Modern kertet szeretnél? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

Manapság nagyon sok modern lakóingatlan születik, amelyhez sokan modern kertet álmodnak meg maguknak. A modern kert kialakítása sem nehezebb, mint bármely más kert megépítése, ám nem árt, ha tudatosak vagyunk a kerti elrendezés, a tárgyak és a növények összeállításánál, hogy a kertünk valóban azt a modern összhatást nyújtsa, amire vágytunk.

Szempontok a modern kert kialakításához

Általában a modern kertek kialakításánál szempont az, hogy a kertünk legyen egyszerre szép, de mindenekelőtt a testi-lelki feltöltődés színtere, minél kevesebb ismétlődő munkával. A modern kerteket egyszerre jellemzi az egyszerű vonalvezetés, a szabályos terek kialakítása, a minimalista stílus. Minden elemet alárendelnek azok funkciójának, és a kertet is a lakás részének tekintik. Így ugyanúgy megjelenik a kertben a terekre osztás, mint ahogy a lakásokban is e szerint az elv szerint élünk, vagyis a kertben éppúgy kialakításra kerül a nappali, a kerti konyha vagy a kerti étkező, mint a lakásban. Minél egyszerűbben alakítjuk ki ezeket, annál fenntarthatóbbá válik az egész.

Nagyon fontos az is, hogy a kertben használt anyagok illeszkedjenek az épületnél felhasznált anyagokhoz, anyagukban, színeiben és azok minőségében is. A modern kertben gyakori a fényes lemezek, szürke beton alkalmazása. Ha ezt a szempontot betartjuk, akkor egységes látványban lehet részünk.

A növényeket tekintve is körültekintően kell  eljárnunk, hogy az épített elemekkel kialakított egységet ne törjük meg egy oda nem illő növénnyel. A modern kertek jellemzője a kevés, szabályos formára nyírt fa, cserje, a díszfüvek, évelők telepítése. A kevés, ám karakteres növény felhívja magára a figyelmet. Jellemző még e kertekre a nagy felületű, egységes zöld gyep, melyet csupán kevés növényágyás szakít meg. A kerti kiegészítőknél is válasszuk a modern vonalú virágtartókat, kerti kiegészítőket. A modernitást fokozhatjuk nagy méretű folyami kavicsokkal, sziklákkal is. A látvány fokozása érdekében a növények megfelelő csoportosításával, a fény-árnyékhatás maximális kihasználásával sokat tehetünk.

Egy modern kertben fontos, hogy a zöld gyep mindig az ápoltság érzetét keltse, ezért elengedhetetlen a rendszeres gyepápolás, fűnyírás. Ennek egyszerűbbé tétele érdekében a modern kertekben gyakran alkalmaznak határozott térelválasztásokat, tipegőket, melyek nem nehezítik a gyakori fűnyírást. A zöld gyep további hangsúlyozásának érdekében szintén elengedhetetlen az örökzöld fajok ültetése e kertekben. A tárgyak kiválasztásánál részesítsük előnyben a szürke és fekete, valamint a fehér és bézs színeket. A bútorok is nagyon fontosak a megfelelő összhatás elérése érdekében, melyek főleg kényelmesek és egyszerűek, de illeszkednek a lakás és a kert hangulatához. A kerti nappali a lakás nappalijának folytatása, nyáron szinte a szerves része, hiszen a nyitott erkélyajtón át biztosított a ki- és bejárkálás, a kinti tér a lakás részeként való használata.

Ezeket a növényeket válaszd, ha modern kertet szeretnél!

És végezetül álljon itt egy lista azokról a növényekről, növénytípusokról, amelyek minden modern kertben megállják a helyüket, és díszítő értékükkel tovább növelik a modernitás és a harmóniát:

Örökzöldek: tiszafa, ciprus, gömbtuja

Lombhullatók: oszlopos gyertyán, japánjuharok, gömbkoronájú lombhullatók

Cserjék, bokrok: babérmeggyek (örökzöldek), hortenziák, bangiták, puszpángok

Évelők és hagymások: díszfüvek, levendula, varjúhájak, árnyliliomok, kúpvirágok, díszhagymák.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A sóskaborbolya jellemzése, gondozása, szaporítása és gyógyhatásai

Következő cikk
orchidea

Az Orchidea (orchidea) gondozása, ápolása, termesztése, szaporítása

Kapcsolódó cikkek