fűmag vetése

A fűmag őszi vetése

Kiskertek gondozóinak sokszor okoz fejtörést, hogy mikor alkalmasabb a fűmagot elvetni ahhoz, hogy következő évre a pázsit megfeleljen az elvárt kívánalmaknak.
Vannak, akik arra esküsznek, hogy a fűmag vetés ideje tavasszal történjen, míg mások az őszi megvetésre esküsznek. Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya, egy azonban biztos: ahhoz, hogy kertünk szép legyen, szeretettel és odaadással kell gondoznunk.

Az őszi fűmagvetés előnyei

A nyári nagy forróságok elmúlta után, de még az őszi fagyok beállta előtt érdemes a fűmag vetéséről gondoskodni.
Két legfontosabb szabály a szép gyep eléréséhez: egyik a jó talaj előkészítés, a másik a megfelelő fűmag beszerzése.

Először is jelöljük ki a területet, amelyet gyepnek szánunk és tisztítsuk meg az esetleges gyomoktól. Ősszel már az oda nem illő gyomok sem kezdenek el fejlődni, így területünk tiszta marad. Lehetőség szerint a gyommentesítést mechanikus úton végezzük és ne használjunk gyomirtó szereket, mellyel szennyezzük és elpusztítjuk környezetünket.
Ezután a megtisztított területet lazítsuk fel és a talajlazítás során lássuk el a talajt a megfelelő tápanyagok bevitelével, amelyek a fű növekedése során segítik a fejlődésben. Ez lehet szerves trágya és műtrágya is. Ne feledkezzünk el a talaj fertőtlenítéséről sem, hiszen ha a gyomok hamarabb megindulnak a keléskor, akkor veszélyt jelenthetnek a szép gyep kialakulására.

fűmag vetéseAmikor elkészítettük a talajt, jöhet a fűmag szórása a talajra. Ma már nagyon jó és minőségi fűmagokat tudunk beszerezni. Keressük meg a kertünkbe illő minőségi fűmagot.
A magszórást érdemes kézzel végezni, nehezebb művelet, de a jó magszórás alapja a szép gyep elérésének.
A magszórás után öntözzük be jól a talajt, abban az esetben ha száraz az ősz többször, ha esős őszt kapunk, szerencsénk van, mert nem kell öntözni.

Az ősszel vetett fűnek négy-hat hétre van szüksége ahhoz, hogy kikeljen és megerősödjön az őszi fagyok beállta előtt.

fűmag vetése

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kukorica

Pattogatni való kukorica termesztése

Következő cikk
bodza

A festőbodza vagy fekete bodza jellemzői

Kapcsolódó cikkek