A mézvirág vagy illatos ternye (Lobularia maritima) jellemzése, ültetése és gondozása

A kertjeinkbe annál több hasznos rovart tudunk bevonzani, minél több illatos, színes, virágzó dísznövényt ültetünk. A hasznos rovarok elengedhetetlen vendégei kertjeinknek és többségük ezeket a növényeket kedveli. A sok változatos, illatos, színes virágok között, egyik ilyen a rovarok által kedvelt virág a mézvirág, vagy ismertebb nevén az illatos ternye is. Valószínűleg mézvirág nevét is arról kapta, hogy szirmai mézhez hasonló illatot árasztanak. Szinte nincs olyan kert vagy virágágyás, ahol ne találkozhatnánk ezzel az alacsony növekedésű, egynyári apró, illatos, kedves kis virággal.

A mézvirág vagy másik nevén illatos ternye állítólag, az Azori szigetekről származik.

Az illatos ternye (Lobularia maritima) jellemzése

Egynyári szegély vagy szőnyegnövény a mézvirág, ami apró kellemes illatú virágait tömegesen hozza és szinte az egész növényt beborítja. A magokból körülbelül hat hét alatt fejlődik ki. Szép rajzolatú levelek és a fehér, rózsaszín vagy bíborvörös virágok mézillatú szőnyeget képeznek, melyek vonzzák a méheket és a lepkéket egyaránt. A növény kifejezetten alkalmas rózsák alá ültetve, évelők és bokrok között is jól mutat, illetve hagymás növények között is kellemes látványt nyújt. Anélkül, hogy elnyomná a magasabb növényeket ágyásba ültetve is dús hatást kelt. Az illatos ternyével szegélyezett ágyásokkal harmonikus átmenetet képezhetünk gyepes területek, ágyások, szegélyek és más virágok között. A mézvirág illatának köszönhetően virágládába, akasztós kosárba ültetve alkalmas az ablakokba teraszokra. Sziklakertbe ültetve kövek vagy sziklák között is megél, ezért telepíthetjük akár kőfal réseibe is.

Az illatos ternye (Lobularia maritima) ültetése

Nem igényes dísznövény bármilyen talajba ültethető, de természetesen, mint minden virágos növény, a mézvirág is a tápdús talajban hozza a legtöbb virágot.  A közvetlen napos hely is megfelel számára, de ültethető a kert bármely szegletébe. Közvetlenül szabadföldbe a mézvirágot április végétől vethetjük magról, azonban vetőládába vagy tőzegcserépbe március végén ültessük el a magokat. Korábban nem szabad, mert megnyúlik a növény a kevés fény miatt. A mézvirág palántákat a májusi fagyok elmúlta után ültessük csak ki. A töveket tizenöt centiméter távolságra rakjuk, amikor már eredeti helyére kerül a növény. Az illatos ternye szinte egész nyáron keresztül virágzik, és ha visszametsszük, másodvirágzásra is serkenthetjük a növényt. Elvirágzás után kell felére visszavágni, mellyel a bimbóképződés felgyorsul. A mézvirág a magjait elszórva is szaporodik, ezért ha az elhervadt virágokat rászórjuk az ágyásokra, a kiszóródott magokból következő év tavaszán fiatal növények fejlődnek.

Az illatos ternye (Lobularia maritima) gondozása

A mézvirágot túlöntözni nem szabad, ha nyirkos a talaj könnyen kialakulhat gyökér-vagy szártő rothadás, mivel nem szellőzik alatta a talaj a növény sűrűségéből adódóan. Ilyenkor elsárgulnak az elhalt növényi részek, melyeket azonnal távolítsunk el és csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. A mézvirág kártevőkre, betegségekre nem hajlamos növény ezért növényvédelmi teendő nincs vele.

Mivel az illatos ternye levelei felhasználható a konyhában, mustár ízű, kellemesen csípős leveleit saláták ízesítésére is használhatjuk.

Total
47
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Káros vagy hasznos rovar a lótetű (Gryllotalpa gryllotarpa) a kertünkben?

Következő cikk
bohócvirág

A bohócvirág (Mimulus) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek