Levélkaktusz (Epiphyllum) gondozása, virágoztatása, szaporítása és betegségei

Mint minden virágnak, így a kaktuszoknak is vannak kedvelői, és vannak, akik semmi áron nem tartanának kaktuszt lakásukban. Azonban egyediségük és különleges kinézetük miatt, még ha kellemetlen tüskét is hordoznak, sokak kedvelt virága. A virágok, is mint minden élőlény megérzik azt, hogy szeretik őket, így a kaktuszok is. Ha nem kapnak megfelelő gondoskodást, szeretet hiányában elpusztulnak.

Kaktuszt gyűjtő, vagy kaktuszt szerető ember lakásából nem hiányozhatnak a levélkaktuszok sem, habár ezek a fajták nem a tüskés kaktuszok közé tartoznak.

eph2A levélkaktuszok származásukra nézve már szinte mind hibrid fajták, vagyis különböző fajták keresztezésének eredménye. Jellemzője valamennyi fajtának, hogy igen dekoratívak és akár húsz centi hosszúra is megnövő virágok. Nemesítésük nem ért véget, még napjainkban is újabb és újabb fajtákat állítanak elő. Korábban a gyökérzete nagyon gyenge volt a levélkaktusznak, ezért nemesítették jól fejlett gyökérzetű fajtával, melynek köszönhetően ma már gazdagon virágzó fajtájával rendelkezünk.

Gondozása

Gondozására nézve egyszerű a gondozása abban az esetben, ha ismerjük a nyugalmi időszak titkait. A nyugalmi időszakok, és a buja virágzás titka a megfelelő hőmérsékletekben rejlik.

Tavasszal és nyáron szereti a levélkaktusz a meleget, de télen a nyugalmi időszakban ne legyen az állandó hőmérséklet nyolc és tíz foknál magasabb.

Virágoztatása

A levélkaktusz virágai a hosszú levelek végén találhatók.  Már a bimbókról felismerhetjük a majdani virág színét.  A növény, ha egészséges a levelei zöldek és fényesek. Néhány fajtának húsz centi hosszú is lehet a virága.  Sok féle színben pompázik, melyek lehetnek rózsaszín, fehér és vörös fajták, egészen a liláig. A levélkaktuszok virágainak illatuk nincs.

eph3

Februártól, amikor újra növekedni kezd a növény, tegyük világosabb helyre, és kezdjük el óvatosan öntözni. Amint megjelennek az első bimbók az öntözés lehet intenzívebb, ekkor már mozgatni nem szabad a növényt. Ha a gondozásra vonatkozó tanácsokat betartjuk, a levélkaktusz heteken keresztül megajándékoz bennünket virágaival.

Amikor a virágzás befejeződött a levélkaktusznak nyugalmi időszakra van szüksége. Erre a szabadban egy félárnyékos hely megfelel számára. A levélkaktuszokat virágos kertbe nem szoktuk kiültetni, de teraszon vagy az erkély sarkában meghúzódva jól érzi magát. Augusztusban átültethetjük és ekkortól már több vízre van szüksége és trágyázzuk hetente egy alkalommal.

Teljes nyugalmi időszakában szeptembertől januárig az öntözését fokozatosan csökkenteni kell, és novembertől már hűvös helyen legyen. Fűtetlen szoba, vagy hűvös kamra is megfelel számára.

Szaporítása

eph4A levélkaktusznak szaporítása egyszerű, levéldugványokkal történik. Vágjunk le egy egészséges levelet, melynek vágási felületét hagyjuk egy napig száradni.  A levél vastagabb részét ültessük el és két-három hét múlva megjelennek a gyökerek. Több dugványt is ültethetünk egy cserépbe. Sok ideig, akár két-három év is eltelik, amíg a levélkaktusz meghozza az első virágait, tehát legyünk türelmesek.

 

 

Betegségei

Ha a bimbók lehullanak, a növényt áthelyeztük másik helyre, nem szabad csak a helyén hagyni.

Rothadás a szár végeken, arra utal, hogy a növény hideg és párás helyen állt. Főleg télen nyugalmi időszakban ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl.

Amikor a levelek ráncossá válnak, általában télen fordul elő, ilyenkor a növény kevés vizet kapott. Ilyenkor egy kissé öntözzük meg.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
apricot

A kajszibarack termesztése

Következő cikk
muskátli

Régi nyarak királynője: a muskátli gondozása, szaporítása, virágzása és betegségei

Kapcsolódó cikkek