jukka

A jukka, pálmaliliom (Yucca) jellemzői, gondozása, szaporítása, betegségei

jukkaÉvtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a jukka, vagy magyar nevén a pálmaliliom hazánkban, szinte minden háztartásban megtalálható belőle egy-két szép példány. A szobanövény népszerűségét vonzó látványa, termetes mérete és egyszerű gondozása csak növeli.

A jukka, pálmaliliom jellemzői

A jukka Közép-Amerikából, Főleg Mexikóból származik, számos faj és alfaj tartozik a nemzetségébe. Eredeti élőhelyén sokkal hatalmasabbra megnő, mint hazánkban szobanövényként, bár így is elérhetik a 3 méteres magasságot is. Vastag, kemény, hosszúkás levelei sötétzöldek, a törzses jukkák levelei a csupasz törzsből nőnek ki, a törzs nélküli változatoknál a növény hajtása közvetlenül földbe van ültetve, onnan hajt ki.

A jukka, pálmaliliom gondozása

A jukka rendkívül egyszerűen nevelhető, nem igényel különösebb törődést, jól tűri a rendszertelen öntözést és a száraz levegőt is. Éppen emiatt távfűtéses panellakásokban és agglegények számára is kitűnő választás lehet!

jukkaA jukka a hőmérsékletre sem érzékeny, egész évben meleg, napos helyet igényel, nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre, balkonra, de akár a virágoskertbe is kiültethetjük, ilyenkor is nyugodtan állítsuk napsütötte helyre. Persze kihelyezés előtt fokozatosan szoktassuk a közvetlen napfényhez a szobában nevelt növényt, hogy levelei megedződjenek, és ne égesse meg őket a nap.

Ügyeljünk rá, hogy a szoba hőmérséklete télen se essen 10 C fok alá, tartsuk a növényt ekkor is szobahőmérsékleten.

Átültetni nem szükséges minden évben, csupán akkor, ha a jukka kinőtte a cserepét, ebben az esetben tavasszal ültessük át, általános virágföldbe. A nagyobb, méretes növények átültetése nehézkes lehet, ilyenkor elegendő, ha a felső földréteget cseréljük csak ki tápanyagban gazdag virágföldre.

Nyáron öntözzük hetente, ilyenkor több vizet igényel, ám földjét hagyjuk kiszáradni két öntözés között. Télen ritkábban öntözzük. Nyáron érdemes kéthetente tápoldatozni, és ilyenkor vízpermettel is párásíthatunk körülötte. Jó tudni, hogy a növény a törzsében tárolja a vizet (a törzses változatoknál), ezért ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl.

A jukka, pálmaliliom szaporítása

jukkaA jukkát szár- vagy hajtásdugványokról szaporíthatjuk. A szárdugványokról szaporítás során a felkopaszodott szárat vágjuk 4-5 cm-es darabokra, egyik végüket mártsuk gyökereztető hormonba, és ültessük el őket laza, jó vízáteresztő képességű talajba. Takarjuk le átlátszó fóliával és gondoskodjunk róla, hogy állandóan nedves legyen a földje. Biztosítsunk számukra szobahőmérsékletű levegőt, és némi szellőzést (például a fólia kilyukasztásával). Kb. 3-4 hét alatt megjelennek a levelek, ekkor már levehetjük róla a fóliát, ám várjunk még 2-3 hetet az átültetéssel, míg a növény megerősödik.

A hajtásdugványról való szaporítás némileg egyszerűbb, ebben az esetben vágjuk le a növény leveles hajtáscsúcsát vagy oldalhajtását. Ültessük el laza virágföldbe.

A jukka, pálmaliliom betegségei és kártevői

A jukka érzékeny a fényhiányra, ebben az esetben levelei sárgulni kezdenek. Helyezzük át a növényt naposabb helyre, és távolítsuk el az elsárgult leveleket.

Időnként a levelein szürke bevonat keletkezik, ez gombabetegségre utal. Ez lehet a túlöntözés vagy a vízzel történő permetezés következménye, ezt szüneteltessük egy időre, és állítsuk a növény cserepét szellős helyre.

A kártevőket tekintve leggyakrabban a pajzstetvek támadják meg, ezek jelenlétére a levelek fonákján megjelenő barna foltokból következtethetünk. Kezeljük a növényt rovarölő szerrel.

Total
2
Shares
29 hozzászólás
 1. Kivancsi lennek hogy mi tortenhetett a jukka palmammal, ugyanis ugy tunik laldoklanak egyes hajtasai belulrol (a fiatal sarjtol) kifele, kokadnak a levelek. Vajon hogyan tudom meggyogyitani?
  Szertnek kepet kepeket kuldeni rola! Ezt hogyan tudom megtenni?

  1. Kedves Liz!
   Kép csatolására a Facebook-oldalunkon keresztül van lehetőség, privát üzenetben. Nem lett véletlenül túlöntözve?
   Anna

 2. Kedves Anna!

  Kb. 2 hónapja vásároltunk Yukka Liliomot. Szobában van, közepesen fényes helyen. Az alsó tő 2 hete lekókadt és felpuhult a törzse. A levelei tőbe megtörtek és lehajlottak. A Puha részt merőlegesen levágtam, a megmaradt szár kemény és életképes és nem “bűzös”. Kérdésem az, mit tegyek, hogy kihajtson.

  Köszönettel :Lajos

  1. Kedves Lajos!
   Nekem a leírtak alapján úgy tűnik, hogy a növényt túlöntözhették. Ha így van, akkor a legjobb, ha azonnal átülteti, ami megmaradt a növényből, és nem öntözi túl gyakran, mert a jukka nem vízigényes, és túlöntözés esetén elrothadhat a szára és a gyökere is.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Kedves Anna:
  Kérdésem az lenne a felkopaszodott részt hogy lehetne “rügyfakadásra ” bírni?
  Köszönettel: János

  1. Kedves János!

   Én a jukkák éves átültetésénél mindig följebb vágom a növényt a gyökerénél, vagyis csak egy gyökeret hagyok neki legfölül, így a szár is egyre mélyebbre kerül. Ezzel a módszerrel szoktam csökkenteni a felkopaszodott szárat. Nagy valószínűséggel előbb-utóbb a felkopaszodott szár magától is ki fog hajtani, nekem már többször történt ilyen, esetleg meg lehet próbálni, hogy elvágja a szárat, kigyökerezteti, a megmaradt gyökér és szárrészt pedig elülteti, ami nagy valószínűséggel ki fog hajtani, így két szép növény lesz.
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. Kedves Anna! Köszönöm szépen az információt . Legyen szép napja! Üdvözlettel János

 5. Üdv pár napja kaptam tövesztett Yucca pálmát jelenleg vízbe vannak. Az egyik elkezdett gyökerezni. Kb.: Meddig legyen vízbe,hogy át lehessen földbe ültetni ? Amíg vízbe van a vízet kell cserélni ?

  1. Kedves Sándor!
   A vizet nem szükséges cserélni, amíg a vízben vannak az ágak, de pótolni szükséges, ha elpárolgott. Ha megjelentek a gyökerek, utána egy kb. két héttel már be lehet ültetni földbe, addigra elég nagyra nőnek a gyökerei.
   Üdvözlettel:
   Anna

 6. Üdv segítséget szeretnék kérni . Az egyik Yucca Pálmám amit nem rég kaptam és nem rég kezdtem el gyökereztetni ilyen barna foltok vannak rajta . Lassabban fejlődik mint a másik,pedig mind a kettő egyszerre lett levágva. A másikon itt ott van 1-2 de őt már szeretném ültetni . Ültetés előtt mivel tudnám kezelni őket ? Egy oldalon azt írták ezek lapos tetvek ,de nem mondtak rá semmit . Van képem is csak nem tudom hova kell feltölteni . Köszönöm előre is a segítséget.

 7. Segitseget kérnék.Yucca gyönyörü 3éves élettel teli levelekkel,viszont a szára üreges lett,a földben rengeteg apró szárnyast találtam,es 2db kb 2cm-es kukacokat!!!!!
  Mit tudok tenni?
  Vágjam le a hajtásokat?
  Vagy?
  Sosem láttam ilyet,segitsetek
  Nagyon szép a növeny külömben.

  1. Kedves Mária!
   A növényt mindenképpen átültetném, majd bepermetezném valamilyen felszívódó rovarölővel. Gyökerei megvannak?
   Üdvözlettel: Anna

 8. Kedves Anna!
  Segítségét kérem tanács formájában.
  “Öreg” yukám 3-3,5 méteres lett. Stabil vastag szára, de a tetején levő koronája alsó több sor levélzete szárazon lóg. (Lógott.)
  Egyrészt emiatt s magassága miatt kezelhetetlenné vált. Felülről 1 méterre elfűrészeltem, vízbe állítottam. Még néhány darabot levágva, szintén vízbe tettem. A gyökér felőli kb. 40 cm-es darabot a földben hagytam és rendszeresen öntözöm. Ez kb. 6-7 napja történt. Nem látok semmilyen változást.
  Kell e tennem valamit a jó eredmény érdekében?
  Válaszát figyelmesen várva kívánok Önnek minden jót: Edit

  1. Kedves Edit!

   Szerintem alapvetően mindent jól csinált, de 6-7 napnál azért több idő kell a gyökeresedésre, azóta már minden bizonnyal mutatnak életjelet a növényei.
   Üdvözlettel:
   Anna

 9. Jó napot kívánok!

  Segítséget szeretnék kérni!
  Ha túlöntöztem a jukkám, akkor elég ha egy ideig abbahagyom az öntözést és szellősebb egyre teszem vagy ültessem át? Eddig heti 1x öntöztem, viszont észrevettem, hogy sárgul pár levele..:(
  Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Ramóna!
   Valóban, a túlöntözés is okozhatja a levelek sárgulását, de a túl száraz levegő is (főleg most ősszel, ha esetleg nyáron kint volt a szabadban a növény, és most behoztuk a fűtött lakásba) is okozhatja a tüneteket. Ha úgy érzi, hogy mégis a túlöntözés lehet a probléma, és még mindig túl nedvesnek érzi a földjét, akkor érdemes átültetni, majd mérsékelten, ritkábban öntözni.
   Üdvözlettel:
   Anna

 10. Kedves Anna!
  Van egy 21 éves Yuccám, 1 hónapja vittük be a téli helyére.
  2 nagyobb ágát (az egyik fél méteres, a másik 65cmes) le kellett vágni, mert nagyon elhúzta a növényt.
  Vízbe tettem őket gyölereztetni, most mindkettőnek vannak kis gyökerei, körülbelül 1-2 cmesek.
  Az lenne a kérdésem, hogy mikor ültessem őket cserépbe? Hány cmt kell elérni a gyökereknek?
  Illetve ültetésnél az obiból vásárolt perlites pálmaföld az megfelelő lesz nekik?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Róbert.

  1. Kedves Róbert!
   A cserépbe ültetéssel várnék, amíg kicsit hosszabbak és több lesz a jukka gyökere (kb.6-7 cm), mert vízben jobban fejlődnek a gyökerek, így beültetésénél hamarabb alkalmazkodik a növény. A pálmaföld is megfelel neki.
   Üdvözlettel:
   Anna

 11. KEDVES ANNA!
  Tanácsát szeretném kérni. Van egy 2,5 m magas 4 ágú yukkám.Megjelent egy betegsége. Mind a 4 ágán a legfelső új hajtások, barák, és kilyukadnak. Csak az új hajtások. Lehet rajta segíteni? Mi lehet az oka?
  Köszönöm szépen a segítségét!
  Üdvözlettel
  Jutka

 12. Kedves Anna!
  Yukkànk tùl lett öntözve, törzse felpuhult kb a magassàgànak a felèig, bűzös lèt kezdett ereszteni magàbòl. Àtültettük, cserèpkàlyha mellett szàrìtjuk. Mèg törölgetjük,felitatjuk ròla ezt a bűzös lèt,de màr jòval kevèsbè levedzik. Viszont a törzse nyomàsra èrezhetően (ès làthatòan) elàll, 1-2 helyen le is pattant egy darabka. Ezt az ùgymond “különàllò” kèrget muszàj eltàvolìtani? Vagy maradhat attòl függetlenül,hogy màr nem tapad a törzsèhez.
  Előre is köszönöm a vàlaszt! Üdv!

 13. Kedves Anna!
  Van egy kb. 10 éves yukkám. Tavaly télen az összes yukkám levelei megfoltosodtak és elkezdtek senyvedni, pedig különböző korúak voltak és a ház különböző területetein voltak. Egy részüket sikerült “kikezelnem” egy gomba elleni spray-vel ezt nem. Tavasszal a vastag törzsből kivövő 2 hajtást visszavágtam, viasszal lezártam és sorsára hagytam kinn a kertben. Szépen kihajtottt, ősszel már két 20 centisegészséges csokrocska volt rajta. Ezek most újra lekonyultak, de már nincs hova visszavágnom őket… Ha a vastag törzset elfűrészelem, van remény arra, hogy az kihajt? Van még valami mentő megoldás? Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel,

  Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
dracéna

A dracéna, sárkányfa (Dracaena) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek