Vágott és vadvirágok lakásunk díszei

Virágot szerető és kertészkedő ember egyik legnagyobb öröme, amikor elérkezik a tavasz és megjelennek kertünkben az első szépen kinyílott virágok. Először egy- egy csokor hóvirág, majd a lila kis ibolyának kell a hely a kis vázákba. Aztán jönnek sorban a tavasz hírnökei a gyöngyvirág, nárciszok, a tulipánok, majd egy szép csokor orgona díszíti a lakás különböző szegleteit. Színükkel és illatukkal gyönyörködtetik a környezetükben élők érzelem világát.

cutflowerSzinte nincs olyan ember, aki nem szeret virágot adni, vagy kapni, hiszen aki adja, és aki kapja, szeretetét, háláját fejezi ki a virággal. Ez a jó „szokás” meg volt már nagyanyáink idejében is, és hála az Égieknek napjainkban is szokása az embereknek virágot ajándékozni.  Vágott virágnak nem szükségszerű, hogy növényházban termesztett virágokat vásároljunk, az egyszerűbb, olcsóbb egynyári virágokból is bátran válogathatunk. De kiválóan alkalmas a mezei virág is: mint ahogy a nóta mondja: „bokrétát kötöttem mezei virágból, küldeném is nem is, messze-messze távol…”

A virág elkíséri az embert a bölcsőtől a koporsóig. Csokraink elkészítésének nincsenek külön szabályai, mindig az érzéseink és az adott pillanat dönt, hogy milyen virágcsokrot készítünk.

cutflower6

Bazsarózsa a szobában

Mindig sok örömet okoz, ha az ablak szép zöld növényekkel van teli. Még itt a zöldellő ablakban is szépen mutat, ha néha egy kis szín egy-egy virágcsokor kerül oda.  A látvány különlegessé, színesebbé válik.

A bazsarózsából már egy szál is robbanásként hathat, ha meg három szálat rakunk együtt a vázába, az már maga az örömtűz. A bordópiros bazsarózsa csokor önmagában is csodát alkot, de a rózsaszín a fehér csokrok is elvarázsolnak bennünket akár, egy csokorban akár külön-külön.

Ügyeljünk arra, hogy a virág és a váza egymáshoz illő legyen, mert elronthatjuk a harmóniát, ha nem a virág stílusához és jellegéhez határozzuk meg a vázát.

cutflower3

Vad és termesztett virágcsokrok

cutflower5Egy szépen összerendezett mezei csokor véletlenszerűen hat, úgy tűnhet mintha csak sétánk, vagy kirándulásunk alkalmával szedtük volna össze, és hazatérve csak gyorsan vázába tettük. A gyöngy vessző sárgás-fehér díszei és a bodza virágai jól megférnek egymással és illatukkal is hozzájárulnak az összhatáshoz.

A fűszalvia kék és fehér virágai, valamint a lilás rózsaszín bimbója a hagymásnövénynek kiegészítő színfoltjai egy csokornak.

Ki ne ismerné a vörös lóherét, melyet, ha más bokros virág közé rakunk, kiemeli és változatossá teszi a virág kompozíciónkat.

A nyár varázslatos sokszínűséget kínál a virágcsokrok készítéséhez, akár a kertünkből vágott három szál rózsával varázsolunk teljes illat-és színpompát, akár vásároljuk a csokornak valót.

Szerény virágok

cutflower4Ablakunkba téve a cserepes virágokkal jól mutathat például egy csokor vadboglárka.  De színesíthetjük a csokrot margarétával, kamillavirággal, amelyekből a réten egy egész csokorra valót szedhetünk. Ezek a szerény kis csokrok napsütést és nyári hangulatot varázsolnak lakásunkba. Figyeljünk arra, hogy ne rakjuk déli fekvésű ablakokba ezeket a csokrokat, mert nem tartanak sokáig, ugyanis a vágott virágok a meleget nem szeretik.

 

Rakhatunk mezei virágok közé, mivel jól kiemelkednek a csokorból: vadhagymák és metélő hagymák virágait, fűszálakat, vad turbolyát. Ezek a növények különösen a rózsaszínű vadvirágok között mutatnak jól.

Nem szükségszerű arra törekedni, hogy virágkötővel versenyezve alakítsunk ki magunknak vagy szeretteinknek virágcsokrokat, hiszen akár egy szál útszélén leszakított aprócska kis virág is tud nagy örömöt okozni, ha azt szeretettel és jó szívvel adjuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
locsolás

Öntözési egyszeregy a kertben

Következő cikk

Hogyan és milyen növényekkel ültessük be a virágládáinkat?

Kapcsolódó cikkek