A gyűszűvirág (Digitalis) jellemzése, ültetése és gondozása

A gyűszűvirág a romantikus hangulatú vadregényes kertek kedvelt díszítő növénye. A gyűszűvirág (Digitalis)  az ajakos virágúak rendjéhez és az útifűfélék családjához tartozó nemzetség. A növény gyógyhatással rendelkezik, hatóanyagai a szívelégtelenség elleni gyógyszerek alapanyagai. A sárga gyűszűvirág hazánkban is honos, mely a tölgyerdők jellemző virága, és fokozottan védett faj.

A gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) jellemzése, ültetése és gondozása

Magyarországon is előforduló kétéves növény. Első évben a tőrózsája fejlődik ki és második évben virágzik. Elvétve vadon is terem, hazánkban Pécs környékén, a Mátrában, a budai hegyekben füves, köves lejtőkön. A növény gyökere elágazó, szára egy méter magasra növő, levelei szórt állásúak, tőlevelei kezdetben tömött levélrózsát alkotnak, és virágzáskor elhervadnak. A virágok a szár csúcsán fürtökben helyezkednek el, melyeknek színe zöldessárga, fehéres, olykor lilásan erezett. A növény május-júniusban virágzik.

A gyapjas gyűszűvirág a párás, napos helyet szereti, jól fejlődik homoktalajon is, de a meszes, tápdús talaj a legalkalmasabb számára. A tizennyolcadik században kezdték a gyógyászatban használni, szívgyógyszerként. Házi szerként tilos a használata, halálos kategóriába eső növény!

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) jellemzése, ültetése és gondozása

Nálunk a hazai kertekben népszerű dísznövényként ismert, mely Európa területein vadon is nő, a sík és hegyvidékeken, illetve erdei irtásokon. Kétéves növény, mely a virágait a második évben hozza. A piros gyűszűvirág egy méter magas, finom szőrökkel borított, látványos virágú növény. Szép virágai harang alakúak, csüngőek a pártatoroknál pettyekkel, sötét foltokkal. Azonos oldalon alkotnak fürtöt a hajtáson a virágok, fehér, bíborvörös, rózsaszín, vagy sárga színben. A virágzás ideje június-július. Mivel mérgező növény, olyan helyre szabad ültetni, ahol a gyermekekre nem jelenthet veszélyt!

Lehetőleg félárnyékos helyre ültessük, de árnyékban, sőt fák alatt is megél. A nyirkos tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ültethetjük kerítés mellé, alacsonyabb növények háttereként, házfal mellett is szépen mutat. Társíthatjuk páfrányokkal, harangvirágokkal, vagy más erdei növényekkel. Szaporíthatjuk magról is, melyhez magunk is begyűjthetjük a magokat, melyek gyorsan csíráznak. A palánták pár hét alatt kihajtanak, melyeket ősszel a végleges helyére ültethetünk, és mivel a gyűszűvirág fagytűrő növény a fagyok nem jelentenek veszélyt a növény számára.

A sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora) jellemzése és gondozása

A sárga gyűszűvirág száraz tölgyesek, erdei nyiladékok sárgavirágú feltűnő növénye. Hazánkban elsősorban az Északi-középhegységben gyakori.  Fél-egy méter magas évelő növény, melynek a hosszú fürtben nyíló virágai a gyűszűre emlékezetnek, amiről a nevüket kapták. A száron a levelek szórtan helyezkednek el, lándzsa alakúak és finoman fűrészes szélűek. A levelek színükön fényes, fonákjukon molyhosak.  A növény virágai egy oldalra néző fürtben nyílnak. A virágok színe sárga, vagy sárgás barna. A virágzás júniustól augusztusig tart, útbevágásokban, tölgyesekben találkozhatunk vele. A sárga gyűszűvirág is erősen mérgező, házilag alkalmazni nem szabad! A növény kivonatából gyógyszert készítenek.

A sárga gyűszűvirág is magról szaporítható növény.

Total
23
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Az aranyvessző (Solidago) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek