tölcsérjázmin

A tölcsérjázmin (Diplandenia Sundaville) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy különleges nevű és egyben különleges növény a tölcsérjázmin. Származása Dél-Amerika, a meténgfélék csoportjához tartozik, ahol körülbelül százhúsz fajt tartanak számon. Teraszokon, erkélyeken elhelyezve egész nyáron díszít, és mediterrán hangulatot teremt. A tölcsérjázminnak nagyon sok fajta változata létezik, egészen az apró kis virágúaktól, a nagy hatalmas virágokkal rendelkezőkig. A mediterrán országok kerti virága a tölcsérjázmin, a mi éghajlatunkon azonban csak nyáron rakhatjuk szabadba, egyébként szobanövényként nevelhető.

Mi jellemzi a tölcsérjázmint (Diplandenia Sundaville)?

A tölcsérjázmin örökzöld, fás szárú, kúszónövény, melynek sötétzöld kerekded levelei fényesek. Gyorsan fejlődő növény, hajtásai gyorsan nőnek, célszerű a növényt virágzás után visszametszeni. Virágozni tavasszal kezd, a virágok tölcsér alakúak, melyre a nevében is utal. A növény egészen októberig gyönyörködtet sokféle színű virágaival. A virágok színe a fehér, a piros és árnyalatai, a rózsaszín és már sárga színben is pompázik. Mediterrán származásából kifolyólag a meleg napos helyet kedveli, de megél félárnyékos helyen is, inkább száraz levegőn, mivel a páradús környezet megbetegítheti, levelei lehullhatnak. Nem szereti azt sem, ha sűrűn van áthelyezve, tartózkodjunk a gyakori mozgatásától. Ha szükséges fejlődéséhez kapaszkodásához biztosítsunk megfelelő rácsot, vagy támasztékot, akkor szebben fejlődik a növény.

A tölcsérjázmin (Diplandenia Sundaville) gondozása

A növény átültetését, ha sikeres volt az átteleltetés, tavasszal célszerű elvégezni szükség szerint nagyobb cserépbe. Az öntözést szükség szerint végezzük, lehetőleg esővíz legyen az öntözéshez használt víz, és vigyázzunk arra, hogy soha ne öntözzük túl, ne legyen alatta pangó víz. A nyári hónapokban, virágzás idején a tápoldatot hetente adagoljuk, télen nincs szükség tápanyagpótlásra és télen öntözni is ritkábban kell.

A teleltetés száraz, közepesen meleg helyiségben történjen, a hidegben elpusztul, kényes az átteleltetésre, nagy figyelmet és gondozást igényel. Télen a leveleit lehullajtja, de nem kell kétségbe esni ez a tölcsérjázmin esetében természetes jelenség. Tavasszal mielőtt a levelek fejlődni kezdenek, elvégezhetjük a metszést, ritkítást. A növény gyorsan növekszik, megnőhet két-három méteresre is, számoljunk hely igényével.

A tölcsérjázmin (Diplandenia Sundaville) ültetése, szaporítása

Bármilyen talaj megfelel számára, csak a talaj legyen jó vízáteresztő és laza. Szaporítani a hosszú egyenes se nem túl erős, se nem túl gyenge vesszőket vágjuk le késő ősszel, vagy a téli hónapokban (január-február). A vesszők hossza húsz centiméter legyen és legalább két rügypárral rendelkezzen, a dugványon egy alul és egy felül. Az alsó rügy alatt fél centivel a felső rügy felett másfél centivel vágjuk el. Az alsó vágás egyenes a felső ferde vágás legyen.

A földbe úgy helyezzük a dugványokat, hogy a felső rügy a talaj felszíne felett legyen. A szükséges rést a dugványozáshoz ásóval nyissuk meg.

A tölcsérjázmin metszés alkalmával fehér nedvet enged, ami bőrünket irritálhatja, illetve szervezetbe kerülve mérgezést okoz, ezért a megfelelő védekezést alkalmazni kell.

A növényt általában levéltetvek támadhatják meg, mely a rossz elhelyezésre vagy gondtalan nevelésre utal. Erősebb vízsugárral távolítsuk el a károkozókat.

A viaszos pajzstetvek megjelenése vízhiányra elégtelene öntözésre utal, ilyenkor öntözzük gyakrabban a növényt és a lakás levegőjét időnként párásítsuk.

A tölcsérjázminokat még a gombás betegségek is károsíthatják, melyeket előidézhet a túl- öntözés vagy a nem megfelelő szellőzés. Ebben az esetben a növény levélzetét célszerű megritkítani.

Total
84
Shares
15 hozzászólás
 1. “Télen a leveleit lehullajtja, de nem kell kétségbe esni ez a tölcsérjázmin esetében természetes jelenség.” …Korábban pedig azt írtad, örökzöld. Kicsit összezavarodtam, segítenél? 🙂

  Remek cikk egyébként, köszi! 🙂
  Egy másik növény-fan
  😉

  1. Kedves Plantae!
   Teljesen igazad van, javítottuk a cikket, így helyes: a trópusokon örökzöld, nálunk, mivel a növény rendkívül érzékeny a hidegre, 8-10 C fok alatt lehullajtja a levelét.
   Köszönjük a jelzést, további jó kertészkedést kívánok!
   Üdvözlettel:
   Anna

   1. Kedves Anna. Tavaj balkonládában láttam és lefelé futott mint a muskátli. Írnál erröl pár szót, menyi kell egy ládába, egymástól hánzy cm re ültessem? Köszönöm szépen.

 2. Kedves Anna!
  Segítséget szeretnék kérni. Van egy fehér, gyönyörû tölcsérjázminom, és nagyon szeretném átteleltetni. Viszont: télikertem nincs, még mindig virágzik! ( Nov.14) és már tartósan 8fok alatt az idôjáras. Mit tegyek? Megmetszeni nem tudom még.Ha behozom meleg lesz neki. Ha nem elfagy. Vagy mégsem? Tudna tippet adni? Koszonom! Viki

  1. Kedves Viktória!
   Igen, minden igaz, amit leírt, 8 C fok alatt már érdemes teleltetőbe vinni a növényt, ha nincs ilyen. szerintem a lakásban is meg lehet próbálni átteleltetni, bár ekkor a jövő évi virágzás elmaradhat, hiszen nem lesz a növénynek nyugalmi időszaka. Sokan éppen emiatt egynyáriként tartják, és következő évben újat vásárolnak. Én mindenképpen megpróbálnám átteleltetni, még akkor is, ha nem a legideálisabbak a körülmények hozzá. Egy próbát megér.
   Üdvözlettel: Anna

 3. Kedves Anna! Van egy piros tölcsérjázinom, ami sikeresen áttelelt,a hideg, de napos teraszon. Ősszel tetves volt, amire permetet kapott. Most szép, dús, tele virággal. Már a visszavágást lekéstem. Azt látom, hogy a csúcsos, piros szép nagy virágbimbók, tekeredettek, fehérrel kevertek, furcsa formájuk van. Ez milyen betegség lehet? Most szeretném a jázmint nagyobb cserépbe ültetni, és kap egy nagyobb futtató rácsot is. Majd kiviszem az udvarra. Előre is köszönöm válaszát. Zsuzsa

 4. Múlt év őszén lettem figyelmes arra, hogy egy ág mintha háromfelé ágazott volna, de mindhárom megállt a fejlődésben. Színe ugyanolyan volt mint a száré. Nem bántottam. A tél folyamán is figyeltem, nem volt változás. Mostanában, hogy újra a tornácra került, alaposabban szemügyre véve, azt lehetett látni, hogy ezek a valamik két oldalt felrepedtek. Letörtem őket . Szárvastagságúak voltak, csak elszáradtnak tűntek. A repedés mentén felnyitva, mint egy száraz babhüvelyt, olyan magokat találtam mint a gyermekláncfű magjai. Kérdésem lenne, hogy hogyan is kell elvetni, mert erről még sehol nem olvastam. Válaszát előre is köszönöm.

 5. Ugyanezt szeretném kérdezni, piros tölcséres jázminom magot hozott, hogy kellene elvetnem hogy növény legyen belőle?

  1. Kedves Mária!

   A tölcsérjázmin elsősorban fás dugványról szaporítható, magról nehézkesebb, de nem lehetetlen, ha szeretne vele kísérletezni, akkor ültesse a magokat laza, jó vízáteresztő képességű talajba, és a ládára, cserépre helyezzen nejlonzacskót, így biztosítva az állandó nedvességet. Tegye meleg, világos helyre, de ne érje tűző nap. Kérem, hogy ha sikerül a szaporítás, számoljon be itt a többieknek a tapasztalatokról! 🙂
   Üdvözlettel:
   Anna

 6. Kedves Anna! A virággal és bimbókkal teli tölcsérjázminom levelei sárgulnak, minden nap 1-2 levelet leszedek róla, vagy maguktól leesnek.Védett napos helyen van, nem tudom mi lehet a baja, de szeretném megmenteni. Mit tegyek, hogy megmaradjon? Előre is köszönöm a válaszát!

 7. Kedves Anna!
  Most épülő családi házam Dunára néző É-i fekvésű télikertjébe szeretnék növényeket telepíteni, és ebben kérem a segítségét.
  A télikert 30m2 nagyságú és az üvegfelülete 10m x 2,3m.
  Előre is köszönöm válaszát.
  B.Ferenc

 8. Kedves Anna!
  Sikerült kiteleltetnem egy piros tölcsérjázmint. Hosszú egészséges indámet ne élt előző évben. Melynek hossza a tél folyamán kicsit tovább nőttek. Nagy cserépben van. Átültetése már túl nagy. Néhány levelet dobált el a pihenő időszakban. Fényesen, sötétzöldek szépek a levelei. Új, magasabb karót/támasztékot kapott. Viszont nincsenek virágbimbók. Mi tévő legyek, hogy tavalyi virágpompályát megismételhesse? Köszönöm előre is segítő válaszát! Marcsi

 9. ÜDVÖZLÖM.Sikeres teleltetés után kikerült a kertbe a tölcsér jázmin.Most vettem észre,hogy a levelei dobálja,hónapos és németül sárguló ,kagylósodik.Sok neki a napfény?

 10. Elnézést a telefonom átírta.A levél fonák hólyagos, némelyik sárgul,és kagylósodik az új levél és sárgás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tubarózsa

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) jellemzése, ültetése, gondozása

Következő cikk
phlox

A lángvirág (Phlox paniculata) jellemzői, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek