locsolás

Öntözési egyszeregy a kertben

Ahogy egyre szárazabbak a nyaraink, úgy kényszerülünk egyre többet öntözni nyáron a növényeinket, hogy életben maradjanak és szépek legyenek. Nem mindegy azonban egyrészt az, hogy hogyan öntözünk, másrészt pedig, hogy mennyi vizet használunk erre, főleg, ha csapvizet kényszerülünk használni. Összefoglaltuk, hogy mire figyeljünk a kerti öntözésnél, és hogyan spórolhatunk a vízzel.

watering2

Öntözési tudnivalók a kertben

Forró nyarakon különös körültekintéssel kell a növényeink vízutánpótlásáról gondoskodnunk, hiszen nem mindegy, hogy mikor, hogyan, mit öntözünk rájuk. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Mindig várjuk meg, amíg lehűl a levegő és a talaj, vagyis mindig késő este vagy kora reggel (hajnalban) öntözzünk! Ez azért fontos, mert ha melegben öntözünk, akkor több víz fog elpárologni, a hűvösben pedig a víz nagy részét hasznosítani tudják a növényeink.
  • Ha lehet, ne érje a leveleket víz, ugyanis ha tűző napon locsoljuk meg a növényeket, akkor az a levelek megégéséhez vezet, ha pedig éjszaka, az könnyen vezethet különféle betegségekhez.
  • A legjobb, ha a növények egyenletes nedvességet kapnak, de a legjobbat akkor tesszük a növényeinknek, ha két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földet.
  • Ha öntözünk, akkor tegyük azt alaposan! A ritkább, de kiadós öntözés jobb a növényeknek, mintha sokszor kapnának kevés vizet.
  • Mindig úgy öntözzünk, hogy a víz biztosan elérje a gyökerek szintjét (alaposan), ellenkező esetben ugyanúgy szomjaznak a növények, mintha nem öntöztük volna meg őket.
  • Ne csak egy oldalról érje a víz a növényeinket, hiszen ez a gyökérzet egyoldalú növekedéséhez vezet, és ezzel a tápanyagfelvétel elégtelenné válhat.
  • Ne locsolja túl a növényeket, mert a pangó víz megakadályozza a gyökerek légzését a talajban.
  • Törekedjen a vízzel való takarékoskodásra (alul olvashatja, hogyan), ha teheti, építsen ki automata öntözőrendszert, és ezt kombinálja egy talajnedvesség mérővel.

watering

Spóroljon a kert öntözésénél!

A pénztárcánkat kímélendő, nem mindegy, hogy egy-egy locsolásnál mennyi vizet használunk el, hiszen az egész nyáron át tartó locsolás tetemes vízmennyiséget jelent, még egy kisebb méretű kertben is. Éppen ezért a legjobb, ha nem csapvízzel öntözünk, hanem megpróbálunk a kertünkben valamilyen alternatív vízforrást kiépíteni.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha van ásott vagy fúrt kút a kertben, ha pedig nincs, akkor fúratunk egyet öntözési célokra. Ezt egy tervezési és engedélyezési eljárás után szakképzett kútfúró segítségével tehetjük meg, ebből a kútból pedig szivattyús rendszer segítségével nyerhetjük ki a vizet, melyet vízszerelő szakember tud a kívánt módon kiépíteni. Ha kútvízzel öntözünk, akkor viszont vigyáznunk kell arra, hogy a kút hőmérséklete sokkal hidegebb, mint a felszíni hőmérséklet, ami sokkoló lehet a növények számára. Emiatt célszerű először egy hordóba vagy víztartályba szivattyúzni a vizet, és csak egy fél nap múlva használni öntözésre, amikor már elérte a megfelelő hőmérsékletet.

A legolcsóbb megoldás, ha az összegyűjtött esővizet is felhasználjuk a növényeink öntözésére (ez a növényeknek is a legjobb megoldás, hiszen az esővíz lágy víz, szemben a kemény csapvízzel). Ehhez szükségünk lesz esővízgyűjtő tartályra, vagy kialakíthatunk egy tavat, melyben ezt az összegyűjtött vizet tárolni tudjuk, és ebből fogunk locsolni szárazság esetén.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
muskátli

Régi nyarak királynője: a muskátli gondozása, szaporítása, virágzása és betegségei

Következő cikk

Vágott és vadvirágok lakásunk díszei

Kapcsolódó cikkek