Őszi munkák a kerben

Őszi kerti munkák, amiket feltétlenül el kell végeznünk

Noha a nyár végével sokan azt hihetik, hogy a kerti munkálatoknak vége, a valóságban azonban ebben az időszakban kis túlzással több a tennivaló a kertben és a földön, mint a legmelegebb időszakban. Az őszi kerti munkák főként azért fontosak, mert ilyenkor konkrétan felkészítjük a földet és a kertet arra, hogy tavasszal és jövő nyáron ismét teljes pompájában tündökölhessen, és a termés tekintetében is a lehető legtöbbet hozza.

Kezdjük a virágágyásokkal

Amennyiben van virágoskertünk, érdemes az őszi kerti munkákat azzal kezdeni, hiszen a földön gyakran még októberben is lehetnek olyan növények, amelyek teremnek, így megfelelő idő esetén friss paprika, paradicsom, káposzta és kései vetés esetén akár még zöldségnövények is betakaríthatók a földről. Éppen ezért a munkálatokat ősszel érdemes mindig a virágos kertben, illetve a díszkertben kezdeni. Érdemes például rögtön eltávolítani és kivágni az ágyásokból az egynyári virágokat, és visszavágni az évelőket annak érdekében, hogy a fagy ne tehessen kárt bennük. Érdemes minden növény esetében szakszerű gondozást alkalmazni – így például a rózsákat homokkal betakargatni –, hogy a téli hideg ne tudjon később sem kárt tenni bennük.

Érdemes még ősszel, az első hó beállta előtt nekiesni a kert örökzöldjeinek és fűféléinek is, hiszen amennyiben ezeket meghagyjuk tavaszra, a nagy hó olyan csúnyán megnyomhatja, eldeformálhatja, és esetenként el is törheti őket, hogy akár kivágásuk is megfontolandóvá válik. A fűféléket így azonnal érdemes tövig visszanyírni, az örökzöldeket – például a tujákat – pedig még októberben formára, nyírni, mert így a hó sokkal sűrűbb felszínnel találkozik, és nehezebben deformálja el az ágakat. A metszéseken, valamint a gereblyézésen, valamint a különféle szépészeti beavatkozásokon túl ilyenkor a legalkalmasabb az idő új növények és fák ültetésére is, de ügyeljünk arra, hogy ekkor csak földlabdás növényeket ültessünk, máskülönben a téli fagy kikezdi az újoncokat.

Ha van tavunk, érdemes télire leengedni, hogy egyrészt a fagy ne kezdje meg, másrészt pedig szárazan is ki tudjuk takarítani egyszer, hiszen a zöld alga és az egyéb károkozók csak ilyen esetekben halnak ki igazán, állandó vízben még télen sem. Szikla- és egyéb speciális kertjeinket nyugodtan nyírjuk meg ilyenkor, a lombhullatókkal se várjuk meg a levelek lehullását, mert ilyenkor még sokkal ügyesebben formára tudjuk nyírni őket, mint levél nélkül.

Jöhet a kert is

Természetesen a díszkert mellett azért a zöldségek és gyümölcsök termesztésére szakosított földön is várnak ránk őszi kerti munkák. Noha a gyümölcsfák metszését is megkezdhetjük ősszel – az almát, a körtét vagy a cseresznyét nyugodtan –, de ha a tél elejéig várunk ezzel, az sem lesz probléma. Ami azonban fontosabb, hogy a földet rendezzük teljes egészében. Ehhez minden zöldséget takarítsunk be, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig vagy kaszáljuk le és gyűjtsük össze a komposztba, vagy a felszántás, illetve felásás során temessük be a föld alá, hogy zöldtrágyaként tápanyaggal gazdagítsák a földet.

Kiváló taktika, ha a földet fehér mustármaggal vetjük be, ami azért nagyon értékes növény, mert amennyiben megvárjuk, hogy ősszel és télen kikeljen, illetve megnőjön, akkor tavasszal a föld alá beszántva olyan értékes és tápanyagban gazdag földet kapunk majd, amiben garantáltan csodaszép és ízletes zöldségek teremnek majd jövőre is. Természetesen ilyenkor, ősszel lehet majd felkészíteni a télre a fóliasátrat, elbontani a vadak ellen felhúzott kerítést, egyszóval nagy összességében szeptember első napjától az ősz végéig, vagy az első hó megérkezéséig találunk apró-cseprő tennivalókat a kertben.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
körte tárolása és tartósítása

A körte tárolása és tartósítása

Következő cikk
szeptemberi kerti munkák

A legfontosabb szeptemberi kerti munkák

Kapcsolódó cikkek