sütőtök

Csemegézzünk a tökfélék családjából!

Egy kertet művelő ember számára nincs nagyobb boldogság annál, mint amikor nyári reggelen a felkelő nap ébredésével végigsétál kertjében. Még éppen csak megcsillannak a nap első sugarai a keleti égbolton, lábunk még a friss harmattól lesz nedves, mégis lelkünkben az elégedettség, szívünket öröm tölti el, a dúsan termő saját kezünk által előállított zöldségeink láttán. Jól kezdődik a napunk.

tök2Ilyen zöldségek lehetnek a tökfélék. A tökfélék a trópusi világtájakból származnak. Legfőbb jellemzőjük, hogy szeretik a meleget és a nedvességet. Hazánkban legismertebbek közé tartozik az uborka a cukkini és a tök. Nem csak őshazájukban, de ott is szépen teremnek, ahol tudjuk nekik biztosítani a megfelelő hőmérsékletet. Ez egy jó kertész számára nem jelenthet gondot otthoni környezetben sem.

Minden évszakban tegyünk uborkát az asztalunkra

Az uborka kalóriában legszegényebb zöldségünk, így nagyon jó salaktalanító hatása van. Egyik legegészségesebb frissítő hatású nyári csemege.

Művelése

Mivel trópusi eredetű zöldség, ezért nem szabad korán szabadföldbe ültetni, kiültetésével meg kell várni a fagyosszentek végét. Széltől védett napos helyre ültessük május első felében.

Az uborkát könnyű előnevelni, akár meleg ablakpárkányon, kisebb cserepekben előnevelhetjük. Ezt az előnevelést végezzük szakaszosan, így hosszúra tudjuk nyújtani a tenyészidőt. Ne sajnáljuk a komposztot, a szerves trágyát talaj előkészítéskor, mert az uborkának igen nagy a tápanyagigénye.

Tavasszal mielőtt ültetni kezdünk, az előkészített árkot, amibe ültetni fogjuk, töltsük meg trágyával, készítsünk a tetejére halmot, így még a talaj fűtéséről is gondoskodni tudunk a meleget kedvelő uborka számára.

Tartsuk talaját egyenletesen nedves állapotba, szükség esetén langyos esővízzel öntözzük, hogy ne legyen keserű a termés.

Fajtái és betakarítás

Az uborkának nagy választékából csemegézhetünk fajtaválasztásnál. Eldönthetjük, hogy kígyó vagy apró konzerv uborkát, szabadföldi csemege uborkát akarunk termeszteni, aminek megfelelően választhatunk.

Betakarítása július elejétől egészen szeptemberig eltarthat. A termés szedésénél legyünk óvatosak, lehetőleg két kézzel szedjük, mert könnyen sérül az indája.

Készíthetünk belőle üdítő friss salátát, fogyaszthatjuk párolva, de egyszerűen csak nyersen kezünkbe fogva ehetjük.

Savanyúságnak nagyon népszerű és kiváló zöldségfajta. Mélyhűtésre nem igazán alkalmas mivel fagyasztva elveszíti az ízét.

Úri vagy étkezési tök: a cukkini

Az uborkához hasonlóan nagy tápanyagigényű növény. Művelése előnevelése sem történik másképpen. Azonban jóval ellenállóbb növény az uborkánál, ráadásul indát sem nevel.

Hatalmas levelei miatt nagy talajterületet igényel, rengeteg vízre van szüksége termesztése során.

Bármilyen növekedési szakaszban ehető a termése, minden cukkini fajta fagyasztható is. Hűvös helyiségben hetekig eltarthatjuk.

Őszi kedvencünk: a sütőtök

tökTalaját ugyanúgy készítjük elő, mint a másik két társáét, legfeljebb az óriás méretű töknek van némileg másra szüksége. Több trágyát, vizet és helyet igényel.

A tök meghízhat akár, fél mázsára is. Érését meg tudjuk állapítani, ha megkopogtatjuk és üresen konganak. Akkor bátran megkezdhetjük fogyasztásukat.

Legjobb parázson sütve, de készíthetünk friss húsából levest vagy befőttet, télire édes savanyúságnak is kiválóan alkalmas.

Mielőtt túlságosan nagyra híznak és nőnek, támasszuk alá deszkával, hogy a nedves földön ne kezdjen el az alja rothadni.

Total
1
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves”Kert Anna”. Azt szeretném megkérdezni,hogy a sütőtököt mikor lehet(kell) leszedni,mert nálunk már úgy tűnik,hogy néhány darab már megérett(2020-08-20). És még hol van az ősz. Pláne a tél. Nagyon megköszönném a segítségét. Laci(06204053922).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
salad

Együnk egész évben salátát!

Következő cikk
spenót

Nagyanyáink kertjének régimódi ínyencei

Kapcsolódó cikkek