zefírvirág

A Zefírvirág (Zephyranthes carinata) jellemzői, gondozása, szaporítása, teleltetése és betegségei

A zefírvirág, mely rokona a klíviának és az amarilliszeknek újabban kezd elterjedni a magyar virágkedvelők körében. A közép- és Dél Amerikából származó növénynek több faja ismert, a nemzetségbe mintegy 30-an tartoznak. Esőliliom, szellővirág néven is ismert.

A zefírvirág jellemzői

zefírvirág

A zefírvirág keskeny, fűre emlékeztető sötétzöld levelekkel rendelkezik, virágzáskor nagyméretű, rózsaszín virágokat hoz. A virágok csupán néhány napig nyílnak, és esténként becsukódnak a kedves kis tölcsérek. Legjobban ládában, nagyobb virágcserépben mutat jól, amikor a virágok csoportokba rendeződnek. Hagymás, nem télálló növény. Vágott virágnak is alkalmas.

 

A zefírvirág gondozása, virágzása

A zefírvirág nem túl igényes növény, ám a nyári virágzásához nem árt betartani néhány alapelvet.

zefírvirágHa cserépben, ládában vagy konténerben tartjuk, akkor nem szükséges minden évben átültetni, mert ezzel visszavetjük a virágzást. A virágzást serkenthetjük, ha két hónapig pihentetjük a hagymákat, ilyenkor szárazon tartjuk őket, és ezt követően bőségesen megöntözzük. Július-augusztus hónapokban folyamatosan virágzik, ha jól jártunk el a gondozás során.

Elhelyezését tekintve a napos helyet kedveli, és szereti, ha nyirkos a talaja. Hagymáit ültessük jó vízáteresztő képességű, laza talajba. Nyáron öntözzük rendszeresen, télen nem szükséges öntözni.

Elvirágzás után – hasonlóan az amarilliszekhez – levelei elsárgulnak és a növény pihenésre rendezkedik be.

A leggyakoribb változata a rózsaszínű zefírvirág, de ismeretesek még hófehér, mexikói (sötétrózsaszín), sárga változatai is.

zefírvirág

A zefírvirág teleltetése

Mivel a zefírvirág nem tűri a fagyot, hagymái elpusztulnak, ezért az első fagyok megjelenése előtt helyezzük cserepét fagymentes helyre. Télen egyáltalán nem szükséges öntözni, ám ne hagyjuk a hagymákat teljesen kiszáradni.

zefírvirágA zefírvirág szaporítása

A zefírvirágot sarjhagymáinak leválasztásával szaporíthatjuk.

A zefírvirág betegségei, kártevői

Különösebb betegségei nem ismertek, időnként a meztelen csigák, csigák megtámadhatják.

Total
110
Shares
2 hozzászólás
 1. Elnézést a zavarásért, érdeklődni szeretnék, hogy ZEFIR virág hagymát mikor lehet vásásrolni és milyen színekben vannak és mennyi az áruk. Valamint keresek még Völgycsillagot rubintvörös színben, van-e és mennyi az ára? Köszönöm üdv. Vízhányóné

  1. Kedves Vízhányó Imréné!

   Oldalunk nem webáruház, ezért nem forgalmazunk növényeket, így a kérdéseire sem tudunk válaszolni. Legyen szíves felkeresni egy webáruházat, ahol forgalmazzák ezeket a növényeket!
   Köszönöm megértését!
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása, szaporítása, teleltetése és betegségei

Következő cikk
vízipálma

A vízipálma (Cyperus alternifolius) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek