A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) jellemzése és gondozása

Amikor valakiről azt mondjuk, hogy milyen mimózalelkű, nem is gondoljuk, hogy a háttérben egy növény rejtőzik. Ugyanis a szemérmes mimóza egy különleges növény, melynek érzékenységéről maradt fenn a szólás. De milyen növény is a mimóza?

A szemérmes mimóza (Mimoza pudica) Brazíliában őshonos, eredeti származási helye Dél-Amerika esőerdői,  és Közép-Amerika. Napjainkban már megtalálható a Föld trópusi területein, főleg az ázsiai kontinens területeit hódította meg. A mimóza a trópusokon egy gyomosító félcserje, többé-kevésbé kúszó jellegű. A pillangós virágúak családjába és a hüvelyesek rendjébe tartozik, fák cserjék alatt nő. Zöldtrágyaként beforgatva a talajba gyakorta használják, de használják talajtakaró növényként is.

A szemérmes mimóza (Mimoza pudica) jellemzése

A növény közismert az ingerelhetőségéről,  mivel a levelei bármilyen érintésre összecsukódnak. Kisebb bokortermetű növény, magassága másfél méter körüli, lágyszárú növényfaj, melynek felálló hajtásai vannak, amik később, idősebb korukban szétterülnek. Metszéstől függően nevelhetünk belőle fát vagy cserjét. Összetett leveleit egyenként tíz-huszonhat levélke alkot. A növény levelei és levélszára tüskések. A virágok rózsaszínű vagy lilás virágok gömb alakúak és három centiméter az átmérőjük. A szemérmes mimóza nyár közepén kezd virágozni, és ahogy idősebbé válik, a növény egyre több virágot hoz. A virágok megporzását a rovarok és a szél teszik lehetővé. A szemérmes mimóza termése toktermés.

A szemérmes mimóza ( Mimoza pudica) ültetése, gondozása

A mimózát szobanövényként is nevelhetjük, magját ültethetjük az év bármelyik szakaszában, ha biztosítjuk hozzá a feltételeket. A cserepet, homok és termőföld keverékével töltsük meg, hogy laza szerkezetű talajt kapjunk, és  tegyünk a magokat fél centiméter mélyre. Egy közepes cserépben kettő-négy magot is nevelhetünk, amit aztán szétültetünk, természetesen biztosítva a csírázáshoz szükséges meleget. A föld legyen nedves a növény fejlődéséhez.

A kifejlett növény már jól tűri a hideget, akár fűtetlen helyiségben is történhet a teleltetése, de trópusi növényként a meleg kedvezőbb számára.  Fényigénye magas, de a közvetlen napfényt nem szereti, valamint a nagy páraigénye miatt gondoskodjunk naponta a növény párásításáról, úgy hogy a virágok szárazon maradjanak. Öntöző víznek vagy párásításhoz mindig esővizet használjunk, és inkább legyen szárazabb a talaja, mint túlöntözzük, mert túlöntözés esetén a gyökere elrothad, és a növény kipusztul. Nyáron nyugodtan tarthatjuk kint a kertben is, akár kiültetve, akár cserépben vagy dézsában tartva. Sajnos időnként pajzstetvek vagy takácsatkák jelenhetnek meg a növényen, melyek ellen védekeznünk kell. A védekezés ugyanúgy úgy történik, mint más növény esetében.

Néhány érdekesség a mimózáról

A mimózafaj jellegzetessége, hogy érintésre összehúzódik, de vannak olyan fajtái melyek nem csak összehúzódnak, ha hozzáér valami, hanem hirtelen bűzös felhőt is a levegőbe eresztenek. A bűz a különböző kénvegyületeknek köszönhető, melyeket kiereszt a növény, ha veszélyben érzi magát. Ezek a vegyületek a növény gyökerein tárolódnak és kerülnek a levegőbe.

A mimózát a gyógyításban már nagyon régóta széles körben használják. Indiában például arcüreggyulladást gyógyítanak vele, Délkelet Ázsiában alvászavarok kezelésére, de hasmenés vagy kígyócsípés orvoslására is alkalmazzák.

 

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
alma és cukkini

Cukkini, szilva, alma: ezek az ősz új sláger ízei

Következő cikk
fekete retek

A fekete retek (Raphanus sativus) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek