fekete retek

A fekete retek (Raphanus sativus) jellemzése, ültetése és gondozása

A retek fogyasztás jótékony hatása, szinte minden ember számára ismert, hiszen egyik legkorábbi tavaszi zöldségünk, amit alig várunk, hogy az asztalunkra kerüljön. Azonban, talán kevesebben ismerik és tudják, hogy a fekete retek már az ókori Görögországban az egyik legértékesebb zöldség volt, Egyiptomban már időszámításunk előtt kétezer évvel ezelőtt ismerték, és a gyökerén kívül a magját is fogyasztották.  Sőt még olajat is sajtoltak belőle.

A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a népi gyógyászatban mindig nagy szerepet töltött be, miután felismerték a szervezetre ható jótékony hatását. A növény a káposztafélék családjába tartozik és az egyik legkönnyebben termeszthető növény. Hazánkban termesztése csak szórványos, de a termesztett területeken nagy a népszerűsége a növénynek. Európában magasabb körű a felhasználása.

A fekete retek jellemzése

A fekete retek lágyszárú kétéves növény. A szára és gyökere egyaránt részt vesz a gumó kialakításában. A növény levélnyele húsos, szára magas, elágazó. Virágzata a káposztafélékhez hasonló szerkezetű fürtvirágzat. A virág színe fehér vagy rózsaszínű többnyire idegenmegporzó. A fekete retek tenyészideje kilencven és százharminc nap közötti, ennyi idő után érik szedéséretté. A magokat második évben szedjük, általában júliusban.

A fekete retek ültetése, gondozása

Termeszthetjük fő-vagy utónövényként, a június végéig lekerülő trágyázott zöldségek az előveteményei. A jól megmunkált laza, de ülepedett talajba vessük, két-három centiméter mélyen rónákba. ha sűrűre sikeredett a vetés, ritkítsuk gyomlálással. A fekete reteknek nincs nagy igénye gondozás tekintetében, tulajdonképpen csak gyomlálásra és gyomtalanításra van szükség.

A növény fényigénye a sok fény, mivel hosszúnappalos növény. Ha árnyékba vetjük, a gumók nem tudnak kifejlődni és megnőni. A többi retekhez viszonyítva, a fekete reteknek magasabb a hőigénye, a reális hőmérséklet számára a tizenöt fok körül van. Igaz, hogy szárazságtűrő növényként tartjuk számon, de a vízigénye magas. A tápanyag utánpótlást meghálálja a növény, főleg ha ősszel, szerves trágyával javítjuk a talajt.

A fekete retek betegségei és kártevői lehetnek: a szabadon termesztett fajtákon a gyökeret, illetve a gumót talajlakó kártevők (cserbogár, drótférgek) támadhatják meg. Fiatal leveles növényeken a keresztesvirágúak földibolhái okozhatnak a növény pusztulásához vezethető kárt.

A fekete retek szedése, felhasználása

A termést még a hideg fagyok beállta előtt, október környékén szedjük fel, ásóval. Tisztítsuk meg a levelétől három-négy centiméteres csonkot hagyva. Tárolásra hűvös helyre, lehetőleg pincébe tegyük és tavaszig tároljuk.

A fekete retek nagyon sokrétűen felhasználható főleg nyersen fogyasztva.  Mérsékelt  fogyasztása  kedvezően hat az emésztési zavarok megszüntetésére és étvágygerjesztőnek is ajánlott.

A fekete reteknek két formáját ismerjük: a fekete hosszú téli és a fehér gömbölyű téli retket.

A fekete hosszú téli retek: hosszúsága a megszokottól eltérő hosszúságú, könnyen szeletelhető étkezésre kiváló fajta. Alakja hosszú henger alakú, színe fekete, vége hegyes vagy kerekded.

A fehér gömbölyű téli retek: nagyon mutatós retekfajta, szép fehér húsa igen ízletes, beltartalmi értéke nagyon magas. Termesztésének igényei, felhasználásának, elkészítésének módjai szinte teljesen azonosak a fekete gömbölyű téli retekével.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) jellemzése és gondozása

Következő cikk
bazsarózsa

A bazsarózsa (Poeonia) jellemzése, ültetése, gondozása és fajtái

Kapcsolódó cikkek