodéves szőlőtőkén fejlődött vessző eléri a szükséges magasságot, így a vízszintesen kifeszített huzalhoz kötjük és visszametsszük úgy, hogy körülbelül tíz centiméteres vízszintes helyzetű vesszőrész legyen. A következő években a termőrészeket a vízszintes kar továbbnövelésével alakítjuk ki.

A szőlő általánosan végzendő zöldmunkái

A szőlőhajtások számát a metszéssel szabályozni tudjuk, azonban a legszakszerűbb metszés ellenére sem annyi hajtás fejlődik, mint amire szükség van. A főrügy mellett mellékrügy is kifakadhat. A tőkék hajtásterhelését zöldválogatással vagy fattyazással állítjuk be, így az egymáshoz túl közel álló, vagy meddőhajtások, valamint a gyengébben növekedő hajtásokat szedjük le a tőkéről. Ezzel a termés mennyiséget is szabályozhatjuk, kialakíthatjuk a növény szellős lombozatát, melyben csökken a gombás betegségek kialakulása. A hajtásterhelés csökkentésével megakadályozzuk a tőkék túlterheltségét, javítjuk a termés minőségét, erőteljesebb hajtások fejlődnek, mely által jobb lesz a vesszők érése.

Hajtások visszavágása

Többféle célból végezzük a hajtások visszavágását, mely meghatározza a munkavégzés idejét és módját. A termőhajtás kurtítás, amikor a termőhajtásokat virágzás előtt vagy virágzáskor visszavágjuk. Ennek a beavatkozásnak eredményeképpen nagyobb lesz a termés mennyisége mivel a fürtök teltebbé válnak.

Csonkázáskor vagy tetejezéskor a tőke minden hajtását visszavágjuk, melynek alapvető célja a hosszanti növekedés megakadályozása. Ezzel a művelettel elősegítjük a termés és a vesszőérés folyamatát valamint a tartalékok képzését.

Hónaljhajtások kezelésével a levelek hónaljában kialakuló nyári rügyek eltávolítása történik.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szőlő (Vitis) története, jellemzése és ültetése

Következő cikk

A szőlő (Vitis) kártevői és a kártevők elleni védekezés

Kapcsolódó cikkek