A kúpvirág (Rudbeckia) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy kiváló virágágyi dísznövény, amely kertekben, parkokban tömegesen ültetve mutat a legszebben. Díszfüvek társaságában, iringóval ültetve nagyon szép látványt nyújt. A magyar fajták jól társíthatók és színben is kiegészítik egymást. Tartható egynyári vagy kétnyári növényként, amit az éghajlat határoz meg. A kúpvirág virágai a százszorszépre emlékeztető virágok. Összetéveszthető a kasvirággal, mivel a kasvirág egyik népi neve a kúpvirág is, két külön nemzetségről van szó, mégis sok a hasonlóság a két növény között, környezeti igényei és megjelenésük tekintetében.

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) jellemzése és gondozása

Észak-amerikai inváziós faj, ami a tizenhetedik század elején került Európába, ahol dísznövényként ültették. Hazánkban az ezernyolcszáz nyolcvanas években honosodott meg, a nyugati országrészről terjedt kelet felé.

A magas kúpvirág lágyszárú évelő növény, ami másfél két és fél méter magasra fejlődik. Egyenesen felálló szára elágazó hamvas kékes felülettel. A levelek kékeszöld árnyalatúak, fonákjuk ritkán szőrös, színük kopasz.

A magas kúpvirág júliustól októberig virágzik, a virágok fészkes virágúak és száruk hosszú. A virágzat szélén hat-tizenhat sugárvirág található sárga színben. A termése szürke kaszattermés.

A növény gyorsan és erőteljesen növekszik, tőről is szaporodik sarjtelepekkel. Jól megél tűző napon is, de a félárnyékot kedveli, és a kissé savanyú talaj a legjobb az ültetéshez. A természetben a vízzel borított területeken, ártereken találkozhatunk vele, de jól viseli a szárazságot és a hőséget is. Fagyra nem érzékeny, jól tűri a hideget. Levelei mérgezőek.

A borzas kúpvirág Rudbeckia hirta) jellemzése és gondozása

Meleg és szárazságtűrő fél méter magas évelő, ami jól illeszkedik a szabadtéri környezethez. A  kert napfényes szegleteibe célszerű az ültetése, mivel meleg és szárazságtűrő növény. Gondozásra igénytelen növény, hosszan szinte egész nyáron át virágzik. A virágok szirma élénksárga színű, a közepe felé haladva sötétbarna színnel. Sokféle talajon megél, de a talajnak jó vízgazdálkodásúnak kell lennie. Az elnyílt és elszáradt virágok eltávolításával újabb virágzásra serkenthetjük a növényt. Saját maga elszórt magjairól könnyen szaporodik, hajlamos a túlszaporodásra is. A méhek és a rovarok kitűnő területe. Vágott virágként csokorba kötve vagy vázába is alkalmas a borzas kúpvirág.

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) jellemzése és gondozása

Az Észak-Amerikából származó pompás kúpvirág a nyár második felének jellegzetes dísznövénye, mely a kúpvirág fajok közül az egyik legnépszerűbb növény. A lágyszárú évelő bokros növekedésű, virágai fészkes margarétaszerű virágok, melyeknek színe nap sárga. A rövid levélnyélen viszonylag nagyméretű levelek fejlődnek, melyek finoman szőrösek.

A növény fagytűrő és könnyen nevelhető. Ültethető napfényes és félárnyékos helyre is, mindenütt jól érvényesül, és szépen fejlődik. Még az agyagos talajban is megél. Vízigénye átlagos, jól viseli a meleg nyarakat és az aszályos időjárás sem okoz gondot a növény számára. Időnként a túl nagyra növekedett töveket nem árt tőosztással átültetni, ezzel megfiatalítjuk a növényt. A szaporítás történhet magvetéssel és tőosztással, a tőosztással történő szaporítás az egyszerűbb.

Betegségek ritkán fordulnak elő a növényen, de időnként előfordulhat, hogy lisztharmat vagy levélfoltosság jelenik meg rajta. Kártevői a meztelen csigák, valamint a pajzstetvek.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A lobélia (Lobelia) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A csillagfürt (Lupinus) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek