Melyek azok az ehető virágok?

Régen gyerekkoromban szinte nem volt olyan gyermek, aki meg ne kóstolt volna valamilyen virágot, a kertben vagy kint a mezőn. Amikor a koszorút fontuk a gyermekláncfűből, aminek keserű ízét éreztük, vagy trombitáltunk a petúnia édes ízű virágával, nem is gondoltunk arra, hogy vajon ártalmas vagy hasznos. Tavasszal boldogan ettük az akácvirágot, nyáron a körömvirágot, miközben az udvaron lévő ásott kútba dobáltuk, mert ahogy beledobtuk „sergett” lefelé, amiért „kútbasergőnek” hívtuk. Mára már nagyon sok szakirodalom áll rendelkezésre ezeknek a növényeknek a tanulmányozásra és sajnos mára már a gyerekek sem kóstolgatják a virágok édes ízét, hiszen édességigényüket rengeteg mással kielégíthetik.

Éppen ezért is töltött el örömmel, amikor az idén Erdélyben jártunk és a vendéglátónk kisfia, aki barátságot kötött két kislány unokámmal, „megkínálta” őket olyan növénnyel, aminek virága édes volt, mint a gyermekek barátsága.

Az ehető virágokról általában

Egyik legfontosabb szempont, mielőtt felhasználnánk a virágot valamilyen ehető formában, hogy ismerjük származási helyét. Csak azt szabad felhasználni, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem mérgező. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy fogyasztható, akkor feltétlenül nézzünk utána, vagy kérjük szakember véleményét. A felhasználás előtt arról győződjünk meg, hogy honnan származik a növény, mert ha forgalmas út mellett nevelkedett, vagy nem rég vegyszeres kezelést kapott, többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Sajnos korunk népbetegsége lett az allergiás érzékenység, mely nagyon sokunknak okoz kellemetlen tüneteket, ezért figyeljünk arra, hogy a környezetünkben élőknek, vagy akikkel fogyasztani akarjuk a virággal készített ételeket, nehogy bajt okozzunk.

Egészségre ártalmatlan, ehető virágok

Kamillavirág: nagyon régről ismert és fogyasztott virág a kamilla, legismertebb felhasználási formája a kamillatea. Kiváló gyulladáscsökkentő hatása mellett dekorációnak is alkalmas süteményekhez.

Ibolya: nagyon elegáns, szép dekorációja lehet egy fehér torta, vagy világos sütemény tetején. Használható salátákhoz, desszertek díszítéséhez is.

Akácvirág: az utóbbi évek egyik népszerűvé vált szörp készítés alapanyaga, melynek egészségre jótékony hatását egyre többen felismernek és használnak. A begyűjtéskor kell figyelni, hogy tiszta forrásból származó virágot szedjünk.

Szegfű: kevesen ismerik és használják, pedig fűszeres ízének köszönhetően, alkalmas sós és édes ételek dekorációjaként, sütemények díszeként.

Hársfavirág: teaként terjedt el felhasználása, hiszen meghűléses betegségek, köhögés csillapító és görcsoldó hatása miatt igen népszerű gyógytea. A tea mellett szörpöt készíthetünk belőle, és díszei lehetnek egyes ételkészítményeknek is.

Búzavirág: egyik legkedvesebb virág, ami az utóbbi évtizedekben eltűnt a természetből a vegyszeres gazdálkodásnak köszönhetően. Szirmainak fűszeres íze és saláták kiegészítője valamint ételszínezésre alkalmas virág.

Koriander virága: frissen használva, szárítás és főzés nélkül ajánlott felhasználni úgy fejti ki gyógyító és egészségre hasznos hatását. Salátákhoz adva használjuk.

Rózsa: szirmai nyersen is fogyaszthatók, de készíthetünk belőle, szörpöt, lekvárt. Intenzív aromája desszertekben is jól érvényesül. A rózsa szirmai a kozmetikai ipar egyik fontos alapanyaga.

Levendula: napjaink egyik legnépszerűbb növénye, aminek virágai intenzív ízesítést adnak, saláták, húsok, süteményekhez használva. Teaként is használható.

Lilaakác: zamatos, illatos szép virágai saláták, italok díszítőeleme.

Kerti sarkantyú: minden része ehető, nyersen, antibiotikus hatása ma már közismert.

Árvácska: enyhén mentolos, zöld ízű, salátákhoz, koktélokhoz használhatjuk.

Total
9
Shares
3 hozzászólás
 1. Kedves Anna!

  Tudomásom szerint az akácok közül egyedül a fehér akác virága ehető, a lila akác mérgező.

  Üdvözlettel: Zita

  1. Kedves Zita!
   Valóban, a lilaakác virágáról ellentmondásosak a vélemények, egy biztos, hogy a termése mérgező. A virágját többen használják, ám én is óvatosan bánnék a felhasználásával, hiszen nem egyértelmű, a kipróbálástól pedig mindenkit óva intenék.
   Üdvözlettel:
   Anna

  2. Most csináltam lila akácvirágból szörpöt 4 litert akkor ez mérgező?? Ki kell önteni?? Köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A murvafürt (Bougenvillea) jellemzése és gondozása

Következő cikk

A mézbogyó (Lonicera caeulea) származása, jellemzése és termesztése

Kapcsolódó cikkek