vadszolo

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

vadszoloGyakran ültetett és igen elterjedt dísznövény a közönséges vadszőlő, amely kerítéseket, falakat takar, nyáron zölden díszlik és ősszel látványosan vörösre vált. A különböző vadszőlő fajok a figyelmet különböző árnyalatúra színeződő leveleikkel hívják fel magukra. Termésfürtjeik ősszel november környékén nyújtanak különleges látványt. A vadszőlő cserjék erőteljes kúszó növekedésüknek köszönhetően tekintélyes kort és méreteket érhetnek el. A Mexikó északi felén őshonos növény előfordul Észak-Amerika keleti, középső és dél-nyugati részén, Európába valószínűleg a tizennyolcadik század végén került be dísznövényként. Hazánkban, a hatvanas években ki vadult a kertekből, és napjainkra már inkább gyakori az elterjedése a folyók árterein és ligeterdeiben. Olyan kúszónövény, amely  Európában inváziós fajként terjed.

A közönséges vadszőlő jellemzése

A közönséges vadszőlő egy évelő fás szárú kúszócserje. A növény hajtások kérge fiatalon simák, kopaszok. A hajtások kunkorodó kacsokkal kapaszkodnak a falakra, sziklákba, fatörzsekbe. A nyár közepén virágzó növény nem feltűnő apró kétivarú virágai bugavirágzatot alkotnak. A virágokat a rovarok igen kedvelik, mivel bőven terem nektárt. Nagyon hasonlít a közönséges vadszőlőhöz a tapadó vadszőlő és a repkényszőlő.

A közönséges vadszőlő ültetése és gondozása

A növénynek bármilyen talaj megfelel, megél még a nehezen művelhető talajokon is. Jól ültethető napos és félárnyékos helyre, de az árnyékos helyet is tolerálja. Igaz, napos helyre ültetve a levelek elszíneződése sokkal szebb lesz.

A vadszőlő vízigénye nem nagy, azonban mint minden más növény esetében, nagy meleg vagy túl száraz nyarakon nem árt, ha időnként megöntözzük, frissebbek, szebbek lesznek a levelek. A növény növekedése gyors ezért alkalmanként metsszük meg, vagy vágjuk vissza.

Ültetése ültető gödörbe történjen, melybe mielőtt bele helyezzük a növényt, rakjunk tápanyagban gazdag virágföldet, ami segíti a csemete gyökeresedését, illetve későbbi fejlődését. Méterenként egy-két vadszőlő tövet ültessünk, a növekedés intenzív, hamar befutja a kívánt területet.

A repkényszőlő (Parthenocissus tricuspidata) jellemzése

A legértékesebb faj ami valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik, melynek legelterjedtebb fajtája a ’ Veitchii’ nevezetű fajta. Levelei ősszel fénylő narancs-vagy skarlátvörös színre váltanak. Kiválóan alkalmas a sima falak befuttatására is, napos vagy félárnyékos helyen is megél. Télen nagy hideg esetén a házak északi oldalán megfagyhat.

Ligeti szőlő (Vitis sylvestris) jellemzése

Őshonos és védett vadszőlőfaj a ligeti szőlő, ami nehezen szerezhető be. Jól telepíthető napra vagy félárnyékba is, vízigénye közepes. Ez a fajta is kacsokkal kapaszkodik gondozása és ültetése megegyezik a közönséges vadszőlőével.

 

 

A tapadó vadszőlő (Parthenocissus Quinquefolia) jellemzése

Ez a fajta is kedvelt és gyakran ültetett fajta, melynek lombja ősszel bíborpirosra színeződik. Terjedése függőleges irányba történik ezért alkalmas lehet tűzfalak befuttatására. Napos helyre ültetve és nem megfelelő vízellátás mellett a növény alacsony marad, ezért félárnyékos vagy árnyékos helyre és jó vízellátású talajba ültessük.

Mivel a növény tapadókorongjai nehezen szedhetők le a falról, csak olyan helyre engedjük felfutni a növényt, ahonnan nem kívánjuk leszedni a későbbiekben.

A vadszőlőfajtákat betegségek, kártevők csak ritkán károsítják.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
judasfa

A júdásfa (Cercis siliquastrum) jellemzése és gondozása

Következő cikk

A kökörcsin (Pulsatilla) jellemzése, nevelése és gondozása

Kapcsolódó cikkek