salad

Együnk egész évben salátát!

Ha ügyesen kertészkedünk, egyetlen évszakban sem hiányzik családunk étrendjéből a ropogós friss saláta. Egész éven át a friss vitaminforrást biztosítva járják tavasztól őszig tartó körtáncukat, a hihetetlenül gazdag, évről-évre termesztett újabb fajták.

A saláták sajátossága, hogy szinte minden étrendbe beépíthetőek, a salátafajták sokfélesége gazdagítja és megőrzi a régi korok jellegzetes íz világát, mely régi ízek ma is pótolhatatlanok.

salad2

Amit a salátatermesztésről tudni kell

A saláta egyszerű, igénytelen növény, beéri egy kevés komposzttal a talaj előkészítése tekintetében. Nagy levelei miatt fontos számára a megfelelő mennyiségű vízpótlás, a nedvesség.

Fajtái közül ismerjük a tavaszi és nyári saláta fajtákat, azonban, választéka minden évben újabb fajtákkal gazdagodik. Régi és új fajták egyaránt lenyűgözik fogyasztóikat. Ahhoz, hogy már kora tavasszal tudjunk salátát szedni, célszerű az őszi vetést alkalmazni. Tavaszi saláták között találjuk a fejes, a metélő és a tépősalátákat, nyári saláta fajták a cikória saláták, ősszel pedig a galambbegy saláták zárják a sort.

Válogassunk a legismertebb fajtákból!

A fejes saláta talán egyik legismertebb a salátafajták közül, ez vezeti a sort a népszerűségek listáján. Ez a fajta igen jó nyártűrő, magvait sem hozza ki gyorsan, tűri a napfényt. Ezen belül találkozhatunk a nemesített vöröses barna fajtával, mely szép színfoltokkal díszítheti zöldséges kertünket és asztalunkra mesés ízeket varázsolhatnak.

salad

A fejes salátáknak nem kell külön magágyat készíteni, társítva is jól termelhető. Mivel szereti a napfényt, napfényen tartva szép nagy kemény salátafejeket nevelhetünk. Ahhoz, hogy mindig friss salátát tudjunk fogyasztani, érdemes egyszerre keveset ültetni.

Mivel a fejes salátát tárolni nem lehet, ezért fogyasztásra mindig frissen szedjük.

A tépő és metélő saláta fejet nem fejleszt, ezt a fajtát sorba kell ültetni, leveleit ugyanis tépni vagy pedig vágni kell. Ez a növény az árnyékos helyet is elfogadja, ápolásában nem különbözik a fejes salátáétól. Érdekes fűszeres az íz világa, és kitart egészen késő őszig. Vethetjük szegélynövénykényt is kertünkbe.

Erős, ropogós levéllel találkozunk  a jégsaláta esetében. Nagy fejet hozó nyári fajta, mely nem bírja a hideg időjárást, mivel nem fagy tűrő. Érdekessége, hogy hűtőszekrényben sokáig eltartható, talán a neve is, a „jég”erre utaló. Tápanyagigénye magasabb a többi fajtáénál.

Egy nagyon régi salátafajta a kötöző vagy római saláta. Levelei felfelé nőnek, ami miatt kötözni kell őket. Párolt formájában is kitűnően fogyaszthatjuk.

Mit tudunk a cikória saláta-fajtákról ?

Ilyen salátafajta a cukorsüveg saláta. Megnyúlt súlyos feje októberre érik be, mivel vetni is aránylag későn, júniusban kerül állandó helyére. Közel -10fokos hideget is elvisel, sokáig maradhat a hidegágyban.

Levélcikória salátafajta májusban kerül vetésre, a komposztot és a tápanyagot különösen meghálálja. Későn ősszel szedjük le a leveleit, és a gyökereit hűvös helyen (pince, garázs) ültessük el. Hajtatásra nedves homokba tegyük és pincébe rakjuk.

Vörös cikória saláta vagy más nevén radikkió fajta szabadföldi, hidegtűrő, kesernyés, pikáns ízű vörösesbarna színű saláta. Alapvetően nem különbözik a többi cikória salátától.

Az endívia a cikória saláták legismertebb fajtája. Ültethetünk a fodros vagy sima levelű formából, érésük ettől függően tér el. Ez a fajta is enyhén kesernyés ízű.

Total
3
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
káposztaföld

Káposztafélék a konyhakertekben

Következő cikk
sütőtök

Csemegézzünk a tökfélék családjából!

Kapcsolódó cikkek