A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázásról

A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázás

A természetes kertek elmaradhatatlan talajápolása a mulcsozás és a zöldtrágyázás. A mulcsozás, amikor a talajt szerves anyagokkal takarjuk be, így a kert talaja tartósan termékeny és biológiailag aktív marad, különösebb munkaráfordítás és probléma nélkül. Ez a folyamat különleges jelentőséggel bír, hiszen a mulcsréteg előnyei szerteágazóak. Kevesebbet kell gyomlálnunk, ha a kertünkben keletkezett mulccsal takarjuk be az ágyásokat.

A mulcsozás előnyei

A mulcsréteg a legfelsőbb biológiailag aktív talajréteget védi a közvetlen napfénytől, a kiszáradástól, és az erősszél károsító hatásaitól. Takarékos a locsolóvízzel, mivel szigetelőrétegként működik, megakadályozva a víz felesleges elpárolgását. Segít a szerves anyagok folyamatos lebontásában, melynek következtében a talajban lévő élőlények ( állatok és mikro-organizmusok) folyamatos tápanyagellátásban részesülnek. Annál nagyobb a talaj termékenysége, minél nagyobb a talaj biológiai aktivitása.

A legjobb mulcsozásra alkalmas anyagok

Az egyik ilyen mulcsozásra alkalmas anyagok lehetnek a lehullott levelek. Adjuk vissza a kert tápanyagkörforgásának, ne szállíttassuk el. Vékony rétegben szétterítve talajtakaróként az ágyásokon, kiváló táplálékforrás lehet a földigiliszták számára. Nyugodtan felhasználhatjuk erre a célra a lassan lebomló dió-és tölgyfaleveleket is. Egyik legolcsóbb és leginkább fenntartható talajjavító módszer, mely felélénkíti a talajéletet, garantálva a talaj és növények egészségét.

A növényi maradékok, mint például a zöldségek levelei, kerti hulladékok, fanyesedékek- felaprítása és szétterítése is kiváló táplálék a mikro-organizmusok számára.

Szintén a kertekben található mulcsozásra alkalmas anyag a lenyírt fű. Az ágyásokban a zöldségek közötti hézagok, fák, bokrok alatti talajtakarásra.

Lassan bomló mulcsozásra alkalmas anyagok

Mivel csekély nitrogéntartalommal rendelkezik, csak lassan bomlik le a szalma, ezért kiválóan alkalmas például az epersorok takarására. Lehetőleg a virágzás után terítsük szét, így az érő gyümölcsök nem érintkeznek a talajjal, nem lesznek kitéve a gombás megfertőződésnek. Másik ilyen lassan bomló anyag a kéregmulcs. Jó talajtakaró a fák törzsei körüli takarásra, valamint évelő ágyak takarására

. A kéregmulcs gyomirtó hatással rendelkezik, így megakadályozza a csírázó vadnövények elterjedését.

A zöldtrágyázás

A talaj természetes termékenységének megőrzésére a zöldtrágyázás egy régi földművelési módszer. Olyan növényeket vetnek el, amelyek alkalmasak zöldtrágyázásra, melyeket később a talajba dolgoznak be. Ezek a szerves növényi részek a földbe kerülnek és a mikro-organizmusok segítségével a talajt átalakítják.

A zöldtrágyázás előnyei

A zöldtrágyázás javítja a talaj szerkezetét, és humusszal gazdagítja a talajt. Biológiailag lazítja a talajt és megvédi az eliszaposodástól, az eróziótól és a kéregképződéstől.

A zöldtrágyázás különösen nagy előnyökkel jár, amikor kialakítunk egy új kertet. A zöldtrágyázás során két humuszfajta jön létre, egyik a tartós humusz, a másik a táphumusz. A tartós humusz lassan bomlik le, és sokáig marad a talajban. A táphumusz előnye, hogy gyorsan bomlik le így tarágyaként hamar a növények rendelkezésre áll.

A zöldtrágyázásra alkalmas növények többsége rövid idő alatt kifejlődik, egészen nyárig

vethető. Ilyen lehet a repce vagy a napraforgó, valamint nagy jelentősége van a pillangósvirágúaknak. A zöldtrágyázásra alkalmas növények vetésére március és szeptember között kell sort keríteni, és a virágzás előtt le kell vágni, mielőtt a magjukat elszórnák.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Mit nyújthat egy kert, mint élettér?

Következő cikk

Egész évben gyümölcs, régi fajok és fajták felfedezése

Kapcsolódó cikkek