A lobélia (Lobelia) jellemzése, ültetése és gondozása

Itt az ideje az egynyári dísznövények telepítésének, hiszen pár nap múlva elérkezik virágvasárnap napja. Én úgy tanultam, hogy az egynyáriként nevelt virágok magjait azon a húsvét előtti vasárnapon kell elültetni. Az évelők mellett, nagyon szeretem az egynyári virágokat is, hiszen nagyon sok lehetőség van bennük arra, hogy kertjeinket, balkonjainkat, erkélyeinket örömtelivé, vidámmá varázsoljuk. Ilyen egynyári növény a lobélia is, melynek van csüngő és törpe változata.

A lobélia (Lobelia) jellemzése

A lobélia sűrűn elágazó, alacsony növekedésű, kecses apró virágú egynyári dísznövény. Dél-Afrika az eredeti élőhelye, onnan került Európába, így származásából adódóan jól tűri a meleg száraz nyarakat. Apró kis virágai egész nyáron át virágoznak, hajtásai kúszók, elfekvők, melyek elérhetik a harminc centiméteres hosszúságot is. Napjainkban már kapható több színben is, fehér és rózsaszínfajta is ismert, de legelterjedtebb és talán a legnépszerűbb a lila vagy kék lobélia. A növény júniustól egészen az első őszi fagyokig díszít.

A lobélia (Lobelia) ültetése és gondozása

A növénynek a napos vagy félárnyékos hely felel meg legjobban, azonban ültethetjük a kerti ágyásokon kívül, balkonládába vagy függőkosárba is, mindenütt megállja a helyét és szépen mutat. Szegélynövényként vagy talajtakarónak ültetve is jól funkcionál, és nagyon jól társítható más növényekkel is. Ültetés után öntözzük rendszeresen, a szárazságot nem jól viseli. Egy hónap eltelte után hetente egy alkalommal segíthetjük a virágzást serkentő tápoldattal, így biztosíthatjuk a folyamatos virágzást. Vágjuk vissza a növényt a nyár folyamán két alkalommal, ezzel segítjük és serkentjük az újabb virágzást, valamint megakadályozzuk a tövek elöregedését, főként a balkonládába történő nevelés esetén.

A lobéliát szaporíthatjuk, magvetéssel, melyhez a magokat március végén vessük el. Ültethetjük palántákról is, a kész palánták ültetése csak a májusi fagyok után történjen.

A pompás lobélia (Labelia x speciosa) gondozása

A növény felálló szárú nyáron virágzó körülbelül fél méter magas évelő. Kerti ágyások, balkonládák kiváló növénye, de ültethetjük kerti tavak mellé, arra a célra is kiválóan megfelel. Füzérszerű virágai változatos színben virágoznak, lándzsás leveleivel jellegzetes látványt nyújtanak. Az egyre kedveltebb és egyre szélesebb körben elterjedt növénynek a levelei nem csak zöldek lehetnek, hanem lehetnek bordó levelű változatai is. A pompás lobélia virágzása júliustól októberig, az első fagyokig tart. A növény közepes igényű, biztosítsuk számára a talaj folyamatos nedvességét, főleg a nyári időszakban legyen biztosított a vízellátása. A növény szára ősszel leszárad, de tavasszal újrahajt. Magról szaporíthatjuk.

A csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’) gondozása

A csüngő lobélia gyors növekedésű egynyári dísznövény, melyet ültethetünk talajtakaróként is, napos vagy félárnyékos helyre. Ahhoz, hogy a növény megfelelően fejlődni tudjon szükséges a folyamatos öntözése, és a heti egyszeri tápanyag utánpótlása. Túl sok gondozást nem igényel, ha virágzásra akarjuk serkenti, a túl hosszúra fejlődött hajtásokat vágjuk vissza.

A törpe lobélia (Lobelia erinus) gondozása

Hazánkban egynyáriként neveljük, és amire a nevéből is lehet következtetni, a növény alacsony növekedésű, sűrűn elágazó dísznövény.  Rendkívül bőséges a virágzása egész nyáron keresztül, egészen az őszi fagyokig. Legkedveltebbek a kék és lila virágú fajtái, de előfordul a rózsaszín és fehér színváltozata is. Apró virágai alig egy centiméteresek, melyek bőségesen a zöld levélzetet eltakarva virágoznak. Jól társítható más növényekkel is. Betegsége kártevője a lobéliának nem ismert.

Total
66
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Az árnyliliom (Hosta) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Következő cikk

A kúpvirág (Rudbeckia) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek