Egész évben gyümölcs, régi fajok és fajták felfedezése

Az egészségünk megtartásához naponta ötszöri gyümölcsfogyasztásra van szükségünk, melyet legkönnyebben akkor tudunk biztosítani, ha saját kertünk van, és abban termeljük meg a zöldségeket, gyümölcsöket. A saját természetes kertben mindig friss gyümölcs áll rendelkezésre, hiszen reggel finom gyümölcsöket szedhetünk a reggelihez, és a nap befejezését is zárhatjuk néhány lédús gyümölcs elfogyasztásával.

Lehetőleg úgy válasszuk ki a kertünkbe a gyümölcsöket, hogy minél hosszabb időn át legyen mit szüretelnünk, bármikor tudjunk szedni az érett termésekből. Ezeknek  a gyümölcsöt termő növényeknek nem muszáj a kertben állniuk, nevelhetjük magas ágyásban, a házfalnál, dézsában a teraszon, de akár még virágládákban is.

Frissítők egész évben

Az évi gyümölcsszezon az eperrel indul, elsőként epret szüretelhetünk. Az eper töveket ültethetjük kertben sorokba, ültethetjük cserépbe vagy virágládába és nevelhetjük ablakpárkányon vagy erkélyen. Nagyon zamatosak a nyáron, júniustól októberig virágzó és termő erdei szamócák. Az eperszezont az egres és a piros ribiszke követi, melyeket nevelhetünk magas törzsű fácskaként is, így könnyebb lesz a gyümölcsök leszedése. A ribiszkével és egressel egy időben érik a cseresznye és a meggy. Kora fajták termesztésével előzhetjük meg a cseresznyelégy rajzását, amivel megóvhatjuk a gyümölcs „kukacodását.” A piros gyümölcsöket a sárgabarack és a szilva érése követi, a hosszúkás termésű szilvafajták és a ringlók.

A gyümölcsérés főszezonja az augusztus, ekkora érik be és szedhetjük a szedret, a szilvát, az őszibarackot, az őszi málnát, és a korai almát. Ekkor már érik a korai csemegeszőlő is. Szeptember az őszi alma és körte érés hónapja, amit a birs és naspolya követ. Mindeközben már sok gyümölcsöt tartósíthattunk télire, lekvárokat főzhettünk, aszalhattunk, szörpöket, ivóleveket készíthettünk.

Vad gyümölcsfajok a kertünkben

A vad gyümölcsöket fogyaszthatjuk nyersen, illetve fogyaszthatók feldolgozva egyes ételekben. A vad gyümölcsfék-és bokrok alapvetően meghatározzák kertünk látványát, jellegzetes virágaikkal, gyümölcseikkel tűnnek ki. Amellett, hogy robosztusak, nem nehéz a gondozásuk sem. Egy mandulafa például azon kívül, hogy tavasszal, virág pompájával varázsolja gyönyörűvé a kertet, még finom ízű aromás termést is hoz. Semmihez sem hasonlítható a szelídgesztenye virágainak illata. Nagy impozáns bokrokat növeszt a naspolya, melyet krémszínű virágai, és dekoratív gyümölcsei tesznek egyedi növénnyé. Az irodalom a házi berkenyét Európa egyik legszebb lombos fájaként tartja számon. Finom szörpöt készíthetünk a fekete bodza virágaiból és lekvárt főzhetünk az érett termésekből. A fekete bodza hazánkban is honos, virágai szemünket gyönyörködtetik.

Egyes vad gyümölcsfajok jellemzői

Húsos som (Cornus mas): igénytelen, erős, dísznövénynek is alkalmas, mutatós méhlegelő, érdekes feldolgozásra alkalmas növény.

Naspolya (Mespilus germanica): sokoldalúan felhasználható, bőségesen virágzik, tápanyag-és nedvességkedvelő.

Házi berkenye (Sorbus domestica): egyik legritkább fa és egyik legszebb fának számít, felhasználhatjuk sokrétűen.

Szelídgesztenye (Castanea sativa): önmagában terméketlen, ezért több fajtát ültessünk. Későn virágzik, gondozása és szükségletei az almához hasonló.

Mandula (Prunus dulcis): valamikor virágdísz volt, koronája magas és karcsú. Termése ízletes, ehető meleg és szárazságtűrő növény.

Total
9
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázásról

Következő cikk

Locsoljunk víztakarékosan!

Kapcsolódó cikkek